Kako poleti ustrezno negujete mastno kožo obraza?

13. junij 2019

Kako poleti ustrezno negujete mastno kožo obraza?

13. junij 2019

Največji izziv pri vsakodnevni negi čaka lastnice zelo občutljive kože in tiste, ki imajo mastno kožo obraza. To dejstvo še posebej pride do izraza v vročih poletnih dneh!

Vsakodnevna lepotna in negovalna rutina se začne še pred nakupom sredstev za nego obraza ter ličil. Najprej moramo vedeti, kakšen tip kože imamo, v zvezi s tem lahko zaprosimo za nasvet tudi dermatologa ali izkušenega vizažista. V glavnem se tipi kože delijo na normalno, mastno, suho in mešano kožo, vsak od njih pa ima tako svoje prednosti, kot slabosti.

No, poleg omenjenih 4 tipov se nekateri srečujejo tudi z občutljivo kožo, ki negativno reagira na večino kozmetike. Še posebej, če imamo na obrazu različno mastne predele (npr. suho področje okoli oči in mastnejša lica ali brado) je izbor ustreznih sredstev za nego za nas precejšen izziv. Najpogosteje se zgodi, da primerne izdelke za svoj tip kože najdemo šele po številnih poskusih in napakah, seveda pa vse to stane, kakovostni beauty izdelki namreč niso poceni.

https://www.instagram.com/p/Be_9fF7n6EV/?utm_source=ig_embed

Največji izziv za nego imajo lastnice zelo občutljive kože in tiste, ki imajo mastno kožo obraza. Slednja je še posebej problematična, ne glede na vedno nove inovacije ter formule na trgu ‘beauty’ izdelkov. To dejstvo še posebej pride do izraza v poletnih in vročih dneh!

https://www.instagram.com/p/BTmklEagbi-/?utm_source=ig_embed

Visoke temperature poleg znojenja povzročajo tudi pretirano in povečano izločanje maščobe oz. naravnih olj, ki so prisotna v vsaki koži, pri mastnem tipu kože pa jih je še več. Poletje zato najbolj ugaja lastnicam zelo suhe in normalne kože obraza, medtem ko se tiste z mastnim tipom prav poleti srečujejo še z večjimi težavami, kot sicer. Imejte v mislih, da ustrezna, primerna oz. pravilna nega in vsakodnevna skrb za obraz pomaga vsem, tudi tistim z mastno kožo. Ključno pa je seveda najti primerne negovalne izdelke ter ličila zase.

https://www.instagram.com/p/BiKs4UDD82j/?utm_source=ig_embed

Kako poleti torej najprimerneje negujete mastno kožo? Zaradi povečanega izločanja maščobe na površino kože nekatere ženske posežejo po preveč agresivnih sredstvih za čiščenje obraza, kar je velika napaka. S tem namreč dosežejo povsem nasprotno od želenega! Izdelek za čiščenje kože na obrazu mora odstraniti nečistoče in make up, toda ne tudi vseh naravnih olj, ki so prisotna v koži in imajo tudi varovalno funkcijo, saj skrbijo za zdravje kože. Zato izberite nežne gele za čiščenje. Po njem pa na kožo obraza obvezno nanesite tonik in kremo (dnevno, večerno ali 24-urno). Ker je za mastno kožo pomembna predvsem vlaga, je res pomembno, da izberete lahkotno gelasto formulo kreme ali fluid z zaščitnim faktorjem.

https://www.instagram.com/p/BhP1X6PHbKv/?utm_source=ig_embed

Poleg klasične kombinacije gela za čiščenje, tonika in kreme, to je idealna negovalna rutina za vsak tip kože, tudi masten, sta nujna izdelka še piling in maska za obraz z učinkom globinskega čiščenja. Maska je lahko izdelana na osnovi gline, piling pa naj bo nežen in naj ne vsebuje pregrobih mehanskih delcev za luščenje. Uporabite ta dva izdelka enkrat do dvakrat na teden.

Še en negovalni izdelek, ki ga lahko dodate v svojo rutino, je negovalno olje za obraz. Kljub splošnemu predsodku, da se morajo tisti z mastnim tipom kože obraza izogibati uporabi negovalnih olj, je resnica precej drugačna. Uporaba olja namreč ne povzroča dodatnega izločanja neželene maščobe na koži, zato so olja odlična izbira tudi za masten tip kože, ker ji omogočijo izdaten odmerek vlage in upočasnijo staranje.

https://www.instagram.com/p/BjPdaFxgOjc/?utm_source=ig_embed

Kako pa izbrati ustrezna ličila za poletne dni? Pravilo make upa za mastno kožo je nadvse preprosto – manj je več. Ključ do obstojnega in zračnega make upa je primerna podlaga, najboljša izbira za masten tip kože so obarvane (tonirane) kreme ali fluidi z UV faktorjem. Potrebujete še korektor v tekoči obliki in vodoodporno maskaro za trepalnice. Ustnice obarvajte z nežno koralno ali rožnato šminko, ki bo obrazu čez dan dala svežino. Zvečer pa lahko nanesete tudi bolj vpadljivo rdečo šminko ali črtalo v barvi fuksije.

Izogniti se morate samo temu, da bi se vaša koža preveč svetila. Zato za zaključek ličenja nanesite na obraz malce transparentnega pudra v prahu, v torbici pa imejte s seboj vselej še t.i. ‘blotting’ papirčke, ki vpijejo višek maščobe na koži in so v poletnih dneh najboljši zaveznik tako mastne, kot kombinirane kože.

D. S.

Foto: Instagram, Getty Images, Parsh India

Style. Več novic

New Report

Close