Kako pomemben je počitek med treningi?

26. februar 2023

Kako pomemben je počitek med treningi?

26. februar 2023

Počitek je prav tako pomemben kot trening, ki ga izvajate. Če svojemu telesu ne dovolite počitka, niste naredili veliko zase. Preberite, zakaj.

Vsi imamo radi občutek utrujenosti po dobri vadbi. Pogosto je premosorazmeren z intenzivnostjo vaj in s tem, “koliko smo dali od sebe”, kot sprostitev pa si za konec prihranimo nekaj razteznih vaj in prho.

Zelo verjetno veste, da je počitek nepogrešljiv del vseh športnih aktivnosti, ampak, ali ste vedeli, da je enako pomemben tudi v praksi? Da, prav ste prebrali. Način, kako obnovite svoje telo, ima prav tako velik vpliv na rezultate treninga kot vadba sama.

Ne glede na to, ali trenirate redno in trdo ali šele začenjate, ali želite preteči maraton ali se znebiti bolečin v hrbtu, boste za dosego katerega koli fitnes cilja potrebovali tisti korak, ki je vsem skupen: počitek.

Dve fazi, s katerimi se doseže napredek pri vadbi, sta sam trening in počitek med treningi. Pri samem treningu, ne glede na to, kako trdo delate in stopnjujete napore, je nemogoče doseči napredek, če počitek in regeneracija med treningi nista ustrezna.

Najbolj plastičen primer je, da se z dvigovanjem uteži mišice “raztrgajo” (govorimo o mikroraztrganinah), njihova regeneracija in dejansko povečanje mišične mase pa poteka v fazah počitka, torej med treningi. Če zanemarite to dejstvo, se lahko zlahka zgodi, da dobite popolnoma nasproten učinek od tistega, ki ste si ga želeli, poleg tega pa se lahko poškodujete.

Kar potrebujete in lahko storite sami, je, da si privoščite kakovosten spanec in kakovostno prehrano, prilagojeno telesni aktivnosti, s katero se ukvarjate.

Poleg tega je pomembno, da si s trenerjem naredita urnik treningov in počitka. Na ta način boste dobili optimalno dinamiko, pa tudi nasvete, kaj morate početi ob prostih dnevih. Počitek ne pomeni ležanja na kavču in gledanja serij, ampak so to lahko tudi lažje aktivnosti, kot je sprehod.

S trenerjem sestavite mini raztezni program, ki ga boste spremljali pred in po treningu. To je izjemnega pomena tako za uspešno vadbo kot za uspešno okrevanje ter za zmanjšanje tveganja morebitnih poškodb.

Profesionalni tretmaji so namenjeni tako rehabilitaciji po poškodbah kot rednemu okrevanju po nenehnih naporih. Ne izvajajte jih sami. Čeprav obstaja veliko pripomočkov za domačo uporabo – jih ne uporabljajte brez predhodnega dogovora z zdravnikom in zelene luči fizioterapevta.

Krioterapija

Krioterapija (hladna terapija) zoži krvne žile in zmanjša presnovno aktivnost, kar vodi do zmanjšanja otekline in propadanja tkiva. Telo se hitro regenerira, hladne kopeli pa poleg tega, da preprečujejo vnetja, pomagajo tudi pri odstranjevanju presnovnih derivatov iz mišic.

Lahko uporabite ledene obkladke, vendar je učinkovitejša in boljša rešitev ledena kopel, predvsem zato, ker hkrati ohladi velike mišične skupine.

Hiperbarična komora

Čeprav se po svetu uporablja že dolgo, je to zdravljenje na voljo tudi pri nas. Gre za zdravljenje s kisikom v hiperbarični komori za izboljšanje vzdržljivosti, moči in zmanjšanje simptomov kronične utrujenosti in stresa. Poleg tega – kar je vedno pomembno, še posebej pa zdaj – je to zdravljenje za preventivno ohranjanje zdravja in vitalnosti, pa tudi za povečanje športnih sposobnosti brez uporabe kakršnih koli zdravil.

Športna masaža

Posebna športna masaža po treningu vpliva na dva specifična gena v mišičnih celicah. Prvi deluje na zmanjšanje vnetja mišic, drugi pa na povečanje aktivnosti mitohondrijev v mišicah, kar vodi v proizvodnjo energije.

Prednosti športne masaže so izboljšana cirkulacija, sprostitev mišic in celega telesa, deaktivacija bolečinskih točk, budnost, kar vodi do povečane gibljivosti, hitrejšega okrevanja, zmanjšane bolečine in ustrezne ravni energije. Čeprav jo idealno izvaja profesionalec, vam ni treba po vsaki vadbi iti na profesionalno masažo – dovolj je, da si priskrbite masažni valj ali teniško žogico, s katero lahko masirate in sprostite mišice, ki ste jih razgibali med vadbo.

Aparaturna terapija

Idealna je za uporabo v operacijah, obstajajo pa tudi prenosne naprave, ki uporabljajo različne, včasih kombinirane tehnike, kot so elektrika, infrardeča svetloba in ultrazvok, za namene fizikalne terapije in rehabilitacije. Zaradi enostavnega načina uporabe jih je možno uporabljati tako v ambulantah kot v domačih razmerah (ali sami telovadnici). Nikar pa jih ne izbirajte sami, ampak se posvetujte z zdravnikom ali fizioterapevtom.

Strokovna pomoč je vedno dobrodošla, a tako kot pri treningu se vaša predanost počitku resnično obrestuje. Za nego svojega telesa morate sprejeti določene metode, najpomembnejše pa je, da svoje počitke načrtujete in se jih držite.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close