Kako poskrbeti za boljši spanec tudi pri visokih temperaturah?

08. junij 2022

Kako poskrbeti za boljši spanec tudi pri visokih temperaturah?

08. junij 2022
Foto: Unsplash

Poletni dnevi so že tu in vročina pogosto ne popusti tudi ponoči – naštevamo pet nasvetov za kvaliteten spanec poleti. 

Tudi vi sovražite občutek potenja v postelji in iskanja nečesa hladnega v postelji? Raziskave pravijo, da je najboljša temperatura za spanje sedemnajst stopinj celzija, kar je v poletnih mesecih pogosto nedosegljivo, sploh če nimate klime. 

Kaj lahko storimo?

1. Čez dan naj bodo okna zaprta in zagrnjena

Poskusite temperaturo v sobi omejiti na največ 20,5 stopinj, priporočajo strokovnjaki, kar dosežete tako, da okna čez dan ostanejo zaprta ter zagrnjena. Tako bo soba tudi zvečer primernejša za spanje. Takrat lahko tudi prezračite in če je okolica varna in mirna, lahko okno tudi ponoči pustite odprto, da se soba shladi. V primeru, da okna ne morete pustiti odprtega, odprite vrata v stanovanju in tako ustvarite malo prepiha. 

2. Posteljnina in pižama naj bosta iz bombaža 

Ključno je, da blago diha – tako naša pižama, kot tudi naša posteljnina. Bombaž omogoča koži, da diha bolje kot na primer svila ali sintetično blago, kar nam bo omogočalo boljši in hladnejši spanec. Prav tako je pomembno, da so rjuhe tanke. 

Foto: Unsplash

3. Nobenih popoldanskih počitkov

Vročina vas lahko sili k popoldanskim počitkom, naše telo namreč porabi več energije, da uravanava telesno temperaturo. Če si privoščimo popoldanski počitek obstaja večja verjetnost, da ponoči ne bomo mogli spati, zato zaspanost prihranite za večerni čas. 

4. Pijte veliko tekočine 

Med poletjem moramo poskrbeti, da je naše telo hidrirano. Pijte veliko tekočin čez dan, zvečer pa se temu izognite. Pri tem je pomembno, da pijemo predvsem vodo, izogniti pa se moramo sladkim pijačam, kofeinu ter alkoholu. Čeprav hladno pivo nikoli ne prija bolj kot v največji vročini, pa alkohol slabša kvaliteto našega spanca in nas prisili, da se hitro zbudimo. 

Foto: Unsplash

5. Lahki obroki

Čeprav je poletje čas piknikov in sladoleda, je pomembno, da so naši obroki kar se da lahki. Težki obroki namreč slabšajo kvaliteto spanja in upočasnjujejo ohlajevanje telesne temperature. Poskusite poletne solate, jejte veliko sadja, prav tako poskusite zadnji obrok jesti vsaj dve uri pred spanjem. Vaše telo bo tako imelo dovolj časa, da hrano prebavi in se spočije.

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close