Kako potovati bolj zeleno?

30. julij 2021

Kako potovati bolj zeleno?

30. julij 2021
Profimedia

Počitnice vseeno niso čas, ko lahko pozabimo na svoj vpliv na okolje. Tudi vaše potovanje je lahko zeleno, če upoštevate nekaj preprostih pravil.

Končno je prišlo poletje, s tem pa tudi dolgo pričakovane počitnice. Medtem, ko je naša največja skrb s kom in kam bomo odšli, pogosto pozabimo na ekološki vidik našega potovanja. Če ste popotnik, skrb za okolje ne preneha biti pomembna samo zato, ker smo na dopustu. Zato je dobro, da te dejavnike upoštevate pri načrtovanju počitnic.

Vsak del počitnikovanja, od izbora lokacije in prevoznega sredstva do namestitve, lahko naredimo bolj ekološkega. Pomembno je tudi kako se obnašamo, ko prispemo na destinacijo in kaj pustimo za seboj. Naučite se, kako počitnice narediti čim bolj zelene in uživati ​​v počitnicah, ne da bi imeli občutek, da škodujete naravi.

Samo potovanje mora biti zeleno

Če greste na dopust z družino, boste prihranili a ogljičnem odtisu, če greste z enim vozilom. Če je le mogoče, se izogibajte tudi letalskemu prevozu, saj je ta vrsta prevoza najbolj škodljiva za okolje. Vlak je veliko bolj zelena možnost za potovanja, večina sveta pa ima tudi zelo dobro razvito železniško omrežje.

Izberite pravo namestitev

Dobro se je pozanimati o energetski učinkovitosti nastanitve in preveriti, ali imajo možnost razvrščanja odpadkov. Zaželeni so tudi hoteli, ki strežejo lokalno svežo hrano, za vse te informacije pa lahko preprosto pokličete hotel ali apartma pred rezervacijo. Naj vam ne bo nerodno postavljati takšnih vprašanj, saj je ta praksa po svetu vse bolj priljubljena.

V hotelu se obnašajte kot doma

Tako kot doma ne bi po vsaki prhi uporabili nove brisače, je tudi v hotelu ne trošite prekomerno. Ena brisača zadostuje za nekaj dni počitnic. Prav tako pazite, da ne porabite preveč vode ter ugašajte televizijo in luči, ko zapustite sobo.

Profimedia

Izogibajte se kupovanju vode v plastenki

Plastenke niso samo škodljive za okolje ampak tudi za naše zdravje. Če se želite izogniti nepotrebnim plastičnim odpadkom, pa tudi prihraniti denar, prinesite svojo stekleno ali kovinsko steklenico, ki jo lahko napolnite v kateri koli kavarni, restavraciji ali celo naravnem viru vode, ki ga najdete na poti.

Kupujte lokalno

Poleg tega, da se zabavate ob preizkušanju novih okusov, je nakup lokalnih živil veliko bolj zelena rešitev, kot nakupovanje v velikih supermarketih. Pred potovanjem obvezno preučite, katera lokalna hrana in dobrote so značilne za destinacijo. Če pa sta sadje in zelenjava edinstvena za to območje, semen ne hranite, da bi jih posadili doma na vrtu, saj bi lahko bila to invazivna vrsta, ki bo negativno vplivala na biotsko raznovrstnost.

Profimedia

Plastične vrečke ne spadajo na plažo

Večina nas na plaži rada uživa v domačem sadju, zelenjavi in ​​drugih lokalnih dobrotah, ki jih najdemo. Da pa ne bi za seboj pustili “spominka”, ki se bo 500 let razgrajeval, hrane ne pakirajte v plastične vrečkah, ampak jih zamenjajte s posodami za večkratno uporabo ali papirnatimi vrečkami.

Ko vidite smeti, jih poberite

Zagotovo smo že vsi kdaj zagledali kakšno plastično vrečo ali kos ribiške mreže, na gladini morja. Ko boste naslednjič videli kakšno smet, poberite še najmanjše koščke odpadkov in jih odnesite v koš za smeti, ko se odpravite v nastanitev. Če bi vsak od nas na plaži ali pohodniški poti pobral le nekaj kosov smeti, bi imeli veliko čistejšo naravo.

Profimedia

Spoštujte lokacijo

Pustolovci boste seveda uživali v pohodništvu ali raziskovanju jam in podvodnega sveta, vendar je pomembno, da to počnete s spoštovanjem. Preden se odpravite na pustolovščino, raziščite vse zaščitene rastline in živali na tem območju ter pazite, da jih ne motite ali poškodujete. Sledite označenim krajem, kjer se lahko sprehajate in raziskujete, odpadkov pa ne mečite v naravo, ampak jih shranite v vrečko ali nahrbtnik in jih vrzite, ko zagledate smetnjak.

Ko pridete domov

Večina ljudi rada s počitnic prinese spominek, da se bodo za vedno spominjali dogodivščin, ki so jih preživeli. Lepih dogodkov pa se lahko spomnimo tudi s fotografijami. Najboljši počitniški spomin je lahko preprosta skupna fotografija, ki jo postavite na steno, veliko število magnetov in figuric pa le ustvari dodaten nered, ki konča v smeteh.

Prispevek je bil objavljen na miss7.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close