Kako pregnati negativne misli: TAKO se lahko hitro in preprosto spoprimete z vsemi težavami!

03. november 2020

Kako pregnati negativne misli: TAKO se lahko hitro in preprosto spoprimete z vsemi težavami!

03. november 2020

Če vam uspe pretirano negativno razmišljanje čim bolj zmanjšati, se boste zelo razbremenili in ublažili tesnobo ter depresijo.

Negativne misli so sovražnik našega uma. Če nas prevzamejo, izgubimo motivacijo ter lahko zapademo v depresijo.

Zato je zelo pomembno, da se jih naučimo nadzorovati na pravi način ter jih preusmerimo k pozitivnim mislim.

»Ni težava, če se slabo počutite kratek čas. Slabo pa je, če traja dlje časa in vpliva na vaše dnevne obveznosti ali povzroči domino učinek negativnih misli, ki sploh niso povezane,«

je dejal psihoterapevt Matt Lundquist za wllandgood.com

Nekontroliran naval slabih misli namreč poveča raven kortizola v telesu, kar pomeni, da organizem po nepotrebnem pripelje v stresno stanje.

Naučite se prepoznavati edinstvene vzorce »katastrofalnega! Razmišljanja vaših možganov.

Vadite prepoznavanje svojih misli, ne da bi obsojali njihovo resničnost. Ni lahko, pomaga pa preprečiti nenadzorovano kopičenje slabih misli. Ko boste razumeli svoje miselne vzorce, boste lažje nadzorovali in usmerjali svoje misli.

Ko boste v paniki, poiščite vzrok za takšne misli. Na primer, preveč vas skrbi izguba partnerja, službe ali stanovanja. Poskušajte se poglobiti v težavo in razumeti vzrok hudournika negativnih misli.

Ko odkrijete vzrok, se boste lažje spoprijeli s težavo.

V pomoč vam je lahko tudi logika. Recimo, da vas panika zagrabi vsakič, ko se vsedete za volan avtomobila. Prevzamejo vas negativne misli in težko se iz tega izvlečete. Razmišljate, o dejstvih, povezanih z vožnjo, kakšne so možnosti za nesrečo …

Vprašajte se, ali je določena grožnja resnična ali je velika samo v vaših mislih. Vzdržite se tudi načina razmišljanja, da si že na začetku prikličete najbolj črn scenarij. Ne zapravljajte energije, kaj se lahko v dani situaciji zgodi najhujše, ampak preusmerite misli in si recite:

»Ne bo me skrbelo, ker bo verjetno vse v redu. Ne bom nepotrebno špekuliral ter zapravljal energije za nekaj, kar se verjetno sploh ne bo zgodilo.«

Ne postavljajte se v situacijo, ko si zaradi napovedovanja najslabših scenarijev naložite ogromno stresa. Razvoj dogodkov je lahko ravno takšen, da na koncu ne bo težav, vi pa boste že tako sitni, da ste si prizadeli fizično in duševno stanje.

Osredotočite se na trenutne trenutke in uživajte v njih, in, če se situacija spremeni v težavo, boste o tem razmišljali takrat. Do takrat pa si privoščite mir, srečo in spokojnost.

Če vidite, da sami ne zmorete nadzorovati pretiranega negativnega razmišljanja, se posvetujte s psihoterapevtom.

Foto: Profimedia

Avtor
Piše

AnjaCajhen

Style. Več novic

New Report

Close