Kako premagati anksioznost po prekrokani noči?

27. februar 2022

Kako premagati anksioznost po prekrokani noči?

27. februar 2022
Foto: Unsplash

Po divji noči večina ljudi občuti posledice: glavobol, utrujenost, žejo, slabost. Toda nekateri se spopadajo tudi z anksioznostjo. 

Ste že slišali za izraz “hangiety”? Ali pa za frazo “having the fear”? Skovanka iz besed hangover (alkoholni maček) in anxiety (anksioznost) ter fraza “imeti strah” opisujeta občutje, s katerimi se spopada približno dvanajst odstotkov ljudi, ko se po prekrokani noči zbudi v novo jutro. 

Za kaj točno gre pri takšni vrsti anksioznosti?

Medtem ko se telo poskuša sestaviti nazaj, alkoholni maček povzroči tudi psihološki stres. Ta se pojavi vsakič, ko je telo pod stresom, pa naj bo to zaradi bolezni ali poškodbe. Alkohol deluje podobno. Raven kortizola oziroma stresnega hormona v telesu je povišana, poviša se tudi krvni tlak in pospeši se srčni utrip. Enako se zgodi tudi pri anksioznosti. 

Spremembe se zgodijo tudi v možganih, kjer je med prebolevanjem mačka raven dopamina zelo nizka, dopamin pa je izjemno pomemben pri reguliranju anksioznosti.

Še dodatno pa se človek po dolgi noči s premalo spanca spopada še z utrujenostjo, pogosto pa sta prisotna tudi slabost, glavobol in pomanjkanje spomina, pri tem pa se glava in telo lahko osredotočita le na telesne težave. 

Foto: Pexels

Toda zakaj se s tem strahom spopada le 12 odstotkov ljudi?

Tisti, ki se z anksioznostjo spopadajo že na običajen, trezen dan, so bolj dojemljivi za anksioznost med prebolevanjem mačka. Če imajo za seboj tragične dogodke, depresijo, imajo izbruhe jeze kadar pijejo, ali pa zaradi pitja alkohola občutijo krivdo, potem obstaja večja verjetnost, da trpijo za “hangxietyjem”.

Na to vplivajo celo nekatere osebnostne lastnosti, kot sta nevroticizem in sramežljivost. 

Kako se boriti s tem “strahom”?

Če se vam je že kdaj zgodilo, da ste se naslednje jutri zbudili nemirni, negotovi in paranoični, da vas vsi sovražijo, potem uporabite naslednje tehnike: meditacijo, čuječnost in na splošno poskrbite zase ta dan. Še preden se odpravite na zabavo, pomislite, kakšne so vaše obveznosti naslednji dan in ali jih boste lahko opravili. Na dan okrevanja se obkrožite z razumevajočimi ljudmi, s katerimi se lahko pogovorite o svojih občutkih. 

Seveda pa je ena od možnosti tudi to, da se izogibate alkoholu – ali pa vsaj pijete v manjših količinah, ki ne povzročajo prehudega mačka ali anksioznosti. 

Style. Več novic

New Report

Close