Kako prenehati s prenajedanjem po praznikih?

Praznična miza bo polna dobrot, a vsak dan pač ne moremo jesti kot kralji. Kako ukrotiti želodec, ki si bo po praznikih želel še?

Že sam naslov pove, da imamo opravka s težavo razvitega, bogatega dela sveta: s tem, kaj bodo jedli po koncu praznikov (če jih sploh imajo) se v manj razvitem delu sveta ne ubadajo. Zanje ni težava preobilica, ampak pomanjkanje hrane, zato bi jim že sama beseda prenajedanje ali prenažiranje zvenela tuje.

Ampak da ne bomo moralizirali (vest si lahko olajšamo vsaj z dobrodelnimi prispevki), se posvetimo bistvu: praznični dnevi so za večino nas čas, ko se predajamo uživanju, lenarjenju in veseljačenju, k slednjemu pa spada tudi veliko dobre hrane in pijače. Kja hitro pa bodo tu običajni dnevi, ko bo gostije za nekaj časa konec. Ampak, kako to razložiti želodcu (in možganom), ki so se ravno dobro razvadili od vseh dobrot?

Vsaj štiri, pet dni smo vase metali skoraj vse, kar nam je prišlo pod roko, od slanega do sladkega. Težko je namreč reči ‘ne’, ko pa smo kje na obisku, je to še težje, saj tvegamo, da nas bodo dojeli kot nevljudne. Malo iz dolgčasa, malo zaradi odlične ponudbe smo se in se še bomo konec tega tedna basali s hrano. Verjeli ali ne, človeški organizem je nadvse prilagodljiv, a ne samo v smer pomanjkanja. Ne navadi se samo slabega, ampak tudi dobrega!

Želodec se bo tako upiral in puntal ter krulil in nas kot tečen maček, ki se mota po dvorišču, opozarjal, da hoče še. Možgani mu bodo pri tem s pošiljanjem signalov velikodušno pomagali. Od nas samih, torej od naše discipline in železne volje, pa je odvisno, kakšen bo rezultat tega ‘boja’.

Tukaj je nekaj naših nasvetov, kako se uprete ‘napadom’ lakote, ki bo po praznikih bolj odraz tega, da ste se razvadili s preveč (dobre) hrane, kot pa resničnih potreb vašega organizma.

# Odločite se za alternativo

Nutricionisti imajo to tehniko za prvi korak pri prenehanju nenadzorovanega prenajedanja. Si želite čokolade? Najprej pojejte solato za kosilo in spijte zeleni čaj ter se potem nagradite s koščkom čokolade. Tako se boste izognili temu, da še pred kosilom izpraznite celo bomboniero čokoladnih pralin, po možnosti napolnjenih z alkoholom. Tako bosta ‘volk sit in koza cela’: jedli boste zdravo, pa vseeno utišali serotoninske sinapse, ki so hlepele po čokoladi…

# Pretentajte telo

Vsi vemo, da sladkarije niso zdrave, saj vsebujejo ogromno sladkorja (ki, mimogrede, povzroča tudi prezgodnje staranje). A obstaja tudi zdrav vir sladkorja, to je fruktoza, ki se nahaja v sadju in vam bo pomagala, da preprosto ‘prevarate’ želodec, ki hrepeni po sladkem. Obenem pa boste zaužili še veliko koristnih snovi, kot so balast, vlaknine in vitamini ter seveda voda.

# Pojejte prigrizek

S tem pa ne mislimo na bombone! Bistvo je, da med enim in drugim obrokom ne delate prevelikih premorov. Lakoto je treba držati na vajetih, tako, kot prenajedanje. Redni obroki poskrbijo za stabilno raven sladkorja v krvi, zato bo manj možnosti, da vas napade nekontrolirano poželenje po hrani. A med obroki se odločajte za zdrave prigrizke, kot so oreščki (mandlji, orehi, lešniki), lahko tudi pest dateljev ali kos sadja.

 

Foto: Unsplash, Positive Moms Magazine, Delicious Food and Wine, DaVita Pulse

New Report

Close