Kako prenehati s prenajedanjem po praznikih?

01. januar 2024

Kako prenehati s prenajedanjem po praznikih?

01. januar 2024
Foto: Instagram @gentlesleague

Kako prenehati s prenajedanjem po praznikih?

01. januar 2024
Foto: Instagram @gentlesleague

Prazniki se vedno vrtijo okrog tega kaj in in kdaj bomo jedli, a naj to velja le za praznične dni. Kako ukrotiti želodec, ki si bo po praznikih želel enakega kulinaričnega urnika?

Četudi vam je po praznikih ostala kopica hrane, se ustavite. Hrane vam seveda ni treba zavreči, ampak iz ostankov ustvarite nove jedi, namesto da pripravljate novo hrano, ali pa jih enostavno shranite v zamrzovalnik. Prenajedanje je značilno predvsem za zahodni (pa tudi vse bolj naš) svet, kjer se na mizah ob praznikih bohotijo najrazličnejše dobrote v enormnih količinah, četudi na koncu pristanejo v smeteh. Razmetavanje s hrano je žal še vedno (pre)pogost pojav.

Ljudje si radi privoščijo gostijo z dobro hrano in pijačo, ki bi v marsikaterem zgodovinskem obdobju veljala za pravo kraljevsko pojedino, a žal je, ne samo za denarnice in planet, ampak tudi telo, vztrajanje pojedin po praznikih povsem neracionalno.

Foto: Instagram @marlafontan

Težko se je upreti sladicam ali slanim jedem, če smo prej vsaj štiri ali pet dni smo vase dajali skoraj vse, kar nam je prišlo pod roko. Reči ‘ne’ na obisku je še težje, saj tvegamo, da nas bodo dojeli kot nevljudne. Poleg tega saj veste kako je, drugje vedno boljše. Malce iz dolgčasa, malo zaradi prijetnih vonjav smo se in se še bomo konec tega tedna basali s hrano. A žal je človeško telo nadvse prilagodljivo, a ne samo v smer pomanjkanja.

Raztegnjen želodec si bo tako še nekaj dni po gostiji želel občutno več hrane kot prej, možgani pa mu bodo pri tem s pošiljanjem signalov velikodušno pomagali. Bodite disciplinirani ter se ustavite, ko čutite, da ste siti. Upoštevajte naše nasvete, kako se upreti napadom lakote, ki je bolj odraz tega, da ste se razvadili s preveč (dobre) hrane, kot pa resničnih potreb vašega telesa.

Foto: Pexels

Izberite pametno

Nutricionisti pri prenehanju nenadzorovanega prenajedanja uporabijo tehniko zamenjave živil in vrstnega reda obrokov. Si želite slastno čokolado? Najprej pojejte za kosilo solato in spijte zeleni čaj ali kozarec vode ter se šele potem nagradite s koščkom čokolade. A naj bo to le košček, ne cela tablica! Enako je pri zajtrku in večerji, najprej pojejte zelenjavo in stročnice, ki imajo veliko hranil ter šele na koncu ogljikove hidrate in mastno hrano.

Pretentajte telo

Sladkarije so na listi seznama živil, ki vsebuje ogromno sladkorja in ki ga jih v prazničnem času zaužijemo več kot običajno in ki pospešuje staranje. Obstaja tudi zdrav vir sladkorja, to je fruktoza, ki ga vsebuje predvsem sadje in vam bo pomagala, da preprosto ‘pretentate’ želodec, ki hrepeni po slaščicah. Obenem boste zaužili še veliko koristnih hranil, vlaknine in vitamine ter seveda vodo.

Foto: Instagram @francislola

Ne pozabite na prigrizke

Zdrave, da smo si na jasnem! Bistveno je namreč, da med enim in drugim obrokom ne delate prevelikih premorov, saj boste pri naslednjem obroku hrano napadli kot lačen volk. Redni obroki poskrbijo za stabilno raven sladkorja v krvi, zato bo se med obroki odločajte za zdrave prigrizke, kot so oreščki, sadje, sveža zelenjava (kumarice, zelena, paprika), ki jo zaužijete z zelenjavnimi omakami kot so tahini, guacamole in humus.

Avtor
Piše

Katja Štravs

Style. Več novic

New Report

Close