Kako prenehati s skrbmi glede partnerjeve nezvestobe

21. maj 2022

Kako prenehati s skrbmi glede partnerjeve nezvestobe

21. maj 2022
Foto: Unsplash

Čeprav si kar naprej govorite, da partnerju zaupate, pa vas včasih še vedno spreletita dvom in misel na to, da vas morda vara.

Ko vzame telefon iz žepa, se sprašujete, kdo mu piše, ko ne odgovori na vaš klic ali pride kasneje domov kot običajno, se sprašujete, kdo ga je zadržal. Bi vam sploh povedal resnico, če bi ga vprašali?

Če ste kdaj pomislili na to, da vas partner vara, čeprav vas ne, niste sami. Gre za zelo stresno situacijo, ki jo vodijo težave z zaupanjem. Nekateri ste se morda z nezvestobo že srečali osebno ali pa prek družinskih članov, ki so bili prevarani. Videli ali izkusili ste bolečino in vpliv, ki ga je prevara imela na razmerja. 

Konstantna paranoja glede varanja je lahko posledica treh ključnih vzrokov. Dobra novica pa je, da obstajajo načini, kako se s temi dejavniki spopasti. 

1. Varali ste v preteklosti

V primeru, da ste sami prevarali nekoga, gre lahko za projeciranje – ljudje, ki so že prevarali partnerja ali razmišljajo o varanju, te misli in želje projicirajo na svoje partnerje. V mislih začnejo ustvarjati idejo, da jih partner prav tako vara.

Manjša študija, izvedena na podlagi 96 heteroseksualnih parov, je pokazala, da je v primeru, da je oseba čutila privlačnost do tretje osebe, obstajala večja verjetnost, da je bila ta oseba prepričana, da tudi njen partner čuti privlačnost do drugih. 

Foto: Unsplash

Če ste varali v preteklosti, ali razmišljate o varanju, potem boste verjeli, da to počne tudi vaš partner. Morda zgolj na podzavestni ravni, toda za vašo paranojo je to dovolj. Ne potrebujete dokazov, saj jih ustvarite v svoji glavi in vsak najmanjši znak je za vas potrditev. Vaš partner dobi SMS sporočilo sredi noči – evo, znak, da ima partner skrivno afero. Morda pa vi dobivate sporočila pozno ponoči in sodite po sebi?

2. Imate ogromne težave z zaupanjem

Vzroki za težave z zaupanjem so lahko prevara ali izdaja s strani nekdanjega partnerja, družine ali prijateljev. To so izkušnje, ki vplivajo na to, kako dojemamo svet in razmerja ter kako interpretiramo situacije, ki smo jim priča. Namesto rožnatih očal imamo na nosu vedno nezaupljiva očala, ki avtomatsko vidijo razloge za dvom in paranojo, tudi če jih v resnici tam sploh ni. 

3. Imate anksiozen način navezanosti 

Morda na vaše skrbi vpliva tudi vaš način navezanosti

O teoriji navezanosti sta v 60. letih prejšnjega stoletja pisala psihologa John Bowlby in Mary Ainsworth. Teorija pravi, da na tip navezanosti vpliva način, kako so starši komunicirali z vami, ko ste bili otroci.

Če ste imeli konsistetnega, pozornega starša, ki vas je vzpodbujal in podpiral, potem imate varen način navezanosti. Kot odrasla oseba lahko partnerju date prostor in svobodo, ne da bi vas ob tem skrbelo, da vas bo partner zapustil. Če pa so bili vaši starši nekonsistentni in se niso odzivali na vaše potrebe, ste verjetno razvili preokupiran oziroma ambivalenten tip navezanosti. 

Foto: Unsplash

Pri takšnem tipu navezanosti si oseba želi konstantno biti v partnerjevi bližini in se grozno boji zavrnitev in možnosti, da bi jo partner lahko zapustil. 

Še več o stilu navezanosti si preberite v članku Ugotovite svoj stil navezanosti v razmerju.

4. Ne počutite se vredne ljubezni

Če niste dovolj samozavestni, potem obstaja velika verjetnost, da si podzavestno mislite, da vaša zveza ne funkcionira dobro. Razlogi za pomanjkanje samozavesti so lahko v nizki samopodobi ali pa v zgoraj naštetih razlogih, ki lahko vplivajo tudi na samozavest posameznika.

Miselni proces v takšni situaciji je tako na primer: “Če sebe ne maram, ker ne verjamem, da sem sposoben imeti rad sam sebe, kako naj pričakujem od drugih, da me bodo imeli radi?” Pomanjkanje prepričanja oziroma samozavesti, da ste vredni ljubezni in posledično zaupanja, da vas imajo tudi drugi radi, lahko pomembno vpliva na strahove glede nezvestobe. 

Kako ustaviti takšne misli?

Pari morajo biti iskreni en z drugim in priznati, da imajo težavo. Predebatirajte skrbi in izkušnje iz prejšnjih zvez in priznajte morebitne napake ter poskušajte razumeti skrbi vašega partnerja.

V primeru, da gre za velike grehe in velike težave z zaupanjem, pojdite do terapevta, s pomočjo katerega se lahko naučite, kako postaviti meje v razmerju ter kako uspešno komunicirati, pa tudi razumeti svoje vedenje in razmišljanje. 

Foto: Unsplash

Pogosto se težav z zaupanjem najprej lotimo z reševanjem fizičnih simptomov, med katerimi so pospešen srčni utrip, veliko anksioznosti, lahko pa tudi panični napad. 

Tip navezanosti pa lahko “popravite” tako, da začnete razmišljati o tem, kakšen odnos imate z ljudmi okoli sebe in kako komunicirate svoje potrebe, kadar ste v zvezi. Poskusite z meditacijo in čuječnostjo, s pomočjo katerih se boste naučili uživati v sedanjosti in skrbi glede prihodnosti z vašim partnerjem se bodo zmanjšale. 

Če imate težave s samozavestjo, je pomembno, da ste s partnerjem iskreni in jim zaupate svoje skrbi in negotovosti. Na tak način vam lahko tudi oni pomagajo, pomembno pa je, da odgovornosti za vaša nihanja v razpoloženju ne prenašate nanje. Svojo pozornost preusmerite na stvari, ob katerih se dobro počutite in ki vam dajo občutek samozavesti. 

Občutek, da vas partner vara, je seveda lahko tudi intuicija in sum sčasoma potrdimo. Toda pogosto je težava v nas samih in v našem videnju situacije. Ključno je, da prepoznamo svoja čustva, se o njih pogovorimo s partnerjem in zaupamo, da bo resnica sama prišla na dan. 

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close