Kako prepoznate taktike zverziranih moških manipulatorjev?

08. marec 2019

Kako prepoznate taktike zverziranih moških manipulatorjev?

08. marec 2019

Manipulacija je značajska lastnost, zato takega moškega ne morete spreobrniti, niti ‘ozdraviti’, saj se bo raje razšel z vami, kot spremenil svoje obnašanje. Razkrivamo njegovih 8 poceni trikov.

V partnerski zvezi bi morali vladati razumevanje, skrb in podpora. A če imate smolo, naletite na moškega, ki bo z vami nenadoma začel upravljati kot z lutko. Če se moški tako obnaša do vas, pobegnite od njega še danes. No, morda vam niti ne bo potrebno.

V primeru, da ga razkrijete in začnete nanj pritiskati, se bo raje odzval z begom, kot da bi se spremenil in postal boljša oseba. Slednjega preprosto ne zmore, ker je manipulatorstvo njegova značajska lastnost. V nadaljevanju razrkivamo 8 najpogostejših taktik manipulatorjev. Uprite se jim, še boljše, pustite takega moškega.

1. Ve ste krive

Manipulatorji so odlični predvsem pri tem, da vas primorajo, da se počutite krive celo, ko niste. Svet se dejansko vrti okoli njih, tako vsaj mislijo. Razumeti morate, da vas partner s to taktiko nadzoruje, zato ostanite zbrane in jih opozorite, da so sami odgovorni za svoje obnašanje.

2. Oni so žrtev

Le komu se ne bi zasmilil ubogi zapuščeni mucek? Manipulatorji si želijo, da jih kot take tudi dojemate. Njihovo življenje je res težko in zapleteno, polno muk, zato morate nujno sočustvovati z njimi in jim recimo pomagati. Manipulatorji uporabljajo ta trik, da prosijo za uslugo ali se skušajo izogniti odgovornosti. S čustveno nabitimi zgodbami vedno iščejo korist.

3. Provocirajo in dražijo

Ko manipulatorju zmanjka argumentov, vas bo morda poskusil razdražiti, da v vas zbudi negativna čustva in vas razjezi. Namen je, da vas zaplete v nesmiseln prepir in vas sprovocira k izjavi, ki jo bo lahko uporabil v svojo korist. Če jim rečete, da to, kar govorijo, nima smisla, boste priča epski tragediji (ali komediji, kakor vzamete). Bistveno je, da ostanete mirne in ne ‘zagrabite’ za njegovo provokacijo. Vrnite pogovor na temo. Če se ne da, dostojno končajte pogovor.

4. Pritiskajo na vas

Manj časa kot imamo za odločitev, manj ga je za razmislek. Manipulatorji to naravnost obožujejo. Zato si vzemite čas, da razmislite in ne podležite njegovemu pritiskanju. Pa naj bo le nekaj minut za odgovor ali nekaj dni. Morda celo tednov. Ponovno pa vam polagamo na srce: manipulatorja je najboljše zapustiti, škoda vas je zanj.

5. Vedno vrnejo žogico

Vaše težave? Nikoli slišali zanje. Če jih že poznajo in jih omenjate, pa takoj pokažejo nase in opozorijo, da imajo oni še večje težave. Ali pa se bodo ogibali razgovoru, češ da so preveč zasedeni. Resnično, najdite si nekoga, ki bo z vami bolj sočustvoval.

6. “Brez tebe bom umrl”

Pustite tega ptiča in boste hitro ugotovile, da gre samo za blebetanje ter prazne grožnje. Vsaj v večini primerov. Gre za čustveno izsiljevanje, eno najbolj zlobnih in sebičnih, kar jih je. Ta moški se igra z vašimi čustvi, občutki strahu in tega, da mu delate krivico. Ve naj bi bile odgovorne za njegovo življenje in zdravje. Žal večina manipulatorjev samo grozi in nič ne naredi.

7. “Mar nisi tega rekla?”

Še ena umazana taktika manipulatorja je, da vas spravlja v zmedenost ali celo paranojo in vas v skrajnem primeru obtoži norosti. Izjemno je zverziran v tem, da izkrivlja preteklost in preobrača dejstva, da sebi omogoči kar najbolj prijeten položaj, vas pa zmede. Skuša vas spraviti do tega, da se nenehno sprašujete o tem, kaj je v resnici bilo ali kaj zares čutite.Nikoli ne dvomite v svojo pamet, v svoj spomin in v svojo intuicijo. Ponoven nasvet: spakirajte od njega še danes. Če ne živita skupaj, ga blokirajte povsod, kjer je mogoče.

8. So kot pokvarjena plošča

O skupnih težavah nočejo razpravljati, njim je dobro tako, kot je trenutno. Skrivoma vas primorajo, da verjamete, kako je pogovor končan še preden je diskusije res konec. Vedno znova ponavljajo svoje stare argumente. Zato ne odmaknite oči s teme razprave in spomnite se, kaj je bil vir težav in zakaj ste začeli pogovor.

Imejte se rade in pustite manipulatorja, naj živi sam s seboj in svojimi poceni triki. Ne bodite samouničevalne in ne ostajajte z njim, obenem pa ne bodite tako zlobne, da bi ga privoščile drugi ženski. Kajti, spremenil se ne bo.

D. S.

Foto: Shutterstock, Business Insider, Popsugar, Psychology Today

Style. Več novic

New Report

Close