Kako preprečiti utrujenost po kosilu?

31. december 2021

Kako preprečiti utrujenost po kosilu?

31. december 2021
Avtor: Profimedia

V prazničnem času so kosila in večerje tako obilne, da nas hrana utrudi. Kakšni so razlogi za utrujenost in kako jo preprečiti?

Gotovo se vam je že kdaj zgodilo, da ste po kosilu morali na popoldanski počitek. Ali pa ste po večerji preprosto obsedeli na kavču in čakali, da se vam napet želodec umiri. Kosila in večerje v prazničnem času pa so še toliko bolj obilne. 

Naše telo procesira hrano in po večjem kosilu se včasih tudi utrudi. Pomembno vlogo ima tudi hormon inzulin, raven hormona se po obedu namreč zniža, kar nas naredi utrujene. 

Razlogi za utrujenost so lahko tudi uživanje alkohola med večerjo, uživanje večjih količin maščob in ogljikovih hidratov ter hrane, bogate z aminokislino triptofan. Triptofan se nahaja v puranu, piščancu, mleku, kruhu, čokoladi, tuni v konzervi, čedar siru, arašidih in še kje. Ob uživanju sprošča hormone, kot sta serotonin in melanin, kar naše telo sprosti in posledično lahko naredi utrujene in zaspane. 

Razlogi za zaspanost bi lahko bili tudi neodkrita intoleranca ali alergija na katero od živil. Čeprav so običajni simptomi krči in driska, pa je utrujenost prav tako lahko simptom intolerance. 

Avtor: Profimedia

Kako zmanjšati utrujenost?

1. Jejte malo in pogosto 

Namesto obilnih obrokov poskusite jest manjše obroke, toda pogosteje. Med obroki lahko prigriznete s kakšnim sadjem ali oreščki.  

2. Naspite se

Če se dobro naspite, imate večjo verjetnost, da boste ostali budni in spočiti cel dan. Posledično je tudi manjša verjetnost, da vas bo obrok utrudil. 

3. Pojdite na sprehod

Ko začutite utrujenost po obroku, namesto kavča ali postelje izberite sprehod na svežem zraku. To vas bo zbudilo, dobili boste energijo, pa tudi vaš želodec se bo bolje počutil.

4. Izogibajte se pitju alkohola med obrokom

Alkohol je sedativ, ki nas naredi omotične in zaspane, zato se mu izogibajte ob hrani. Čeprav je kozarec vina ob večerji popolnoma razumljiv in po nekaterih raziskavah celo priporočljiv, pa z alkoholnimi pijačami med obrokom nikar ne pretiravajte. 

Avtor: Profimedia

5. Privoščite si počitek po kosilu

Včasih počitek pač potrebujete in naj vas ne skrbi, če je utrujenost preveč huda in morate na kratek oddih v posteljo. 

Popoldanski počitki pa vseeno postanejo zaskrbljujoči, če so zelo pogosti in imate po vsakem obroku občutek utrujenosti. V takem primeru bi se bilo dobro pogovoriti z zdravnikom, saj lahko obstaja verjetnost, da imate celiakijo, sladkorno bolezen ali pa ste anemični. 

Style. Več novic

New Report

Close