Kako preživeti razhod ali ločitev?

13. september 2021

Kako preživeti razhod ali ločitev?

13. september 2021

Ločitve in razhodi so pogosti, predvsem pa boleči. Ponujamo nekaj nasvetov, da bo ločitev lažja …

Slovenci se po podatkih Statističnega urada RS vse pogosteje ločujemo. Na tisoč sklenjenih zakonskih zvez je bilo leta 2015 kar 376 ločitev, leta 1990 jih je bilo 218, leta 1965 pa le 122. Prav zato bo najbrž mnogim prišel prav članek z nasveti terapevtov, ki so jih objavili v Huff Post.

Ne hitite

Dovolite si žaloveti in pri tem ne hitite. Vsak ima pravico, da žaluje in poskuša razumeti ter sprejeti čustva, ki ga polnijo ob ločitvi. Treba je predelati čustva, saj bomo sicer obtičali in nas bodo spremljala še celo življenje. 

Imejte okrog sebe dobre ljudi

Družite se z ljudmi, ki vas podpirajo in razumejo. Imejte ob sebi sorodnike in prijatelje, ki vam bodo našteli razloge, zakaj vaš bivši mož ali žena nista bila dobra za vas. Če vas obdajajo negativni ljudje, ki vas ne razumejo ali vas celo obsojajo, se jim raje izognite. 

nahrbtnik, potovanje | Avtor: Žurnal24 main

Naredite nekaj zase 

Se spomnite stvari, ki ste si jih želeli narediti, ko ste bili v zvezi, pa ni bilo nikoli priložnosti? Zdaj je čas za takšen izlet, nakup, razvajanje … S takšnimi stvarmi bomo bližje občutku, da smo obrnili novo poglavje v našem življenju. 

Razmislite o svoji zvezi

Ne očitajte si, kaj ste naredili narobe. Razmišljajte raje o lepih trenutkih v končani zvezi in o vaših pozitivnih dejanjih ter gestah. Čez čas razmislite tudi o stvareh, ki bi se jim radi v novem razmerju izognili in jih ne želite ponavljati. 

Napišite pismo

Pisanje pisma svojemu bivšemu ali bivši lahko resnično pomaga. V pismu se izpovejte, pokažite vsa svoja čustva in ničesar ne zadržite zase. Na koncu napišite, da svojemu bivšemu odpuščate in uničite pismo.

Prazna postelja

Nikar ne odidite v prazno veliko posteljo, kjer sta prej spala oba. Morda je to čas, ko boste dovolili svojemu kosmatincu, da vam dela družbo in vam greje noge. Lahko pa si kupite plišasto ogračko, velik mehak vzglavnik ali okrasno blazino, da postelja ne bo videti tako prazna.

Poiščite novo strast

Poiščite nekaj kar vas veseli. Ali bodo to potovanja, nov ples, šivanje ali aktivnost … Morda vas je nekaj veselilo še pred poroko in se temu lahko zdaj popolnoma predate.

Ko prebolite

Ko čustva ne bodo več tako močna, ko boste prenehali z žalovanjem, pomislite tudi na vaše napake. Razmislite, kaj ste vi storili v razmerju narobe in prevzemite odgovornost za vaš del.

Depresija | Avtor: Profimedias

Dovolj joka

Prav je, da žalujete. A se jok in žalost ne smeta nadaljevati v nedogled. Pridejo trenutki, ko se zavemo, da pretiravamo. Tedaj si postavimo mejo in datum, ko bomo prenehali z žalovanjem. Najbolje bo, če si damo še 48 ur, kjer si dovolimo jokati. Potem pa s tem prenehamo.

Veselite se prihodnosti

Kje boste čez eno leto? Kje boste čez pet let, kdo bi želeli postati? Postavite si takšna vprašanja in odgovorite nanje. Nato pa se držite vaših ciljev in se veselite svojih sanj.

Prispevek je bil prvotno objavljen na Žurnal24.

Style. Več novic

New Report

Close