Kako sanirati opeklino meduze?

10. julij 2022

Kako sanirati opeklino meduze?

10. julij 2022

Vedno več poročanj je o porastu meduz v Jadranskem morju. Te sicer niso pretirano nevarne, a še vedno vas lahko opečejo.

“Letos je severni Jadran preplavljen z meduzami. To so meduze Kompas (Chrysaora hysoscella) ali morske koprive. Sezona meduz Kompas je od februarja do julija in njihovo število naj bi se počasi zmanjševalo,” je za hrvaški portal N1 povedal vodja Laboratorija za ihtiologijo in obalno ribištvo splitskega Inštituta za oceanografijo in ribištvo Jakov Dulčić.

Dodal je še, da ni znano, zakaj je letos toliko meduz v severnem Jadranu: “Verjetno pa je to posledica več vzrokov, kot so podnebne spremembe, spremembe temperature morja, zmanjšana količina rib zaradi prelova, zakisanost morij in oceanov ter zmanjšanje vrst, ki se prehranjujejo z meduzami,”

Večina meduz v Jadranskem morju človeku ni življenjsko nevarna, povzroča pa opekline in srbečico na koži. Strup nekaterih vrst lahko privede do usodnega izida, vendar so to redke vrste, ki živijo v toplejših morjih in v Avstraliji.

Nevia Delalle, dr.med. spec. dermatovenerologije svetuje, kako sanirati opeklino meduze.

Foto: Unsplash

Sredstva za prvo pomoč

  • Morska voda,
  • kis,
  • limonin sok ali urin,
  • rokavice,
  • obkladki,
  • analgetik,
  • antihistaminik,
  • in lokalni kortikosteroidi.

Postopek samopomoči

  1. Kljub bolečini je pomembno, da ostanete mirni, meduzo previdno odstranite s kože in se umaknite iz morja. Mesta opekline ne drgnite, da preprečite dodatno vtiranje strupa v telo, ampak ostanke lovk umijte z morsko vodo, nikoli s sladko in ne z golimi prsti.
  2. Opečeno mesto zalijte z navadnim kisom in pustite delovati, da deaktivirate strup, lahko pa uporabite urin ali limonin sok. V primeru močnejše reakcije vzemite antihistaminik (Claritine tbl), kalcij in lokalno rdečico namažite z blagim kortikosteroidnim pripravkom (Afloderm krema).
  3. Bolečino lahko lajšate s hladnimi obkladki, lahko pa tudi z analgetiki.

Prispevek je bil objavljen na miss7.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close