Kako se izogniti pretiranemu nakupovanju kozmetike?

01. december 2023

Kako se izogniti pretiranemu nakupovanju kozmetike?

01. december 2023
Foto: Instagram @krisjenner

Kako se izogniti pretiranemu nakupovanju kozmetike?

01. december 2023
Foto: Instagram @krisjenner

Kako ukrepati, preden škodo utrpi vaša denarnica, slaba vest ali vaše razmerje? Ne spreglejte teh enostavnih nasvetov!

Prazniki so skoraj pred vrati in mrzlica okoli daril in popustov ne pojenja vse do novega leta. Če ste ljubiteljica lepotnih izdelkov in se pogosto obdarite z lepotnimi malenkostmi, ki jih pravzaprav sploh ne potrebujete, smo za vas pripravili nasvete, kako se izogniti impulzivnim nakupom lepotnih izdelkov.

Pri nakupovanju lepotnih izdelkov se najpogosteje srečamo z dvema vrstama skušnjave, nizki ceni in čustvenem nezadovoljstvo ali zdolgočasenosti. Pretehta občutek sreče ob nakupu nekaj novega, s katerem si (navidezno) polepšamo dan.

Foto: Instagram @gigihadid

A ko pridemo domov, kaj hitro ugotovimo, da imamo v kopalnici in v kozmetičnih torbicah vse več stvari, denarja na računu pa vse manj. Kako se upreti skušnjavi in impulzivnemu nakupovanju? Pred nakupom si odgovorite na spodnja vprašanja in dobili boste odgovor, ali bodo izdelki iz košarice romali z vami ali ne.

Ali ima izdelek zame vrednost?

Vprašajte se, ali ga potrebujte in ga boste res uporabljali ali ga želite imeti samo zato, da ga imate ali imajo vaše prijateljice. Vsi smo pod vplivom oglasov in družbenih omrežij, lepih podob z Instagrama in resničnostnih šovov. Le kdo ne bi želel imeti vsega, kar imajo predvsem mladi, lepi, uspešni? Ne nasedajte vsaki reklami in besedam vplivnežem, ki so za objavo največkrat mastno plačani. Raje prihranite denar za stvari, ki jih resnično potrebujete, verjemite, nov odtenek rdeče šminke resnično ni omembe vredna nuja.

Foto: Instagram @thaniasofficial

Ali že imam kakšen podoben izdelek?

Našli ste šminko ali senčilo, ki vam je všeč. Preden se odločite za nakup premislite ali preverite, če imate morda doma že kakšen podoben izdelek. Velikokrat se zgodi, da imate v kopalnici zelo podobne izdelke. Če resnično uporabljate določen izdelek, se omejite na 2 ali 3 podobna ter jih izmenjujete med sabo (npr. en izdelek imate doma, drugega v torbi, v kolikor je eden od njiju bolj proti koncu, pa lahko kupite tretjega, prej ne).

Ali res potrebujem rezervo?

Pozabite na kopičenje in rezervo za slabe čase, razen v primerih izjemnih popustov. Razprodaja zagotovo še bo, morda celo še preden boste porabili izdelek, ki ga imate še doma. Urejena kopalnica in urejene finance so znak, da imate stvari pod nadzorom in tudi to, da imate red v glavi. In ne pozabite, da šteje kakovost in ne količina. Raje kupite manj izdelkov in te kakovostnejše, kot pa veliko cenenih, s katerimi na koncu ne boste zadovoljni.

Foto: Pexels

Ali se zgolj nagrajujem z nakupom lepotnih izdelkov?

Ženske smo pogosteje žrtev impulzivnih nakupov in marketing oddelki znamk in trgovin se tega še kako dobro zavedajo. Z vabljivi oglasi vam pritrjujejo, da se po uspešno opravljenem projektu ali drugih dosežkih nagradite. Včasih se seveda lahko, ampak pazite, da to ne postane redna navada. Bodite iskreni do sebe in razmislite, ali same sebe prepogosto razvajate, namesto da bi denar porabili za kaj bolj uporabnega in potrebnega.

Avtor
Piše

Katja Štravs

Style. Več novic

New Report

Close