Kako se izogniti pretiranemu nakupovanju kozmetike?

13. november 2017

To so nasveti, kako ukrepati, preden škodo utrpijo naše finance in nas začne gristi vest…

Prazniki so skoraj pred vrati, ne bomo obdarovali samo drugih, ki jih imamo radi, ampak bomo gotovo obdarili tudi sebe. Če ste ljubiteljica lepotnih izdelkov in se pogosto ‘nagradite’ z drobnimi malenkostmi, ki jih pravzaprav sploh ne potrebujete, smo za vas pripavili nasvete, kako se izogniti impulzivnemu nakupovanju beuaty izdelkov.

Pri nakupovanju kozmetike se najpogosteje srečamo z dvema vrstama skušnjave: prva je, da je nek lepotni izdelek, ki niti ni na seznamu naših želja niti ga ne potrebujemo, na znižanju. Verjemite, trgovci zelo dobro poznajo psihologijo potrošnika, mimogrede nas bodo zavedli s popusti. Drugi scenarij je posledica čustvenega nezadovoljstva ali zdolgočasenosti – s predmeti zapolnjujemo čustveno praznino in si polepšamo dan.

Posledica je, da imamo v kopalnici in v kozmetičnih torbicah vse več stvari, denarja na računu pa vse manj. Kako se upreti skušnjavi in impulzivnemu kupovanju? Tukaj je nekaj vprašanj, ki si jih morate zastaviti, preden kupite (še en) lepotni izdelek, šminko, ličilo ali losjon za telo. Ta vprašanja vam bodo pomagala tudi nekoliko spraviti finance v red, da ne boste žrtev lastnih impulzov in oglaševanja.

# Ali ima izdelek pomen zame?

Ga boste res uporabljali ali ga želite imeti samo zato, da ga imate? Vsi smo pod vplivom oglasov in družbenih omrežij, lepih podob z instagrama in nadaljevank ter resničnostnih šovov. Le kdo ne bi želel imeti vsega, kar imajo oni – mladi, lepi, uspešni? Morate vedeti, da so influencerji plačani za to, da delajo reklamo oziroma so izdelek dobili brezplačno. Vi pa ga boste morali plačati in morda bo tudi zgolj ostal na polici, na njem pa se bo nabiral prah.

# Ali že imam podoben izdelek v kopalnici?

V roke ste vzeli šminko ali senčilo, ki vam je noro všeč. Kaj, če bi raje najprej doma pogledali, ali imate že nekaj podobnega? Velikokrat se zgodi, da smo že lastnice nečesa identičnega. Prihranite denar in prostor v kopalnici. Omejite se na 2 do 3 podobne stvari, ki jih izmenjujete med sabo (npr. en izdelek imate doma, drugega v torbi, v kolikor je eden od njiju bolj proti koncu, pa lahko kupite tretjega, prej ne).

# Ali res potrebujem rezervo?

Samo zato, ker imajo trgovco akcijo, vam ni treba določenih izdelkov kopičiti na zalogo. Razprodaja zagotovo še bo in to prej, preden boste porabile izdelek, ki ste ga kupile prejšnji mesec. Zapomnite si: urejena kopalnica in urejene finance so znak, da imate stvari pod nadzorom in tudi to, da imate red v glavi.

# Ali se prepogosto nagradim z nakupom kozmetike?

Ženske smo pogosteje žrtev impulzivnih nakupov. Po uspešno opravljenem projektu ali drugih dosežkih je seveda prav, da se nagradimo. Ampak ne kar naprej in za vsako stvar, predvsem pa ne s stvarmi, ki jih v resnici ne potrebujemo. Bodite iskrene do sebe in razmislite, ali samo sebe prepogosto razvajate, da vas ne bo potem brez potrebe grizla vest.

 

 

Foto: YouTube, Coveteur, Racked, Pinterest

New Report

Close