Kako se odločimo med klasično in športno masažo?

07. november 2023
Powered by:
Foto: Rehab.si

Kako se odločimo med klasično in športno masažo?

07. november 2023
Foto: Rehab.si

V sodobnem svetu, v katerem smo podvrženi hitremu tempu, stalnemu hitenju in veliko stresa, je ključno, da najdemo trenutke miru in sprostitve, da ohranjamo naše fizično in psihično zdravje.

Ena izmed možnosti, ki združuje in hkrati ponuja tako sprostitev in zdravstvene koristi, je masaža. Masaža je lahko dobra rešitev če iščete oddih od vsakodnevnih opravkov, želite lajšati kronične bolečine ali regeneracijo po treningu. Pogostost masažnih seans pa se lahko močno razlikuje glede na individualne potrebe, cilje in življenjski slog.

Masaža je znana po številnih koristih za telo in um. Prva asociacija, ki jo dobimo, ko razmišljamo o koristih masaže je sprostitev. Uporablja pa se jo lahko tudi pri bolj specifičnih težavah, saj je dober način za lajšanje bolečin, izboljšuje pretok tako krvi kot limfe, s čimer lajšamo razne otekline in zastajanje vode v telesu. Poskrbimo lahko za sproščanje mišic, s tem pa izboljšamo tudi prožnost telesa, povečamo gibljivost sklepov, in s tem obseg gibanja. Nekatere študije kažejo tudi na izboljšano delovanje imunskega sistema, boljše spanje in izboljšan fokus. Z masažo pa se lahko lotimo tudi brazgotin, ki ostanejo po poškodbah, to tkivo mobiliziramo in spodbujamo hitrejše zdravljenje.

Preden se ustavimo še pri tem, kako pogosto bi se morali odločati za masažo, je pomembno razumeti tudi različne vrste masaž. Teh je ogromno, dve priljubljeni vrsti, ki izstopata pa sta klasična in športna masaža. Obe imata različne namene in se prilagajata različnim potrebam.

Klasična masaža

Klasična masaža, včasih poimenovana tudi švedska masaža, je namenjena predvsem sprostitvi in lajšanju stresa. Izvajajo se predvsem nežni in pomirjujoči gibi, zaradi česar je v primerjavi s športno masažo manj intenzivna. Idealna je za posameznike, ki si želijo sprostiti, zmanjšati stres in izboljšati splošno počutje. Pritisk, ki se ga uporablja, bi lahko opisali kot lahek do zmerni, kar omogoča globoko sprostitev, brez da bi izzvali nelagodje. Veliko ljudi se za klasično masažo odloči občasno, morda enkrat na mesec, kot razvajanje za obvladovanje vsakodnevnega stresa in spodbujanje sprostitve.

Športna masaža

Športna masaža pa je po drugi strani nekoliko bolj prilagojena tistim, ki se ukvarjajo s telesno aktivnostjo in seveda športnikom. Njen namen je preprečevanje in zdravljenje poškodb, povezanih s športom, izboljševanje uspešnosti in pomoč pri okrevanju po vadbi. Koristna je predvsem pri preprečevanju s športom povezanih poškodb, saj z njo lahko obravnavamo mišična neravnovesja in območja napetosti še preden se težave razvijejo. Športna masaža uporablja tehnike, kot so masaža globokih tkiv, raztezanje, sproščanje miofascialnih tkiv in terapijo s sprožilnimi točkami (angl. trigger points), ki so lahko bolj intenzivne v primerjavi s klasično masažo. Pritisk se prilagaja toleranci stranke. Maser cilja predvsem mišične vozle, adhezije in območja mišic, ki so pretirano napeta. Za aktivne posameznike in športnike se lahko pogostost športne masaže giblje od tedenskega do mesečnega razmika, odvisno od intenzivnosti vadbe in urnika tekmovanj.

Zdaj, ko poznamo namene različnih vrst masaž, pa je potrebno določiti še, kako pogosto naj bi se odločili za masažo. Odgovor, tako kot po navadi, ni univerzalen in se mora prilagajati vašim potrebam, osebnim ciljem in življenjskemu slogu.

Če vaš glavni cilj predstavlja sprostitev in lajšanje stresa, bi bila občasna masaža povsem dovolj za vas. Veliko posameznikov se odloči za klasično masažo enkrat na mesec ali vsaj enkrat na nekaj mesecev. S tem ohranijo občutek dobrega počutja in se lažje spopadajo s stresom vsakdanjega življenja. Pomirjujoči gibi in nežen pritisk klasične masaže bodo prav stopili stres iz vašega telesa.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Za tiste, ki se spopadate s kroničnimi bolečinami, specifičnimi poškodbami ali zdravstvenimi težavami, lahko masaža predstavlja pomemben del vašega zdravljenja in lajšanja bolečin. V takih primerih so običajno na začetku potrebni pogostejši obiski – tedenski ali dvotedenski, ki se z izboljševanjem stanja počasi redčijo. Z masažo lahko pomagamo obvladovati bolečino, izboljšamo gibljivost in spodbudimo proces zdravljenja. Točno frekvenco pa se določi v posvetu s strokovnjakom, ki ustvari prilagojen načrt glede na potrebe.

Posamezniki, ki se ukvarjajo z intenzivno telesno vadbo in športniki, pogosto vključujejo športne masaže v svojo vadbeno rutino. Pogostost športne masaže je odvisna od intenzivnosti vadbe in urnika tekmovanj. Med obdobji intenzivnega treninga se športniki odločajo za tedenske masaže, da bi preprečili poškodbe, izboljšali okrevanje in povečali uspešnost. V obdobjih manj intenzivnega treninga ali v času po zaključku sezone pa se pogostost nekoliko zmanjša, približno na enkrat na mesec ali po potrebi. 

Foto: Rehab.si
Foto: Rehab.si

Nekateri ljudje vključijo masažo tudi v svojo rutino. Prepoznajo koristi, ki jih redne masaže imajo pri ohranjanju dobrega počutja. V tem primeru se obnese obisk maserja vsaka dva do štiri tedne, da pomagamo telesu ohranjati ravnovesje in spremljamo njegove potrebe. Na koncu mora pogostost masaž temeljiti na odzivu vašega telesa in vaših specifičnih potrebah. Bodite pozorni na to, kako se po vsaki seansi počutite. Če ugotovite, da koristi masaže hitro izzvenijo, bi bilo smiselno, da maserja obiščete bolj pogosto. V nasprotnem primeru, če občutite, da koristi trajajo dlje časa, pa si obiske bolj razmaknite. Licencirani maser ali fizioterapevt je neprecenljiv vir za določanje optimalne pogostosti masaže. Zna oceniti vaše individualne potrebe. Redno komuniciranje z vašim maserjem je ključno za zagotavljanje, da vaše masaže ostanejo učinkovite in skladne z vašimi cilji.

Masažna terapija je močno orodje, ki lahko spodbuja sprostitev, lajša bolečine, izboljša športno uspešnost in izboljša splošno počutje. Razumevanje razlik med klasično in športno masažo je nujno, da se lahko odločite za masažo, ki ustreza vašim potrebam. Pogostost masaž naj bo prilagojena osebnim ciljem in potrebam, odločitev pa bo najbolje sprejeta po posvetovanju s kvalificiranim maserjem ali ponudnikom zdravstvene nege. Ne glede na to, ali iščete sprostitev, lajšanje bolečin, ali izboljšanje telesne zmogljivosti, pravo ravnovesje pogostosti masaž vam bo pomagalo, da boste maksimalno izkoristili koristi te pomirjujoče terapije. Zato ne oklevajte in si privoščite zdravilni dotik masaže – gre za naložbo v vaše zdravje in srečo. 

Diana Jeklin, dipl. kin.

www.rehab.si

Style. Več novic

New Report

Close