Kako se pobrati po toksičnem razmerju?

15. marec 2022

Kako se pobrati po toksičnem razmerju?

15. marec 2022
Foto: Unsplash

Toksična razmerja pustijo vpletene pogosto izčrpane in čustveno otopele. Kaj lahko storite, da se po koncu vašega razmerja ne sesujete?

Toksična razmerja so turbulentna in izčrpavajoča, vplivajo tako na duševno kot fizično zdravje. Za oba vpletena pogosto pustijo trajne posledice. Sprva si oddahnemo in zajamemo svoj prvi svoboden vdih, a s tem pridejo mnoga težka čustva, za nekatere celo travme, ki pa ostanejo kar nekaj časa. In ker mnogi tega ne pričakujejo, se s tem ne znajo spopasti.

Bodite potrpežljivi s seboj

Kljub temu, da ste olajšani, boste še kar nekaj časa čutili žalovanje za svojo zvezo. “Ponovno treniranje vaših možganov vzame veliko časa, nekateri vzorci znajo obstajati še iz otroštva. Četudi je bilo razmerje kratko, je nove vzorce težko za prekiniti,” razlaga psiholog Seth J. Gillihan za WebMd.

Foto: Pexels

S seboj morate sočustvovati in biti nežni do sebe, tako kot bi bili do prijatelja, ki se je ravnokar razšel s toksičnim partnerjem. Misli o vaši pretekli zvezi vas bodo še nekaj časa okupirale, zato bodite potrpežljivi sami s seboj. Če boste do sebe nepotrpežljivi, boste le nadaljevali s toksičnim vzorcem iz razmerja.

“Pomembno je tudi, kako govorite sami s seboj. Bodite nežni do sebe in se izogibajte grobih kritik do sebe,” pravi Gillihan in svetuje, da se s seboj pogovarjate, kot bi se z ranjenim otrokom. “Če recimo storite napako, si namesto ‘Kakšen idiot sem!’ recite ‘Vsi delamo napake.’ Vzpostavite nov vzorec pogovora s seboj.”

Najdite svojo moč

Sedaj, ko ste prosti in imate več časa zase, počnite stvari, ki vas veselijo in v katerih ste dobri. Počnite stvari, ob katerih oživite. “Po vsej verjetnosti ste se tekom vašega toksičnega razmerja vsem tem aktivnostim odpovedali, saj manipulativni ljudje običajno ne želijo, da se imate dobro,” pravi psiholog in dodaja: “A biti priča lastnemu uspehu in užitku je zelo močen protistrup proti slabemu počutju.”

Foto: Unsplash

Pogosta posledica toksičnih razmerij pa je ta, da ljudje v takšnih razmerjih dele sebe skrivajo in zatirajo. Pomembno je, da začnete spet iskati starega sebe, poslušajte svoje potrebe, želje, hrepenenja in jim sledite. Naučite se ponovno poslušati sebe in svoje želje, ne zatirajte se in si pustite, da zacvetite.

V takih trenutkih je ključen tudi dober podporni sistem. Pokličite svoje prijatelje, pogovarjajte se z njimi, jokajte z njimi in počnite stvari, ki vas bodo veselile. “Ni treba, da ste sami. Nikoli ne boste sami. Obkrožite se z ljudmi, ki vas imajo radi in veliko lažje boste pozabili na vso preteklost,” še svetuje Gillihan.

Osredotočite se na sedanjost

Morda se zdi, da je vašega življenja in vaše prihodnosti konec. Kadar trpimo, težko vidimo konec vsega tega in se počutimo, kot da bo vedno tako. “Vsega hudega je enkrat konec in tudi tega bo,” pravi psiholog. “Osredotočite se na to, kar čutite v tem trenutku. Kdo ste? Kaj ste? Kako se počutite? Dovolite si obstajati in ne razmišljajte o tem, kdaj bo vsega konec.”

Foto: Unsplash

Prav tako se ne ozirajte na preteklost. Ne razmišljajte o lepih trenutkih vašega razmerja, to vas bo le povleklo nazaj v bolečino. Razmišljajte, koliko so stvari lažje, odkar ste samski. To je stvar, ki vas bo rešila.

“Z vajo, potrpežljivostjo in časom bo vaše srce kmalu spet vaše. Medtem pa štejte vsako zmago, vsak slab vzorec, ki ga ujamete in ustavite, je zmaga. Vse to pomeni, da rastete, se zdravite in se vračate domov k sebi.”

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close