Kako se pozna odsotna mama?

01. junij 2022

Kako se pozna odsotna mama?

01. junij 2022
Foto: Pexels

Zgodbe o odsotnih očetih slišimo pogosteje kot o odsotnih mamah. A tudi to se lahko pripeti. Odsotnost kateregakoli starša pa lahko močno vpliva na razvoj otroka.

Za pravilen razvoj otroka je veliko boljše, če sta prisotna in sodelujeta oba starša. A določene življenjske situacije tega ne omogočijo vedno.

Uporabnica Starševskega čveka z uporabniškim imenom Redna se je obrnila na forum za pomoč, saj jo je vzgajal oče. Pravi da ve, kaj se zgodi, ko je odsoten oče. “Pri meni je bila odsotna mama. Vzgajal me je oče, pač ni ravno bil pedagog, po njegovo pač, večinoma je bilo prisotne veliko agresije – tako je pač znal. Mame nisem imela pri sebi. Kako se bo meni poznalo? Bi kdo vedel, kakšne so psihološke posledice pri ženski, ki nikoli ni imela mame?” je vprašala ostale uporabnike.

Foto: Pexels

Pomembna figura

Od samega začetka otrokovega življenja, je mama najpomembnejša naveza, ki jo bo otrok spletel v življenju. Če je mama odsotna, lahko to povzroči velik težave za otrokov razvoj. In tudi če je mama fizično prisotna, čustveno pa odsotna, ima tudi to lahko velike posledice za otrokov čustven razvoj.

Ko pomislimo na besedo mama, pomislimo na zaščito. Mama je tista, ki nas spravi na ta svet, skrbi za nas in nas hrani. Ta vez je nepogrešljiv del človekovega obstoja. In tudi ko odraščamo, je mama tista, ki nas potolaži, podpira, posluša. Mama je oseba, h kateri se obrnemo, ko potrebujemo brezpogojno podporo.

Pomanjkanje mame v otroštvu lahko torej vodi do globoke nesamozavesti pri otrocih, sploh če se ostali odrasli v otrokovem življenju te figure ne trudijo nadomestiti.

Odvisno od okolice

Peter K. Gerlach, sociolog in avtor dveh knjig o odsotnih starših, pravi, da so posledice odvisne predvsem od tega, koliko sta bila mama in otrok povezana, preden je ta postala odsotna. “Poleg tega, če ima otrok močne, ljubeznive in pozitivne odnose z ostalimi odraslimi v družini, tega ne bo občutil tako močno,” še razlaga v svoji knjigi Perspective on Fear of Abandonment.

Slaba samopodoba

Otrok, ki v svojem življenju nima prisotne mame, lahko trpi za občutki sramu, kar posledično privede do nizke samozavesti in slabe samopodobe. “Otrok bo prišel do zaključka, da ga je težko ljubiti ter da ni vreden ljubezni,” razlaga Gerlach.

Foto: Pexels

To lahko privede do strahu pred spletanjem vezi z drugimi odraslimi, ker se otrok boji, da ga bodo tudi ti odrasli zapustili. Najstniki, ki jih zapustila mama, pa se lahko začnejo posluževati nezdravih navad, kot je promiskuiteta ali kriminal, da končno dobijo pozornost in varnost.

Čustvene težave

“Dolgoročne posledice odsotne mame vključujejo antisocialno vedenje, čustvene težave in mladoletniško prestopništvo,” pravi Gerlach.

Psihoanalitik John Bowlby je verjel, da otroci pridejo na svet “sprogramirani” za spletanje močnih vezi z drugimi ljudmi, za preživetje. “Povezava med mamo in otrokom v prvih petih letih njegovega življenja je najbolj ključna socializacija, ki jo otrok lahko dobi,” še utemeljuje Gerlach.

Foto: Pexels

Težave z zaupanjem

Če je mama fizično prisotna, a je do otroka kruta, hladna ali neljubeča, temu rečemo, da je čustveno odsotna. Avtorica in psihologinja Peg Streep pravi, da imajo otroci, ki so žrtve čustveno odsotnih mam, težave z zaupanjem in postavljanjem mej. Prav tako pa imajo težave z navezovanjem zdravih navez z drugimi ljudmi.

Najboljše, kar lahko naredimo za otroka, ki ga je zapustila mama, je, da nadomestimo izgubljeno starševsko figuro. Če se otrok počuti ljubljenega in varnega, bo veliko manj občutil izgubo mame, kot če je prepuščen sam sebi in svojim občutkom sramu.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close