Kaj jedo osebne trenerke v dnevu: Vanja Štembergar

30. marec 2023

Kaj jedo osebne trenerke v dnevu: Vanja Štembergar

30. marec 2023
Foto: Instagram @Vanjafitlife

Bodibilderka in osebna trenerka, ki je bila tudi finalistka v šovi Exatlon nam je zaupala kako oblikuje svoje obroke.

Vanja Štembergar je osebna trenerka, ki je do svojega 37. leta kar sedemkrat stala na bodibilding odru. Znana pa je tudi kot finalistka Exatlona, saj se je s svojo železno voljo prebila do finala kljub poškodbi prstov tik pred zdajci.

Za Vanjo je šport del njenega vsakdana, za svojo mišičasto postavo pa seveda skrbi tudi z zdravo prehrano. “Najraje imam svežo, čim manj predelano hrano, ki si jo nato pripravim sama v hranljiv, barvit, okusen obrok,” nam je povedala. Pravi, da najraje kuha sama, saj s tem prihrani finančno in časovno. Dodaja pa tudi, da ima s pripravo lastnih obrokov posameznik večji nadzor nad kvaliteto sestavin in količino hranil.

Rada posegam po sezonskih produktih, recimo zelje pozimi in sezonsko sadje ter zelenjava spomladi in poleti, ker so najbolj hranljiva v svojem letnem času. Prav tako pa rada kupujem lokalno hrano – pri sosednji kmetiji.”

je še dejala.

Na svoj dnevni vnos pazi

Za razliko od naših prej intervjuvanih osebnih trenerk Vanja svoj dnevni vnos okvirno spremlja s pomočjo aplikacije My Net Diary. “Svojemu dnevnemu vnosu sledim okvirno, da vidim ali zadovoljim dnevne potrebe makrohranil. Nisem pa občutljiva na grame in tudi ni problema, če mi česa ne uspe vnesti v aplikacijo, saj se orientiram tudi glede na lakoto in sitost pri prehranjevanju čez dan.”

In tudi na splošno Vanja zagovarja poslušanje telesa pri prehranjevanju in uživanju kvalitetnih hranil. Sama pravi, da v hitre shujševalne diete ne vrjame, in meni, da moramo slediti svojim potrebam. “Hrana postane del nas in močno vpliva na naše zdravje, imunski sistem in počutje, zato menim, da je smiselno najti hrano in hranila, ki ti ustrezajo, po katerih se počutiš dobro – in ne slepo slediti nekim popularnim dietam.”

Čeprav nekateri tega morda ne bi definirali kot pregreho, se Vanja najraje “pregreši” z jabolčnim zavitkom ali mamino domačo marmelado. “Predelanim sladkarijam se izogibam, v nekaterih obdobjih pa mi zapaše tudi temna čokolada in datlji.”

Bovle so del njenega vsakdana

Ker ima rada raznoliko prehrano, si Vanja pogosto pripravlja različne variacije enakih obrokov. Njena najljubša jed je bovla oz. skleda, ki si jo pripravi vsak dan na malce drugačen način. Njeni obroki predvsem vsebujejo veliko beljakovin in zdravih maščob, opozarja pa, da je tudi izjemno pomembna zadostna hidracija.

Tako pa izgleda njen običajen dan:

ZAJTRK

Jabolko in kava.

MALICE

Vanja si za malico po treningu privošči jajca z dodanimi beljaki, zelenjavo in riževe ali koruzne vaflje. Za svojo popoldansko malico pa si običajno privošči namočene ovsene kosmiče s kokosovo moko, chia semeni in žlico marmelade.

KOSILO/VEČERJA

Ker ima dve malici, se zanjo kosilo in večerja pogosto zlijeta v en obrok. Takrat si privošči bogato skledo, ki vsebuje veliko raznovrstne zelenjave z dodatkom kompleksnih ogljikovih hidratov (krompir, sladki krompir, riž), beljakovin (piščanec, riba, jajce) ter zdravih maščob (avokado).

Svoj jedilnik sta nam pred kratkim zaupali tudi Petra Parovel in Nives Orešnik.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close