Kako se rešiti narcisa?

12. julij 2022

Kako se rešiti narcisa?

12. julij 2022
Foto: IMAXtree

Ljudje z narcistično osebnostno motnjo, so izjemno manipulativni ljudje, pri katerih se zdi, da iz odnosa nikakor ne moremo pobegniti.

Ko govorimo o narcističnih ljudeh, pogosto pomislimo na sebično osebo, ki nima nikakršne empatije do drugih. A narcistična osebnostna motnja je dejansko zdravstveno stanje, za katerega je potrebna diagnoza.

Pogoste karakteristike narcisov oz. oseb z narcistično osebnostno motnjo (NOM) so:

  • potreba po neprestani hvali,
  • izkoriščanje drugih,
  • nezanimanje za potrebe drugih,
  • občutek večvrednosti.

Ti posamezniki pa so pogosto tudi zelo občutljivi na kakršnokoli kritiko in se zelo hitro počutijo napadene. Ljudje se pogosto zapletemo v odnos z njimi, brez da bi vedeli kakšni so, njihova prava plat pa se pokaže šele kasneje.

Foto: Unsplash

Z narcisom se je srečala tudi uporabnica Starševskega čveka, ki je prosila ostale uporabnike za pomoč. “Imam večletno izkušnjo z enim z narcistično motnjo ali kako se reče. Tip mi uničuje življenje vsak dan in ne vem, kako se tega znebiti. Tako manipulira z mano, da se enostavno ne zmorem odtrgati iz njegovih krempljev. Vsak dan me nadleguje in mi uničuje samozavest, me opravlja pred drugimi in govori da sem taka in onaka, pa to nič ni res. Ko se hočem pogovorit z njim, on noče,” je napisala avtorica in prosila za rešitev iz tega odnosa, ker “se mi bo zmešalo od tega hladno vročega odnosa!”

Prekinite cikel

Narcisi bodo vedno poskrbeli, da je pozornost obrnjena v njihovo smer. Ne glede na to ali gre za negativno ali pozitivno pozornost, osebe z NOM se močno potrudijo, da so oni tisti, ki so glavna tema večera.

Psiholog Timothy J. Legg je za Healthline povedal, da ljudje pogosto nezavedno narcisu sledimo in svoje potrebe odrinemo na stran, zato da ima ta oseba našo pozornost. “A ne glede na to, kako spremenite svoje življenje in svoje potrebe, nikoli ne bo dovolj,” je povedal.

“Če imate oprava z narcisom, jim ne dovolite, da se njihova prepričanja infiltrirajo v vaša. Tudi vi ste pomembni. Redno se opominjajte, kdo ste in kaj so vaše vrline, želje in cilji. Ni vaša naloga, da jih popravite.”

Foto: IMAXtree

Postavite se zase

Včasih je bolje, da od prepira odkorakate in si prihranite energijo. A to je predvsem odvisno od odnosa. Recimo z nadrejenim, sodelavcem ali soprogom, se boste pogovarjali popolnoma drugače kot z otrokom, bratom ali staršem.

“Nekateri narcisi uživajo v tem, da vam je neudobno. Zato je pomembno, če se kregate, da jim svojega neudobja ali živčnosti ne pokažete. To bo le povečalo njihovo željo po nadaljevanju,”

pravi Legg

Če je to nekdo, ki si ga želite obdržati v svojem življenju, potem je pomembno, da ostanete mirni in se postavite zase. “Bodite mirni in nežni. Povejte jim, kako njihove besede in dejanja vplivajo na vas in vaše življenje. Bodite konsistentni in jim jasno povejte, česa ne boste prenašali,” svetuje psiholog.

Postavite jasne meje

Ljudje z NOM so pogosto zelo zagledani sami vase. Mislijo, da lahko počnejo kar želijo, brskajo po vaših stvareh ali vam govorijo, kako se smete počutiti. Morda vam dajejo neželene nasvete, ali pa pobirajo zasluge za stvari, ki ste jih storili vi.

Foto: Unsplash

Pogosto imajo narcisi tudi slab občutek za osebni prostor in prestopajo posameznikove osebne meje. “Vendar jih pogosto sami sploh ne vidijo. Pri narcisih je pomembno, da jasno in glasno postavite meje, ki so vam pomembne,” svetuje Legg.

“Osebe z NOM pogosto postanejo pozorne, šele ko stvari začnejo vplivati nanje, zato je pomembno, da stvari uokvirite tako, da bo prestopanje vaših mej, vplivalo tudi nanje,” še dodaja psiholog.

Kdaj obupati?

Pričakujte, da se bo oseba z NOM z vami prepirala ali se vam želela upreti, a pomembno je, da stojite za tem, česar si želite in se še naprej postavljate zase. Na neki točki pa je tudi čas, da odnos sprejmete za to kar je in se umaknete.

Nekateri narcisi lahko postanejo tudi verbalno in fizično nasilni. Znaki nasilnega razmerja so:

  • žaljivke,
  • javno osramočenje,
  • vpitje, grožnje,
  • obtožbe in ljubosumje.

Pozorni bodite tudi, če vas partner krivi za vsako napako in slabo stvar, ki se zgodi, vas nadzira in vam daje občutek, da ste nepomembni. Če se katerikoli izmed teh znakov pojavlja, je čas, da si poiščete pomoč in odnosu pobegnete.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close