Kako si je Ivanka Trump „izposodila“ najbolj popularne sandale te sezone?

Ali bo naslednica Trumpovega premoženja izgubila milijonsko tožbo?

V današnjem času je kopiranje postalo že stvar navade. Na pisti vidimo zaželen kos, za katerega bi morali prodati avtomobil, da bi si ga lahko privoščili. Zato potrpežljivo čakamo, da bo ena izmed high street modnih znamk ponudila bolj dostopno verzijo kosa, s katerim bomo zadovoljili svojo lakoto po trendih. Za vse, ki se izogibajo ponaredkom, je ta „izposojen navdih“ miselnost prinesla olajšanje.

V središču Ljubljane še vedno lahko vidimo Chanelove 2.55 torbice s sumljivimi logotipi in šivi, ki kar kličejo na podrobnejši pregled o pristnosti.

Spomnim se, da nekaj časa nismo mogli živeti brez ponaredkov Célinove torbe Trapez, zdaj pa se bo verjetno podobno zgodilo z novo Balenciaga Bazar torbico, ki je videti kot torba za nakupovanje. Kopije, ki nosijo ime modne znamke, ne bodo nikoli izginile s tržišča, vse dokler obstaja iskanje „it“ kosov, ki pri določeni skupini žensk dviguje tlak.

140336ss08_1147899588605202_1913787012_n_jpg_pagespeed_ce_HLZ-vkKeRc

„Legalne“ kopije, kakor se imenujejo „navdihi“ dolgoročno predstavljajo zelo veliko težavo modnim hišam, še posebno tistim manjšim, kot je Isabel Marant, ki se ne bodo mogli ubraniti silovitega napada zahodnjaških high street trgovin. Se spomnite njenih znamenitih športnih s skritim podplatom? Če bi Isabel tožila vse, ki so kopirali njen model, bi bila danes verjetno „težka“ milijardo ameriških dolarjev. Redko kdaj se zgodi, da neka hiša vloži tožbo proti high street znamki ali trgovini in še redkeje se zgodi, da tožbo dobijo. Tožbe so drage, zakonodaja je zapletena in tudi če je „navdih“ na sodišču viden z očmi, je težko dokazati, da je kopija, če je del dizajna malenkostno spremenjen. To je igra mačke z mišjo, ki pa se ji oblikovalci najrajši izognejo.

V duhu te ignorantske težave, je delovala

tudi oblikovalska ekipa Ivanke Trump,

hčere trenutno najbolj osovraženega Američana

na svetu, Donalda Trumpa.

Tako kot mnoge znane osebe, je tudi Ivanka svoje ime posodila različnim dejavnostim, vključujoč tudi modno, ki je med zvezdniki zelo priljubljena, saj jo smatrajo kot nekakšno igro. Z izjemo Kanye Westa, seveda.

hjuk_jpg_pagespeed_ce_dovOkglRAH

V svoji zadnji kolekciji čevljev, ki jo prodajajo v newyorški blagovnici Bloomingsdale, je Ivankina ekipa prekopirala najbolj popularne sandale letošnjega leta. Model sandal Wild Thing je zelo prepoznan zaradi usnjenih resic, s katerimi je okrašen ta simbol uspeha mlade italijanske znamke Aquazzura. Zahvaljujoč temu sandalu je modna znamka iz neznane italijanske znamke postala prava mednarodna znamka, ki jo obožuje vsaka ženska, ki  želi dobre čevlje. In dokler so se mnoge modne znamke navdihovale nad tem modelom ter prilagodili modele, da bi se izognili tožbi, se Ivanka Trump ni preveč obremenjevala in je dobesedno prekopirala model do zadnje podrobnosti. Da bi bila stvar še slabša, se ni ustavila samo pri tem modelu, ampak si je izposodila tudi preostanek Aquazzurine kolekcije ter predstavila svojo vizijo modelov Belgravia in Forever Marilyn.

ZZURATR_jpg_pagespeed_ce_mDpBMMJISN

Edgardo Osorio, kreativni direktor hiše Aquazzura je dedinjo Trumpovega imperija naprej preko Instagrama pozval, naj prekine s  krajo njihovih modelov in jo označil kot sramotno. Tožba je bila kasneje poslana v Trump Tower v juniju, za medije pa so sporočili:

“Aquazzura je mlado podjetje, ki v svoje oblikovanje vlaga veliko ljubezni in truda. Ta tožba je poizkus, da ohranimo lastno integriteto in zaščitimo svoje delo in predvsem svoje kupce.”

Odgovor iz Trumpovega tabora so čakali vse do prejšnjega tedna, ko je Ivankina odvetniška ekipa sporočila, da tu ne more biti govora o kraji dizajna, ampak da je bil model čevlja navdihnjen z aktualnimi trendi. Za vsakega, ki ima vsaj povprečen vid, je ta trditev neskončno žaljiva, še posebno pa za Edgarda Osorija, katerega avtorsko delo se s to izjavo izenači zgolj z minljivimi trendi.

Kakšno bo nadaljevanje zgodbe še ne vemo, prepričani pa smo, da temperamentni Italijan ne bo kar tako opustil tožbe. Kraja je kraja, ne glede ali govorimo o ideji ali končnem izdelku in bilo bi pravično, da bi to končno nekdo tudi plačal.

Foto: Getty, Gulliver, Pinterest

O avtorju

AnjaCajhen

New Report

Close