Kako spati v tej peklenski vročini?

22. julij 2022

Kako spati v tej peklenski vročini?

22. julij 2022
Foto: Unsplash

Nahajamo se sredi vročinskega vala, ki povzroča mnoge tegobe. Med njimi tudi težave s spanjem za tiste, ki doma nimajo klime. Predstavljamo vam nekaj nasvetov, kako bolje spati v tej vročini.

Kaj storiti, ko se temperature tudi čez noč ne spustijo dovolj, da bi se naspali? Predstavljamo vam nekaj nasvetov, kako rešiti nespečnost med vročino.

1. Ne dremajte

Zaradi vročega vremena se lahko čez dan počutimo nekoliko utrujene. To je zato, ker porabimo več energije za uravnavanje notranje temperature.

Če pa je vaš spanec ponoči moten, se poskusite izogibati dremežu podnevi. Ko je vroče, je lahko zaspanost dragocena – prihranite jo za čas spanja.

2. Držite se rutine

Vroče vreme vas lahko spodbudi k spremembi navad. Ne počnite tega. To lahko moti spanec.

Poskusite se držati svojega običajnega časa za spanje in rutine. Počnite stvari, ki jih običajno počnete pred spanjem.

Avtor: Unsplash

3. Zapomnite si osnove

Poskrbite, da bo vaša spalnica ponoči čim bolj hladna.

Podnevi zagrnite zavese ali zagrnite žaluzije, da preprečite dostop soncu. Prepričajte se, da zaprete okna na sončni strani svojega doma, da preprečite vdor vročega zraka. Odprite vsa okna, preden greste spat, da vam skozi stanovanje zapiha vetrič.

4. Uporabite tanke rjuhe

Zmanjšajte količino posteljnine, vendar imejte prevleke pri roki. Tanke bombažne rjuhe bodo absorbirale znoj. Ne glede na to, kako vroče je v vaši spalnici, bo vaša telesna temperatura ponoči padla – zato se včasih zbudimo, ko nas zebe.

5. Ohladite nogavice

Uporaba majhnega ventilatorja je lahko smiselna v vročem vremenu, še posebej, ko je vlažno. Poleg tega spodbuja izhlapevanje znoja in telesu olajša uravnavanje notranje temperature.

Če nimate ventilatorja, poskusite termofor napolniti z ledeno hladno tekočino.

Foto: Pexels

Druga možnost je, da nogavice ohladite v hladilniku in jih nadenete. Hlajenje stopal zniža splošno temperaturo kože in telesa.

6. Ostanite hidrirani

Čez dan pijte dovolj vode, vendar se izogibajte pitju velikih količin pred spanjem. Najbrž se ne želite zbuditi žejni, a zagotovo se ne želite ponoči zbujati zaradi male potrebe.

7. Toda pomislite, kaj pijete

Bodite previdni pri brezalkoholnih pijačah. Mnoge vsebujejo velike količine kofeina, ki stimulira centralni živčni sistem in poskrbi, da se počutimo bolj budni.

Izogibajte se tudi pitju preveč alkohola. Mnogi ljudje ga uživajo več, kadar so temperature visoke. Alkohol nam lahko pomaga zaspati, vendar spodbuja zgodnje jutranje prebujanje in splošno slabšo kakovost spanca.

8. Ostanite mirni

Če imate težave s spanjem, vstanite in naredite nekaj pomirjujočega. Poskusite brati, pisati ali celo zložiti perilo.

Poskrbite, da niste na telefonu ali igrate video igrice – zaradi modre svetlobe boste manj zaspani, te aktivnosti pa vas dodatno stimulirajo. Vrnite se v posteljo, ko se počutite zaspani.

Foto: Unsplash

9. Pomislite na otroke

Otroci so običajno precej robustni spalci – vendar so lahko zelo občutljivi na spremembe družinskega “razpoloženja” in rutine. Poskrbite, da običajni časi za spanje in kopanje ne gredo skozi okno samo zato, ker je toplo.

Spletna stran NHS UK priporoča mlačne kopeli kot del rutine pred spanjem. Prepričajte se, da niso prehladne, saj boste tako pospešili cirkulacijo (kar bo povzročilo, da bo telo pričelo dodatno ohranjati toploto).

Otrok vam ne more sporočiti, ali mu je prevroče ali premrzlo, zato je pomembno, da spremljate njegovo temperaturo. Najbolje bodo spali, če bo temperatura v prostoru okrog 20 stopinj Celzija. Na mesto, kjer dojenček spi, lahko namestite tudi termometer.

10. Sprijaznite se

Večina od nas potrebuje približno sedem do osem ur kakovostnega spanca vsako noč, da lahko pravilno delujemo.

Vendar večina ljudi vseeno normalno funkcionira po noči ali dveh slabšega spanca. Čeprav boste morda zehali nekoliko pogosteje kot običajno, boste verjetno v redu.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close