Kako spremeniti partnerja?

19. oktober 2021

Kako spremeniti partnerja?

19. oktober 2021

Starejši kot smo, težje se spreminjamo. Ko začnemo novo zvezo se naš partner zdi popoln, a dlje kot smo v zvezi, bolj se kaže njihova narava. Kako spremeniti partnerja, da bo popoln?

Družba nas uči, da vsak v svojem življenju lahko najde popolnega partnerja. A resničnost je taka, da popolnega partnerja ni. Vsi imamo napake in v vsaki zvezi se zgodi, da se partnerja ne ujemata v popolnoma vsem. Ko snamemo rožnata očala in svojega partnerja dodobra spoznamo, pa se lahko zgodi, da te razlike težko sprejmemo. Nekaterim pa to vzbudi željo, da bi svojega partnerja spremenili.

Kako se meri kakovost partnerja?

Če se sprašujete ali je vaš partner sploh ‘kakovosten’ partner, psihoterapevtka Dr. Alja Stvarnik za svoje uporabnike razlaga, da obstajajo štiri dimenzije po katerih lahko to izmerimo:

Kohezija v partnerskem odnosu: »Kohezija je termin iz fizike in opisuje silo, ki privlači molekule iste snovi. Pri prilagojenosti partnerskega odnosa govorimo o relacijski koheziji, ki jo razumemo tudi kot socialno bližino med partnerjema, ki odseva povezanost v skupnih aktivnostih,« opisuje psihoterapevtka. Stopnja kohezije v vašem razmerju odraža vašo povezanost in bližino, glede na vaše skupne točke.

Konsenz v partnerskem odnosu: Konsenz opisuje kako pogosto se s partnerjem strinjate pri stvareh, ki se tičejo pomembnih življenjskih odločitev. Navezuje pa se tudi na samo pogostost dogovorov in pogajanj med vama. »Meri se glede na pogostost nestrinjanja in partnerskih prepirov, pogovorov o ločitvi in drugih negativnih interakcij med partnerjema. Konsenz je tudi stopnja, do katere se partnerja lahko uskladita in dogovorita o pomembnih stvareh njunega odnosa.«

Čustvena izraznost v partnerskem odnosu: »Izražanje čutenj v partnerskem življenju je vezano na intimo, pogostost izražanja naklonjenosti in ljubezni z besedami in dejanji, kar vključuje tudi spolno intimo,« razlaga Dr. Stvarnik. Čustvena izraznost pa je predvsem pomembna, ker partnerja preko nje intimno komunicirata, se potolažita in čustveno podpirata.

Zadovoljstvo v partnerskem odnosu: je opredeljeno glede na razmerje med čustveno bližino in oddaljenostjo med partnerjema. »To je stopnja zavezanosti partnerju glede na trenutno stanje para in njuno motivacijo za nadaljevanje zveze. Zadovoljstvo v partnerskem odnosu je stopnja zadovoljstva, ki ga izražata partnerja glede na predanost in zavezanost njunemu odnosu.«

Ko najprej precenite celotnost kakovost svojega razmerja, se lahko odločite kje vajino razmerje potrebuje okrepitve in v čem je vaš partner pomanjkljiv.

Kaj lahko na partnerju spremenite?

Če komurkoli v svoji družbi omenite, da bi rad svojega partnerja spremenili, boste po vsej verjetnosti dobili odgovor, da je to nemogoče. Pravzaprav večina verjame, da partnerja lahko samo sprejmete za to kar je.

Vseeno pa obstajajo nekateri deli vašega odnosa, ki jih lahko spremenite. Terapevtka Karen R. Koeing je za Bustle povedala, da je potrebno najti razmerje med stvarmi, ki jih lahko zahtevate in med tem, da vseeno pustite partnerju, da je to kar je. »Lahko spremenite njihova dejanja. Če vas moti, da pušča umazane brisače po tleh, je popolnoma sprejemljivo, da prosite, da preneha,« je razložila terapevtka. »Vendar ni pa sprejemljivo, da spreminjate njihove osebnostne lastnosti. Če vas moti, da se preveč druži s prijatelji, pa v resnici zahtevate, da spremeni velik del svoje osebnosti,« je še dodala.

Profimedia

Prav tako če imata s partnerjem na nekatere stvari popolnoma drugačne poglede, se to lahko sprva zdi težavno. A če verjameta enake vrednote, ni z zdravo debato nič narobe »Če eden izmed partnerjev nič ne zapravlja, je diskusija zakaj to drugemu partnerju ne ustreza, lahko zelo koristna,« razlaga Koeing in dodaja, da tako s partnerjem lahko pridete do kompromisa, ki ustreza obema.

Kaj lahko storite vi sami?

Vsekakor pa ne morete na partnerju spremeniti prav vsake stvari, ki vas moti. Po vsej verjetnosti obstajajo na vašem partnerju stvari, ki bodo za vedno tam. Dr. Alja opsuje nekaj ‘preživetvenih’ strategij, kako se z razlikami spopasti:

Sprejmite, da ga ne morete spremeniti: Nekatere lastnosti na vašem partnerju so tu za vedno, spremenite lahko le to, kako se nanje odzivate vi. »Prednost tega je, da ko boste spremenili svoje vedenje, je lahko to sprožilec, da si bo tudi vaš partner prizadeval k spremembi,« razlaga psihoterapevtka.

Osredotočite se na dobro: »Kadar pri partnerju zaznavate predvsem slabo vedenje, ste se morda ujeli v zanko kriticizma in nezadovoljstva. Na tem, da se nad njegovim vedenjem pritožujete in ste zaradi tega nezadovoljni, vas lahko na čuden način izpolnjuje.« Poskusite se znebiti negativnega pogleda na svojega partnerja in se osredotočite na stvari, ki so vam na njem všeč.

Spodbujajte dobro vedenje: Kadar vaš partner stori nekaj kar vam je všeč, mu to povejte. Ko mu poveste to iskreno in optimistično, ga bo to spodbudilo, da to stori večkrat. Izognite se sarkazmi in cinizmu in govorite z njim, tako kot bi drugi govorili z vami.

Naj ne bo krivda vaša zaveznica: »Če boste vselej iskali krivca ali se postavljali v vlogo odgovornega, boste s tem ustvarjali pogoje, v katerih se boste morali braniti, zagovarjati. V svoji komunikaciji bodite asertivni. Poslužujte se “jaz” stavkov, namesto “ti bi moral…”. Svoje stavke začnite ” Jaz potrebujem…”, “želim si….”, “Čutim, da…”. Osredotočite se na vedenje, ki ga želite izzvati, in spremeniti, in povejte, kako se ob tem počutite,« opisuje psihoterapevtka in dodaja, da se s partnerjem vedno pogovarjajte spoštljivo.

Bodite iskreni: Sprejmite iskrenost pred obrambo in ne izzivajte konfliktov, ko pride do nestrinjanj. Če naredite napako, jo priznajte. »Partnerja lahko celo vprašate za mnenje, kje on vidi, da bi se lahko izbolšali, popravili, spremenili.«

Partnerske zveze zahtevajo veliko skupnega dela in kompromisov, ki pa jih lahko dosežete, če sta oba pripravljena na tem delati. A če imate občutek, da se vaša zveza nikamor ne premika in partnerjevih razlik preprosto ne morate sprejeti, je morda boljša odločitev, da pojdete vsak svojo pot.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close