Kako vas drugi ocenjujejo na podlagi vaših oblačil?

21. januar 2020

Kako vas drugi ocenjujejo na podlagi vaših oblačil?

21. januar 2020

Raziskava na univerzi Princeton je pokazala, da so ljudje v dragih oblačilih videti bolj sposobni od tistih, ki se drugače oblačijo.

V raziskavi so sodelovale osebe v različnih oblačilih, anketiranci pa so morali oceniti njihovo sposobnost samo na podlagi njihovega načina oblačenja. Rezultati kažejo, da so bile osebe v formalnih oblekah ocenjene kot bolj sposobne, tudi če je ista oseba oblekla različna oblačila, so pojasnili.

Študija razkriva, da gre za predsodke, ki jih nezavedno uporabljamo, kar kaže, da se o naših lastnostih presoja, še preden bomo imeli priložnost spregovoriti.

»Glede na to, da ocena sposobnosti iste osebe pade glede na oblačila, ki jih nosi, se to neutemeljeno pomanjkanje spoštovanja porodi v prvi desetinki sekunde, ko koga srečamo,«

razlaga Eldar Shafir, soavtor raziskave.

Ta raziskava nam daje čisto nov pogled na to, kako pomembno je narediti dober vtis, ko se prvič srečamo, in nam govori o predsodkih, ki jih imamo.

»Da bi izkoreninili lastne predsodke, ni dovolj, da se jih zavedamo, ampak moramo usmeriti pozornost in poiskati motivacijo, da se z njimi tudi spopademo,«

pravijo strokovnjaki.

Na univerzi so nato anketirance poskušali preizkusiti na drugačen način, in sicer tako, da so osebe, ki so bile ocenjene kot zelo sposobne, oblekli v neformalna oblačila ter anketirancem povedali, da slog oblačenja in sposobnost nista povezani. Kljub tem pojasnilom so rezultati ponovno pokazali prisotnost iste mere predsodkov.

Zaključek strokovnjakov je, da je način našega oblačenja bolj pomemben dejavnik sposobnosti, kot pa njihov značaj.

Se strinjate?

Foto: Pinterest

Avtor
Piše

AnjaCajhen

Style. Več novic

New Report

Close