Kako za vedno prenehati z dieto in se ne zrediti?

02. junij 2023

Kako za vedno prenehati z dieto in se ne zrediti?

02. junij 2023
Foto: Pexels

Z bližanjem poletja si mnogi želijo bolj vitke postave, kar pomeni, da začenjajo tudi z dietami. A številne so preveč restriktivne in škodljive. Kako prenehati s prestrogim prehranjevanjem, brez da bi se zredili?

Dietetičarka Abby Langer je za Self povedala, da ne verjame v diete in ljudem ne svetuje popularnih diet. Večina namreč nima dolgoročnega uspeha. Obstaja veliko raziskav, ki kažejo, da večina ljudi, ki shujša, to težo v naslednjih letih pridobi nazaj. A zaradi medijskih sporočil o idealnih telesih in hujšanju mnoge mika, da bi se lotili naslednje diete v upanju, da jim bo ta končno prinesla popoln videz.

“Ljudje se ob hujšanju počutijo bedno. Večina diet zahteva strogo spremljanje vsega, kar jeste, omejevanje kalorij, makrohranil ali obojega, in s toliko strogimi pravili, ki jih je treba upoštevati, je naravno, da se začnete počutiti prikrajšane. Nihče ne bi smel živeti tako,” pravi o dietah Abby.

“Kolikokrat ste obžalovali večerjo s prijatelji ali pa ste večerjo izpustili? Koliko teže ste izgubili in nato ponovno pridobili z leti? In koliko denarja ste porabili za posebno hrano, tablete, dodatke in knjige o dietah?”

Foto: Unsplash

Prepovedanih živil ni

Običajno, ko si nekaj prepovemo, si tega takoj želimo še več. To je sindrom “prepovedanega sadeža” in je značilen za vsako dieto. Večina od nas je seznanjena s to situacijo in Langer pojasnjuje, kako izgleda prepoved hrane: “Ko si rečeš ne bom jedel torte, si nenadoma zaželiš torte. Kamor koli greš, vidiš torte. Poskušaš jih ignorirati, vendar se počutiš nesrečno in jezno, ker ti ni dovoljeno.”

To običajno vodi v to, da ko si kočno dovolite torto, je pojeste veliko več, kot če bi si jo preprosto privoščili, ko ste si jo zaželeli.

Abby poudarja, da je najboljši način, da se znebite občutka prepovedanega sadeža, ta, da si dovolite vso hrano. “Ni označevanja dobre ali slabe hrane, saj v resnici nobena hrana ni dobra ali slaba. Vse je samo hrana. Ko si dovolite prepovedano hrano, boste morda na začetku pojedli več kot običajno, a ne skrbite, po nekaj tednih se bodo vaše želje umirile.”

Foto: Pexels

Spoznajte svojo lakoto in sitost

Če ste odvisni od aplikacij za načrtovanje obrokov, ki vam povejo, kdaj in koliko morate pojesti, lahko to otopi vašo sposobnost prepoznavanja lakote in sitosti. Če se želite znebiti dietne miselnosti, je prvi korak, ki ga boste morali storiti, poiskati občutek lakote in sitosti. Langer priporoča uporabo lestvice lakote in sitosti na lestvici od 1 do 10.

1 pomeni, da sploh niste lačni, 10 pa pomeni, da ste tako siti, da ne morete pojesti ničesar več. Cilj je začeti jesti nekje ob 3 ali 4 in prenehati na 6 ali 7.

Lakota obstaja z razlogom: telo prosi, da ga hranite! Tako, kot ne bi prezrli drugih telesnih signalov, kot je odhod na stranišče, ne prezrite namigov lakote. Z vrnitvijo v stik z lakoto boste svoje telo pravilno nahranili.

Foto: Pexels

Včasih jemo iz drugih razlogov kot zaradi lakote, in to je v redu

O čustvenem prehranjevanju razmišljamo kot o nečem slabem, ker se zgodi le, ko smo žalostni ali pod stresom, vendar ni nujno tako. Čustveno lahko jeste, ko ste srečni, ko ste zaskrbljeni ali ko ste jezni. Morda zato, ker je hrana videti okusna in jo želite poskusiti. Takšno vedenje je normalno, če le ni edini mehanizem za rešitev problema.

Poiščite pomoč pri težavah, povezanih s hrano in prehrano

Obstajajo razlogi, zakaj počnemo vse, kar počnemo, tudi jemo. Na način prehranjevanja in razmišljanja o hrani prav tako vpliva veliko dejavnikov, med katerimi večina ni le hrana.

Nekateri od teh pojavov so morda zato, ker smo bili vzgojeni, da tako vidimo hrano, prehranjevanje in svoje telo. In to še posebej velja za ljudi, ki so bili na dietah, in tiste, ki so bili v otroštvu in mladosti izpostavljeni škodljivim opazkam o svojem telesu.

Foto: Unsplash

Te stvari dolgoročno vplivajo na naše prehranjevalne navade in podobo telesa. Lahko bi bilo zelo koristno, če poiščete strokovno pomoč, da bi razumeli, zakaj imate tako razmerje s hrano, namesto da bi se še naprej kaznovali.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close