Kako začiniti zakon?

14. oktober 2021

Kako začiniti zakon?

14. oktober 2021
Profimedia

Ko se s partnerjem že tako dobro poznate, da skoraj končujete stavke drug drugega, se hitro lahko zgodi, da zapadete v rutino. A vnesti nekaj novosti v zakon ni zapleteno…

Mnogim zakoncem se po letih rutine lahko zgodi, da zapadejo v ‘past’. Ob vsem posvečanju otrokom in službi, nimajo več časa drug za drugega, kar pa lahko vodi do tega, da par ne zna biti več sam. S podobno situacijo se je obupana žena obrnila na Starševski čvek, z vprašanjem kako začiniti zakon.

Sprejmite, da je to nekaj običajnega

To, da parom nikoli ne postane dolgčas, je le mit. Tudi ob pravi ljubezni se zgodi, da pari skozi leta zapadejo v neko ustaljeno rutino. Ta ljubezen in adrenalin, ki ga čutite na začetku, ne more trajati večno, saj tudi vaši možgani ne morejo neprestano operirati na tej vzvišeni frekvenci.

Znebite se ideje, da je rutina nekaj slabega. Težko se je boste znebili, saj je del vsakega življenja, tudi ko smo samski, zapademo v neke stalne vzorce. Popolnoma smiselno je, da ko ostanemo na neki točki, da tam začnemo graditi svoje življenje in navade. A to ni slaba stvar, saj tako tebe in svojega partnerja poznate. Veste kaj mu je všeč, kaj mu ni in on to ve za vas. Pravi trik pri rutini ni to, da opustite to kar že imate, ampak je v raziskovanju tega, kaj vse bi še lahko imeli.

Ena izmed večjih napak pri partnerjih, ki se začnejo zavedati svoje rutine je, da skušajo preživeti še več časa skupaj. Če boste še naprej počeli ene in iste stvari, se nič ne bo spremenilo. Pomembno je, da si vzamete čas zase in za svoje hobije. Razvijte svoje interese in hobije, to pa vam bo dalo  partnerjem možnost se pogovarjati o novih stvareh!

Začinite svoje spolno življenje

Seveda, najpogostejši in najočitnejši odgovor kako začiniti zakon, je ravno ta, da morate začiniti svoje posteljne aktivnosti. Rachel Needle, klinična psihologinja in seks terapevtka je za Everyday health razložila, da izboljšanje spolnega odnosa med vama, pripomore tudi k zdravju »Seks je aerobna vaja, kar pomeni, da izboljša tudi zdravje srca.« Dodala je še, da seks pripomore k boljšemu počutju, saj spodbuja sproščanje endorfinov in hormonov, ki zmanjšujejo občutke depresije in tesnobe. Zakaj torej ne začeti pri področju, ki vama bo izboljšalo življenje na več načinov?

Vendar kako začeti? Donna Novak, psihologinja in družinska terapevtka pravi, da je prvi korak določanje namena. »Ko zapademo v rutino, je pomembno, da imamo namen to spremeniti. Imejte v glavi kaj si želite in kako to doseči,« je razložila. Pogosto se zgodi, da se lahko počutimo, kot da je še milijon stvari, ki jih je treba postoriti prej »Vse to pozabite, izpustite. Odločite si, da želite danes dobro seksati, in se tega držite

Profimedia

Pomembna je komunikacija

Donna razlaga, da je v vsakem zakonu partner z manjšo željo po spremembi in partner z večjo željo. »Vi veste kateri partner ste v tej situaciji, za vas ni težko vedeti kaj si želite. A tudi partner z nižjo potrebo, ima še vedno željo po spremembi. Tudi ta partner, si globoko v sebi želi kakšno bolj začinjeno noč,« je razložila in dodala, da si pogosto oba pravzaprav želita enakih stvari.

Vendar brez jasne komunikacije med partnerjema, se nič ne bo spremenilo. Jasna komunikacija se vedno prične s tem, da najprej sebi postavite vprašanja: Kaj si želim? Kako zame zgleda začinjen odnos? Kaj potrebujem? Kaj moram storiti preden pridem do te točke? Osredotočite se najprej na sebe in si vizualizirajte kaj vse je potrebno. Tako boste ob komuniciranju s svojim partnerjem jasni in prepričani v to kar govorite. »Ko se pogovarjate s partnerjem, bodite jasni česa si želite. Ne bojte se biti iskreni, čeprav bo za vas to nekaj novega. Četudi njihova reakcija ni ravno najboljša, je pomembno, da tudi vi poslušate partnerja in njihove želje,« razlaga Donna.

Vprašajte kaj so njihove želje

Ste že razmišljali kakšne so vaše fantazije? Razmislite o tem, pogosto se lahko zgodi, da se že vnaprej prepričate, da partner ne bo za, in idejo zavrnete. »Vse te ideje in želje, ki jih imate in jih običajno zavrnete še preden jim date možnost, sedaj premislite in si jih vizualizirajte. Ko svoje fantazije delite s svojim partnerjem v bistvu z njim delite nekaj kar vas vzburja,« še razlaga Donna. Pomembno je, da se znebite prepričanja, da se ne bo zgodilo. Kljub razlikam med vajinimi potrebami in željami lahko s komunikacijo prideta do skupnega cilja.

»Ne pozabite, da morate stopiti is svoje cone udobja. Celotna poanta ‘začinjanja’ vajinega zakona je, da poskusite nekaj novega in drugačnega. Šele ko si postavite ta izziv, da bosta skupaj poskusila nekaj vama popolnoma tujega, se bosta zbližala in začela zabavati,« je še za konec svetovala terapevtka.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close