Kako življenje brez seksa vpliva na žensko telo?

02. avgust 2019

Kako življenje brez seksa vpliva na žensko telo?

02. avgust 2019

Nekoč so verjeli, da ženske, ki niso imele aktivnega spolnega življenja, trpijo zaradi histerije. Kasneje so to teorijo ovrgli, vendar pa se še danes veliko govori o tem, da redni spolni odnosi pozitivno vplivajo na telesno in duševno zdravje žensk.

Beseda histerija izvira iz grške besede hyster, kar pomeni maternica. Histerija je vrsta nevroze za katero so značilne različne telesne, senzorične, motorične in duševne motnje psihogenega izvora, kot so na primer smeh in jok, izjemna razdražljivost, tesnoba, hiter srčni utrip, slabost, bolečine na različnih delih telesa.

Motnje histerične narave so prvič opazili pri mlajših ženskah v antični Grčiji. Dolgo so verjeli, da za histerijo trpijo samo ženske, čeprav se bolezen lahko pojavi pri obeh spolih. Veliko zdravnikov je za zdravljenje uporabljalo masažo zadnjice in genitalij. Cilj tega je bil pripeljati pacientko do »histeričnega paroksizma«, ki je pospešil dihanje, pojavili so se kožni izpuščaji in trebušni krči, nožnica se je navlažila. Danes mu rečemo orgazem.

To prakso so uporabljali v viktorijanskih časih in se je na začetku 19. stoletja razširila na dele v Evropi in ZDA.

Poleg masaž so histerijo zdravili tudi z vibratorjem, ki se je pojavil v poznem 19. stoletju. Ameriška pisateljica Rachel Maines v svoji knjigi »Tehnologija orgazma« opisuje, kako »elektromehanski medicinski instrument« pomaga histeričnim ženskam in Trdi da je ta metoda učinkovitejša od masaže. Sodoben pogled na to težavo pa razkriva, da se histerija razlikuje po značaju in histeričnih napadih.

Poraja se vprašanje, ali so ženske, ki so vzdržane, bolj nagnjene k tem motnjam, kot tiste, ki imajo redne spolne odnose?

Vzdržnost ali nepravilno spolno življenje je lahko zavestno ali zavestno izbrano, prisilno ali prostovoljno in je odvisno od telesnega in duševnega zdravja ženske

Neredno spolno življenje ali vzdržnost, ki je prostovoljno izbrana ali pa je vsiljena zaradi različnih družbenih ali moralnih načel, je škodljiva. Taka vzdržanost škoduje fizičnemu in duševnemu zdravju, trpi pa tudi telo. Vendar pa statističnih podatkov o povezavi spolne vzdržnosti in razvojem psihičnih motenj ni.

Foto: Giphy, Pinterest

Avtor
Piše

U. L.

Style. Več novic

New Report

Close