Kakšna je razlika med psihopatom in sociopatom?

03. december 2022

Kakšna je razlika med psihopatom in sociopatom?

03. december 2022
Foto: IMAXTree

Obnašanje in lastnosti sociopatov ter psihopatov so si dokaj podobne, vendar obstajajo razlike, ki so vidne predvsem v družbenem okolju.

Včasih je pojma sociopat in psihopat zlahka zamenjati. Oba izraza se uporabljata za opis osebe, ki ima težave z duševnim zdravjem in za katero je značilno pomanjkanje empatije ter zanemarjanje in kršenje pravil.

Takšni ljudje pogosto nimajo razvitega občutka krivde, nasilno vedenje pa jim ni tuje. Čeprav ta dva izraza v medicini nista priznana kot uradna diagnoza, se uporabljata za opis duševnega stanja posameznika.

Kaj je sociopat?

Ključne značilnosti sociopatskega vedenja objavljene v Acta Neurologica Belgica, vključujejo pomanjkanje empatije, pomanjkanje zavor v socialnih interkacijah, spremenjeno socialno in medosebno vedenje ter oslabljeno socialno in moralno presojo.

Sociopatija spada pod diagnozo antisocialne osebnostne motnje (ASPD), pojasnjuje Donald W. Black, profesor psihiatrije na Univerzi v Iowi. Običajno vedenje, ki ga opazimo pri ljudeh z ASPD, vključuje stvari, kot sta podžiganje požarov in krutost do živali.

Foto: IMAXTree

Označena je tudi kot stanje duševnega zdravja, v katerem ima oseba dolgotrajen vzorec manipuliranja, izkoriščanja ali kršenja pravic drugih. To vedenje je pogosto kaznivo in pripelje osebo v konflikt z zakonom, pravi profesor.

Sociopatsko vedenje se začne zgodaj v življenju, običajno okoli osmega leta starosti, kar je potrdila raziskava, opravljena leta 2015. Skoraj 80 odstotkov ljudi z diagnozo ASPD pokaže prve simptome pred 11. letom starosti.

Raziskava je tudi navedla, da se sociopatija pojavlja pri dveh do štirih odstotkih moških in od 0,5 do enem odstotku žensk. Čeprav gre za vseživljenjsko diagnozo, vedenje običajno s starostjo postane bolj družbeno sprejemljivo. Natančen vzrok za sociopatijo pri ljudeh ni znan, pomembno vlogo pa naj bi imela genetika in razmere, v katerih človek odrašča.

Po podatkih ameriškega ministrstva za zdravje in socialne zadeve se tveganje, da bo otrok pokazal znake sociopatskega vedenja, poveča, če odrašča s starši, ki uživajo velike količine alkohola, nimajo dobre komunikacije z otrokom ali če doživljajo nasilje.

Kaj pa psihopat?

Pregledni članek iz leta 2021, objavljen v Current Opinion on Psychiatry, razpravlja o tem, kako obstaja nekaj prekrivanja med psihopatijo in sociopatijo. Drznost in neustrašnost sta še posebej izraziti značilnosti psihopatije.

Foto: IMAXTree

Druga študija iz leta 2014 je opisala psihopatijo kot motnjo, za katero so značilne plitke čustvene reakcije, pomanjkanje empatije, impulzivnost in povečana verjetnost antisocialnega vedenja. Po raziskavah so posamezniki s psihopatijo odgovorni za velik delež storjenih kaznivih dejanj.

Psihopatija običajno destruktivno vpliva na posameznikovo vsakdanje življenje, delo in odnose. Po podatkih Ameriškega psihološkega združenja približno 1,2 odstotka odraslih moških in 0,3 do 0,7 odstotka odraslih žensk kaže znake resne psihopatije.

Ni pravil, koliko je prisoten pri določeni skupini ljudi, saj se v enaki meri pojavlja na primer pri zapornikih in ljudeh na visokih položajih.

Združenje tudi poroča, da so lahko nenormalnosti v možganih odgovorne za nekatere simptome, ki jih kažejo psihopati. Prejšnje raziskave so pokazale, da imajo ljudje z diagnozo psihopatije manjšo amigdalo – strukturo v možganih, ki sodeluje pri spominu in izkušanju ter procesiranju čustev, posebej strahu in agresije.

Ugotovljena je bila tudi genetska povezava z razvojem psihopatskih simptomov. Leta 2016 objavljena raziskava na 561 posvojenih otrocih kaže, da obstaja večja verjetnost, da bo otrok pokazal psihopatske lastnosti, če jih je pokazala tudi njegova biološka mati.

Ključne razlike med sociopati in psihopati

Med sociopatijo in psihopatijo je veliko podobnosti, vendar obstajajo tudi določene razlike, ki strokovnjakom pomagajo ugotoviti, za katero stanje gre.

Prvič, sociopata je veliko lažje opaziti med pogovorom. “Ko psihopat komunicira z osebo in se razburi, lahko ta ostane mirna, vendar se sociopat ne bo mogel nadzorovati,” pojasnjuje psihologinja dr. Elizabeth Lombardo. “Če stvari ne gredo tako, kot želijo, bodo jezni in morda celo agresivni,” je dodala.

Foto: IMAXTree

Ko nekoga s sociopatijo najdemo v družbenem okolju, lahko opazimo nekatere lastnosti, ki se zdijo nenavadne in zaradi katerih izstopa iz družbe. Na primer, ljudje morda ne ustrezajo družbenim krogom ali težko obdržijo službo.

Vendar imajo ljudje s psihopatijo nasprotne lastnosti. Običajno so zelo uspešni in priljubljeni v družbi in bodo naredili vse, kar lahko, da bi se druga oseba počutila dobro in povedali bodo vse tiste stvari, za katere mislijo, da jih oseba želi slišati. Zaradi tega so lahko psihopati priljubljeni v družbi znancev, čeprav težko spletejo globoka in iskrena prijateljstva.

Lahko rečemo, da so psihopati popolni igralci in manipulatorji, medtem ko sociopati nimajo zdrave ravni samokontrole in svojih reakcij ne morejo vzdrževati tako odmerjeno kot psihopati.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close