Kakšne občutke v meni zbujajo afere zadnjih tednov?

01. september 2022

Kakšne občutke v meni zbujajo afere zadnjih tednov?

01. september 2022
Foto: Profimedia / Mediaspeed

Kako definiram svoj obstoj in kaj zame pomeni biti ženska v tem svetu?

Ob tem vprašanju mnogi najprej pomislijo na ženstvenost, eleganco, toplino in nežnost. Roza barvo, materinstvo, čustvenost in smeh. Biti ženska pomeni biti empatična, skrbna, prijazna in v stiku s svojimi čustvi.

Pomeni skrbeti zase in za druge. Pomeni biti mila, tiha in ne preveč zgovorna. Pomeni vedno najprej pomisliti na potrebe drugih in nato nase. Pomeni imeti popolnoma drugačen ugled od moških. Pomeni biti neprestano na preži.

Obkrožena z aferami, pri katerih so žrtve večinoma ženske, težko svoj spol vidim kakorkoli drugače.

Kaj lahko in kaj ne

Finska ministrica Sanna Marin je že več tednov na tapeti medijev zaradi videoposnetka, na katerem je plesala. Javnost se je z meni neznanim razlogom zgražala, ministrica pa je celo opravila test na droge, da je dokazala svojo čistost.

Zakaj se je noč zabave s prijateljicami spremenila v nacionalni škandal? Kaj pa vsi moški politiki po svetu, ki so bili že neštetokrat obtoženi veliko hujših stvari, a sprejeli nobene odgovornosti?

Foto: Profimedia

Od žensk se že stoletja pričakuje nečloveška zbranost, natančnost in pedantnost. Leta in leta se borimo, da se prebijemo na vrh, nato pa se od nas pričakuje neverjetna supermoč, da na svojih mestih ostanemo profesionalne. Če si ženska na mestu moči, za napake ni prostora.

Nikogaršnja zaščita

Dotaknila pa bi se tudi afere na domačih tleh, ki znova dokazuje, da ne glede na progresivnost naroda, ženske nismo varne.

Pogost odgovor na moj feminizem je: “Pa saj v Sloveniji vam je fajn. Tu ženske nimate kaj jamrat.” A vseeno se je zgodil Dušan Smodej. Vseeno so se zgodili nogometaši, ki so zlorabili mladoletnico pred nekaj leti. Vseeno se dogajajo femicidi, ki ne odmevajo dovolj, ker se dogajajo običajnim družinam. Vseeno se dogajajo zlorabe, posilstva in napadi.

Stvari, ki očem niso vidne, še vedno obstajajo.

Omogočajo pa jih ljudje, moški, ki ostanejo tiho. Smodej je mel številne prijatelje, znance, kolege, ki jim je bilo jasno, da je človek predator, a o tem niso spregovorili. In tudi morda druge ženske so vedele, da se za zaprtimi vrati dogaja marsikaj, a so se bale spregovoriti.

Tudi sama sem bila že tam, ko sem raje držala jezik za zobmi, zavoljo svoje varnosti in varnosti drugih. Sistem sloni na tišini in strahu mnogih, ki menijo, da te stvari pač niso “big deal”.

Foto: Pexels

Očem skrito

Velik del tega, kaj je biti ženska, je svetu nevidno. Biti ženska, dekle, je telefonski klic prijateljice ob 11. zvečer, na poti iz službe, ker se boji, da ji nekdo sledi. Biti ženska so stisnjeni ključi med prsti, ko ti na hodniku bloka pride nekdo nasproti.

Biti ženska so lekture tvoje mame, da pazi na svojo pijačo, ko greš v petek plesat. Biti ženska so previdno skrite obline in prsi, da ne boš slučajno kriva sama. Biti ženska je imeti šefa, sodelavca, znanca, prijatelja, ki vedno stoji centimeter preblizu, a ne dovolj, da ga okaraš. Biti ženska je prijazen nasmeh, “ne hvala, imam fanta.”

Biti ženska, je tvit premierja, da so novinarke prostitutke. Biti ženska je javno priznanje predsednika ZDA, da jih moraš samo “zagrabiti za muco”. Biti ženska je poslušati novice o otoku, katerega glavni namen je bil posiljevanje mladih deklet. Biti ženska je poslušati podcaste moškega, ki spodbuja pretepanje žensk.

Foto: Unsplash

Biti ženska je solidarnost drugih deklet, ki stojijo s teboj, ko je na avtobusu sumljiv moški. Biti ženska je spodbujanje prijateljice k prijavi. Biti ženska je stopiti se v objemu mame, ko prideš domov trezna, ker si nisi upala piti. Biti ženska je vedeti, da če si v nevarnosti, se vedno obrni k drugi ženski. Biti ženska je moč. Solidarnost. Zaupanje. Ljubezen.

Kolumne izražajo stališča avtorjev in ne nujno tudi uredništva Style.Over.Net.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close