Kakšno kremo za sončenje bi morali uporabljati na obrazu?

12. maj 2023

Kakšno kremo za sončenje bi morali uporabljati na obrazu?

12. maj 2023
Foto: Pexels

Zaščiti pred soncem in kožnemu raku se nikar ne izogibajmo.

Verjetno že veste, da je krema za sončenje oziroma SPF (Sun Protection Factor), kot jo imenujejo, obvezen del naše rutine za nego kože. Kljub temu jo številni nanesejo zgolj v poletnih mesecih, pa še takrat zgolj na plaži. Čeprav je občasen nanos kreme boljši kot nič, pa moramo biti za ustrezno zaščito kože konsistentni. 

Posledice so namreč lahko drastične. Če na svoj obraz ne nanesemo kreme za sončenje, se bo naša koža hitreje postarala, postala bo zgubana, suha in obarvana, prav tako pa je lahko groba ali pa ima občutek usnja, kar je posledica škode, ki jo sonce naredi kožnim celicam, krvničkam in kolagenu v naši koži. Za zdravo in sijočo kožo zato hitro dodajte kremo za sončenje v svojo vsakodnevno rutino. 

Kaj točno pomeni SPF?

Faktor za zaščito proti soncu določa, koliko časa nas bo krema zaščitila pred UVB žarki, to so UV žarki, ki imajo krajšo valovno dolžino ter tistimi, ki opečejo našo kožo. Višji, kot je faktor, dlje časa smo zaščiteni. Faktor 30 pomeni, da bo koža pred soncem zaščitena tridesetkrat dlje. 

Toda višji faktor ne pomeni, da gre za boljšo zaščito. Krema s faktorjem 30 bo vašo kožo zaščitila pred približno 97 odstotki žarkov, faktor 50 vas bo zaščitil pred 98 odstotki žarkov in faktor 100 pred približno 99 odstotkov. Razlika v zaščiti je zelo majhna, medtem ko je razlika v ceni teh izdelkov lahko ogromna, kreme z višjim faktorjem pa pogosto povzročijo večje tveganje za razdraženo kožo, še posebej če uporabljate kemično kremo za sončenje. 

Foto: Pexels

Pomembno je, da najdemo formulo, ki nas bo zaščitila tako pred UVB in UVA žarki, slednji so UV žarki z daljšo valovno dolžino, ki sežejo v globje plasti kože in povzročajo staranje kože. Strokovnjaki priporočajo, naj bo faktor vsaj 30. 

Kaj je razlika med kemičnimi in mineralnimi UV filtri?

Kemične verjetno prepoznate – gre za tisti tipični vonj sončne kreme z morja. Zanje je značilno, da vsebuje aktivne kemične sestavine, ki našo kožo zaščitijo tako, da resorbirajo žarke ter jo pretvorijo v toploto. Na tak način razorožijo UV žarke. Če gre za kemično kremo za sončenje, potem boste na etiketi našli sestavine, kot so avobenzon, oksibenzon, oktinoksat. Gre za lahke formule, ki se hitro in enostavno vpijejo v kožo. 

Če so vam starši na morju “težili”, da morate po nanosu kreme še malo počakati, preden greste v vodo, so imeli prav. Pri takšnih kremah je za aktivacijo kreme potrebnih 20 minut. Šele takrat boste zares zaščiteni pred soncem in UV žarki. Takšne kreme niso primerne za vse tipe kože, še posebej če imate občutljivo kožo ali pa ste nagnjeni k aknasti koži. 

Mineralne formule pa so na drugi strani fizična zaščita pred soncem, ki ostane na površini kože ter žarke odbije, še preden se dotaknejo kože in jo poškodujejo. V takšnih kremah najpogosteje najdemo sestavini cinkov oksid in/ali titanov dioksid. Ker takšna formula obsedi na koži, je priporočljiva za ljudi z občutljivo kožo, dovolj pa je nežna tudi za otroke. 

Foto: Instagram @mariobadescu

Nekateri so se v preteklosti mineralnim kremam izogibali, saj so bolj goste in bele ter posledično pustijo sled na koži, toda danes so mineralne kreme za sončenje povsem “nosljive”. 

Prav tako lahko najdete kreme za sončenje, narejene tako na kemični kot tudi na mineralni osnovi. 

Koliko kreme za sončenje nanesti ter kako pogosto?

Poleg prave izbire kreme je pomembna tudi sama količina in pogostost nanosa. Strokovnjaki priporočajo, da kremo za sončenje na obraz nanesete približno toliko, da je enaka dolžini dveh prstov. Pri nanosu ne pozabite na vrat, ušesa ter na prečko na vašem lasišču. 

Foto: Pexels

Strokovnjaki prav tako priporočajo, da kremo naneste dvakrat do trikrat dnevno, sicer ne boste zaščiteni pred soncem. To je še posebej pomembno na zares sončne dni. Če nosite ličila, razmislite o kremi, ki se jo lahko nanese čez ličila – takšne kreme za sončenje običajno odlično vpijejo odvečno olje z obraza. 

Čeprav to morda zveni stresno in predstavlja še en dodaten korak v vsakodnevni dnevni rutini, pa je pomembno, da si zapomnimo, da tako najbolj učinkovito zaščitimo svojo kožo. Četudi ste mladi in učinkov sonca na svoji koži še ne vidite, so ti že tam. Celične spremembe kože se namreč dogajajo globoko pod povrhnjico in za vidne spremembe boste morali počakati do svojih štiridesetih ali petdesetih let in le s kremo za sončenje lahko staranje kože prestavite na kasneje. 

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close