Kakšno vladarsko ime bo nosil novi britanski kralj?

09. september 2022

Kakšno vladarsko ime bo nosil novi britanski kralj?

09. september 2022
Foto: Profimedia

Medtem ko Velika Britanija žaluje za kraljico Elizabeto II. in se pripravlja na njen pogreb, je njen naslednik, princ Charles, sporočil, s kakšnim imenom bo vladal kot kralj.

Charles, ki so ga vrsto let zasmehovali kot “večnega prestolonaslednika”, je po smrti svoje matere, kraljice Elizabete II., postal kralj pri 73 letih. Prestol je nanj prešel takoj in brez slovesnosti. Novi kralj je že izbral ime, pod katerim bo vladal.

Odločil se je za ime kralj Charles III. oz. po slovensko Karel III.

Izbiral je lahko namreč med vsemi svojimi štirimi imeni – Charles Philip Arthur George (Karel Filip Artur Jurij). A naposled se je odločil kar za ime, pod katerim je znan vsemu svetu – kralj Karel III.

Charles bo za novega kralja uradno razglašen v prvih 24 urah po materini smrti.

Kraljica in princ leta 1949, le malo pred njegovim prvim rojstnim dnem. (Foto: Profimedia)

Za prestolonaslednika imenovan že leta 1958

Kraljica ga je za prestolonaslednika imenovala leta 1958, ko je bil star devet let, na prestol pa je čakal večino svojega življenja. V 73 letih je zbral številne rekorde v svoji vlogi prestolonaslednika, poroča STA.

Je namreč prvi, ki je videl kronanje svoje matere za kraljico, podrl je rekord v čakanju na prevzem monarhije in bo tudi najstarejša oseba v zgodovini britanske monarhije, ki bo prevzela žezlo.

Camilla je postala kraljica soproga. (Foto: Profimedia)

Februarja letos, na dan, ko je obeležila 70-letnice svoje vladavine, je Elizabeta II. v pismu državljanom sporočila, da si ob Charlesu, ko bo postal kralj, za snaho Camillo želi status kraljice spremljevalke.

Avtor
Piše

B. G.

Style. Več novic

New Report

Close