Kam gre milijon, ki ga turisti vsako leto zmečejo v slavno fontano?

08. september 2023

Kam gre milijon, ki ga turisti vsako leto zmečejo v slavno fontano?

08. september 2023
Foto: Unsplash

Rim je priljubljena turistična destinacija, fontana Trevi pa ena izmed najbolj obiskanih znamenitosti. Toda kam gre ves denar, ki ga turisti za srečo mečejo v fontano?

Če ste obiskali italijansko prestolnico, ste gotovo že vrgli kovanec v znamenito rimsko fontano Trevi. Tako vsako leto na dnu spektakularnega spomenika iz 18. stoletja konča več kot milijon evrov, poroča Euronews.  

Foto: Unsplash

Toda kam gre ves ta denar?

Denar, ki pristane v vodi, vsakih nekaj mesecev pobere posebna ekipa. Delavci uporabljajo krtače, s katerimi pometejo kovance na kupe, nato pa s sesalno cevjo izvlečejo denar iz vode.

Foto: Unsplash

Kovance nato pod budnim očesom policije zapakirajo v vrečke in jih podarijo rimski katoliški dobrodelni organizaciji Caritas, ki denar porabi za pomoč revnim v mestu.

Financira ljudske kuhinje, zavetišča za brezdomce, brezplačne supermarkete in druge projekte, del denarja pa gre tudi za vzdrževanje kompleksa na obrobju Rima, v katerem so dom za ostarele, menza in zobozdravnik za prebivalce mesta, ki živijo v revščini.

Foto: Pexels

Zakaj ljudje mečejo kovance v fontano Trevi?

Vodnjak Trevi, zgrajen med letoma 1732 in 1762, je ena najbolj fascinantnih znamenitosti Rima. Po tradiciji turisti stojijo s hrbtom obrnjeni proti spomeniku in čez levo ramo z desno roko vržejo kovanec v vodo.

Ritual je zaslovel zaradi filma Three Coins in the Fountain (op. p. Trije kovanci v vodnjaku) iz leta 1954, obiskovalcem pa naj bi zagotovil srečo in vrnitev v Rim.

Avtor
Piše

Tara Kuster

Style. Več novic

New Report

Close