Kam to pomlad v hribe?

20. marec 2022

Kam to pomlad v hribe?

20. marec 2022
Foto: Krivec Aleš from Pexels

Predstavljamo vam nekaj slovenskih vrhov, ki vam bodo polepšali prihajajočo pomlad.

Bližajo se otoplitve in sončni vikendi, ki pa mnogim ponovno zbudijo željo po hribolazenju. Predstavljamo vam nekaj hribov in izhodišč, kjer boste zagotovo uživali v miru in lepotah slovenskega hribovja.

Prešnica-Slavnik

Slavnik je dokaj znana in priljubljena destinacija za družine z otroki, saj ponuja kratke in dokaj preproste poti. A če za izhodišče izberete malo primorsko vas po imenu Prešnica, vas čaka veliko manj obljudena, a rahlo daljša pot. Pot ni pretirano zahtevna, saj ni nobenih hujših vzponov, če pa se odločite za sproščen tempo, vam bo vzela dve uri.

Pot vas pelje po primorskih gozdovih in planotah, kjer se boste lahko naužili miru in tišine, končni razgled pa bo zagotovo vreden daljše poti. Pot do izhodišča.

Famlje –Vremščica

Prav tako v primorski regiji se nahaja Vremščica, ki ponuja čudovite planote in razgled. Iz izhodišča Famlje boste prvih 45 minut skoraj zagotovo sami, nato pa se pot priključi zelo priljubljenemu izhodišču, kjer boste srečali kakšnega pohodnika več.

Če ste reden pohodnik, vam bo pot vzela dve uri, če nimate izkušenj, pa rahlo dlje. Vendar se ne bojte, saj prav ne ponuja nobenega hujšega vzpona, skozi celotno pot se boste postopoma vpenjali, brez da bi se pretirano utrudili. Prvi del poti je miren in vas pelje skozi gozd, poln borov, nato pa se prične bolj kamnito obličje. Na vrhu se pripravite na nekaj burje, a če ste dovolj oblečeni, ni razloga za skrb. Pot do izhodišča.

Laze pri Dolskem – Janče

Če se vam za pohodništvo ne da pretirano voziti, so Janče destinacija za vas. Janče so med bolj popularnimi hribi, a vse je odvisno od tega, kje se povzpnete. Če za izhodišče izberete železniško postajo Laze, se vam vsaj polovico poti ne bo potrebno umikati drugim pohodnikom.

Pot se sicer začne z močnejšim vzponom, ki traja 20 do 30 minut, nato pa je preostane poti bolj raven in človeku prijazen. Kljub začetnemu vzponu pa so označbe tudi za lažjo pot, zato naj vas to ne prestraši. Hoja vam bo vzela dobri dve uri, na vrhu pa se lahko nagradite z ričetom, domačim štrudljem in ostalimi slovenskimi dobrotami. Pot do izhodišča.

Žekovec – Golte

Če pa vam je Savinjski konec bolj pri srcu in si želite malce daljše poti, so Golte odgovor. Pot je malce daljša in vam bo do najvišjega vrha vzela dobre tri ure, a ne vsebuje nobenih zahtevnih vzponov.

Med potjo po gozdu pa se vam bo razgled večkrat odprl na Savinjsko dolino in okolico. Če pa si vseeno želite lažjega vzpona, se lahko ustavite že uro prej pri Mozirski koči in tu svojo pot zaključite s kosilom. Pot do izhodišča.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close