Kar Francozi vedo o uživanju, moramo mi šele odkriti

24. april 2019

Kar Francozi vedo o uživanju, moramo mi šele odkriti

24. april 2019

Ni skrivnost, da Francoze in njihov življenjski slog ‘joie de vivre’ občuduje ves svet. Iz majhnih stvari so ustvarili mite, glamurozno podobo, ki jo želimo posnemati. Kako jim to uspeva?

Francoski slog življenja velja za najbolj čislanega na svetu. To ne velja le za njihov način prehranjevanja ter pitja vina, ampak še posebej za modni in beauty svet, pa čeprav je francoski lifestyle kar v celoti navdušujoč in ga želimo kopirati na vsakem koraku.

Že če se dotaknemo mode, se v trenutku spomnimo na črtaste ‘breton’ majice, ki jih je med drugimi proslavila Brigitte Bardot, na baretke, rdečo šminko za ustnice, francoske rogljičke ob kavi, sladke makrone, plemeniti sir in božansko okusno maslo, ki Francozov očitno sploh ne redi!

Ne da bi se sploh količkaj trudili, jim uspeva, da so videti šik ter brezskrbno – uživaško, skratka – v prav vsakem trenutku svojega življenja. Le kdo temu narodu ne bi zavidal očitne sproščenosti?

Morda jih želimo prav zato kopirati – saj Francozi očitno vedno nekaj več o tem, kako uživati v življenju ter vsak prosti trenutek izrabiti za to, da se imajo lepo in ustvarijo sproščeno atmosfero. Česa vse se lahko od tega naroda naučimo?

# Dan začnejo počasi ter z užitkom

Tako, kot dan začenmo, tako se bo nadaljeval. Če že skočite iz postelje pod stresom, v naglici, ste že v štartu dneva obsojeni na stres. Zato si najprej zagotovite zdravo rutino spanca, zvečer se posvetite sebi, da boste jutro lahko začeli mirno, sproščeno. Dobro naspani se lahko bolj zgodaj prebudite, si (z užitkom) skuhate kavo, pripravite zajtrk in počasi uživate v vonjih ter okusih jutra. Mobilni telefon pustite na omarici v predsobi, to ni pravi čas, da se navsezgodaj napolnite z (negativnimi) informacijami z vsega sveta.

# Jedo in pijejo, kar jim prija, zaradi užitka

Vsi smo že slišali za Francozinje, ki se sploh ne zredijo. No, Francozi na splošno veliko jedo, tudi če ni videti tako. Prav nič se ne odrekajo slastnim dobrotam: tu je kruh vseh vrst, slastne sladice, rogljički, v katerih se skriva na ‘tone’ masla in sira ter sladkorja… Tega si sploh ne bi mislili, ko opazujemo njihove postave! Njihova skrivnost? Uživajo v teh dobrotah, a obenem vedo, kdaj se ustaviti. Ne skrbi jih količina ogljikovih hidratov, z ljubeznijo pripravijo večerjo prijateljem. Prav zato so videti odlično – in brez skrbi. Seveda pa ne jedo le sladic, ampak tudi zdravo, sezonsko prehrano.

# Vedno so videti popolno, ne da bi se trudili

Že en sam sprehod po ulicah Pariza ali drugega francoskega mesta bo dovolj, da opazite: Francozi(nje) veliko dajo na stil in videz, vsak detajl je na svojem mestu, spremljajo trende; toda obenem so že na prvi pogled bezbrižni in nonšalantni do tega, kako so videti oz. kako jih dojemajo drugi. Iz Francije prihaja veliko modnih muz, od Coco Chanel, Brigitte Bardot in Françoise Hardy do Juliette Gréco. Zakaj so bile tako drugačne? In zakaj so njihove sodobnice še vedno tako šik? Morda zato, ker znajo ustvariti unikaten, svojstven slog, ki so mu zveste, namesto, da bi kopirale trende. Nosijo klasične, brezčasne kose, dišijo božansko, njihova frizura je seksi, kot da bi pravkar vstale iz postelje, a obenem nekako… urejena na najbolj pravi način.

# Uživajo v preprostih trenutkih in stvareh

Francozi znajo živeti v trenutku, ne le od jutra do večera, ampak vse od mladosti do starosti. Ne komplicirajo. Vikendi bodo rezervirani za druženje z njihovimi najdražjimi, obiskali bodo galerije, se sprehajali po parkih, naredili si bodo piknik na cvetočih travnikih in vrtovih. ‘Živeti po francosko’ se morda na prvi pogled in prisluh zdi bolj zapleteno, kot v resnici je, a je še kako pisan tudi na našo kožo. Vse, kar moramo storiti, je, da upočasnimo konje, se ustavimo, sprostimo in uživamo v življenju brez stresa.

D. S.

Foto: Unsplash, Pexels, Instagram, Organic Authority, Pinterest

Style. Več novic

New Report

Close