Kariera: z nasmehom do večje uspešnosti

Pozitivno misleči zaposleni se obnašajo bolj profesionalno in v skladu z delovno etiko ter s pravili podjetja.

Delovno okolje prinaša veliko priložnosti, prijetnih trenutkov, a tudi stresa. Ker večino odraslega življenja preživimo na takšnih in drugačnih delovnih mestih, se je treba znati spopasti z izzivi, ki jih prinašajo odnosi z ljudmi, s katerimi se videvamo pet dni na teden, tudi takrat, ko nismo najbolje razpoloženi.

Zakaj je tako pomembno ohraniti pozitiven odnos do sodelavcev in svojega dela? Predvsem zato, pravijo strokovnjaki, ker s tem ohranjamo svojo produktivnost, ta pa je v sodobnem kapitalističnem svetu alfa in omega vsega. Brez doseganja konkretnih rezultatov namreč hitro postanemo presežek in prav nihče noče v teh časih pristati na zavodu za zaposlovanje. Ne gre pa zgolj za zadovoljevanje potreb po osnovnem preživetju, torej redni plači, saj nam delo daje samozavest in krepi naš občutek vrednosti ter prispevka k družbi. Prav tako ni nepomebno, ali smo zaradi odnosov s sodelavci napeti in stres kasneje prinašamo tudi s seboj domov. Zato se zavestno odločimo za proaktivno pozitiven odnos do situacij in sodelavcev na delovnem mestu.

Na pol poln ali na pol prazen kozarec?

Včasih je težko ostati pozitiven, še posebej, ko izbruhnejo težave in se soočimo z nalogami, ki jim bodisi nismo kos, bodisi nas ob živce spravlja vedno preveč klepetavi ali nemaren sodelavec, ki ne spoštuje pravil ali se izogiba svojim zadolžitvam. A vseeno, gotovo ste že slišali za filozofijo ‘na pol praznega ali na pol polnega kozarca’, kajne? V vsakem primeru je količina tekočine v kozarcu enaka. Od vaše perspektive pa je odvisno, ali ta kozarec vidite kot na pol poln ali na pol prazen.

Optimist se bo odločil za prvo, pesimist za drugo možnost. Le s to razliko, da optimisti precej uspešneje plujejo skozi življenje in odnose z drugimi ljudmi, kot črnogledi posamezniki, ki jim nikoli nič ni prav in se nenehno pritožujejo. Pozitiven pogled na svet vam bo odločilno pomagal pri tem, da se s težavami na delovnem mestu uspešneje spoprimete, pa tudi sodelavci vas bodo bolj cenili, spoštovali in imeli morda celo radi, če boste pokazali, da znate k izzivom pristopiti z nasmeškom in dobro voljo.

Optimističen pogled na svet je ena najbolj zaželenih kakovosti, ki jih v kandidatu iščejo delodajalci. Izkušnje kažejo, da se pozitivno razmišljajoči in delujoči posameznik v kolektivu bolje obnese, kot pesimistični. Pozitivni ljudje se obnašajo bolj profesionalno in v skladu z delovno etiko ter pravili podjetja.

Preslepite možgane

Da bi tudi sami prestopili iz temne plati na svetlo, če pač do sedaj še niste strenirali svojega uma tako, da bi gledal na najbolj optimistično plat življenja in negativne vzorce ‘reprogramirali’ v pozitivne, se morate naučiti, kako nadzorovati svoje razpoloženje in obnašanje.

Nasmehnite se in bodite v svojih besedah pozitivni. Znano je, da um lahko preslepimo z obrazno mimiko in telesno držo. Potrudite se za pristen nasmešek in v možganih se bo samodejno izločil hormon sreče. Gre za ‘povratno zanko’, ki deluje v obe smeri. Napet in žalosten obraz deluje tudi na možgane, ti pa posledično proizvajajo še manj hormonov sreče. Zato se, tudi ko se ne počutite dobro, nasmehnite in pohvalite sodelavko ali sodelavca ali z optimističnim tonom glasu vprašajte, kako bi lahko skupno nalogo kar se da najbolj konstruktivno rešili.

Govorite pozitivne afirmacije, ki bodo prav tako ‘preslepile’ vaše možgane, da se v resnici odlično počutite. “To se super sliši!” odgovorite z navdušenjem, ko vam nekdo predlaga novo zamisel. “Z veseljem bi to storil” se odzovite na šefovo nalogo. “Hvala za nasvet, kolega, res si mi pomagal” bo v sodelavcu prebudil prijetne občutke, sploh če ga pospremi topel nasmeh in trepljanje po ramenu.

Če v drugih ljudeh in v različnih situacijah vedno poskušate videti najboljše, bo to povratno vplivalo tudi na vaše razpoloženje, počutili se boste bolje in v službi boste naredili več. Bolj ko boste trenirali take stavke in mimiko, bolj se boste znali naslednjič v težavah odzvati z dobro voljo, namesto z napetostjo in sovražnostjo, ki sta glavni razdiralki odnosov.

Nehajte se pritoževati

Gradite dobre odnose s sodelavci. Ni vam treba postati najboljša prijateljica ali prijatelj s sodelavcem, vendar pa morate imeti z njimi prijazne, tople, predvsem pa spoštljive odnose. Če dobro pomislite, večino časa v tednu preživite prav s sodelavci, zato je pomembno, da v delovnem okolju gradite na pozitivnem. Če se želite izolirati, se pritožujte naprej – ljudje se vas bodo ogibali kot kuge in občutek bo sčasoma postal zelo osamljen in neprijeten. Na vprašanje “Kako si?” odgovorite s preprostim “Dobro, hvala” ali, če so odnosi manj formalni, z naslednjim stavkom: “Odlično je in še izboljšuje se!”

Ne glede na to, kakšne težave vas v resnici pestijo v osebnem življenju, denarne, partnerske ali povezane z otroki, ta stavek bo uspel pretentati celo vaše lastne možgane. Svoje nadrejene, sodelavce in druge zaposlene v podjetju videvate pogosteje kot lastne prijatelje in družinske člane, zato se do njih lepo obnašajte.

Če imate v pisarni svojo mizo, jo okrasite ter poskrbite, da bo vedno urejena in čista. Prijetno urejen delovni prostor izboljša našo produktivnost. Na strateška mesta razpostavite fotografije, ki vas spominjajo na lepe trenutke, preživete z družino ali s prijatelji, morda kakšen suvenir z zadnjega dopusta. Počutili se boste srečnejše in majhne stvari bodo odločilno izboljšale tudi vašo delovno motivacijo.

Osvajajte nova znanja

Vsak dan se poskusite naučiti česa novega, saj bo to v vas prebudilo občutek koristnosti in izpolnjenosti. Najhujši je namreč občutek nekoristnosti in stagnacije, ko se vaše življenje vrti v začaranem krogu in se nič ne premakne. Edina sprememba ste lahko vi sami, zato premagajte občutek otopelosti in lenobo ter se odločite za aktiven pristop, da se boste vsak dan vsaj poskusili naučiti česa novega; pridobljene veščine pa bodo okrepile vašo samozavest in vas naredile srečnejše in uspešnejše ne le na delovnem mestu, ampak tudi v zasebnem življenju.

Foto: Piaxabay, Unsplash, Getty Images, Stocksnap

New Report

Close