Najlepše sukulente: katere vrste obstajajo in kako skrbeti zanje?

19. april 2022

Najlepše sukulente: katere vrste obstajajo in kako skrbeti zanje?

19. april 2022
Foto: Unsplash

Sukulente so znane kot zelo nezahtevne rastline, obstaja pa jih mnogo vrst. Predstavljamo jih nekaj, v katere se boste zagotovo zaljubili.

Sukulente so majhne, a ljubke rastline, ki so v zadnjih letih preplavile strani revij za okrasitev doma. So del poročnih dekoracij, Instagram pa je vedno bolj poln prelepih sukulent, za katere sploh nismo vedeli, da obstajajo.

Sukulente so odlična izbira, če se šele začenjate učiti skrbeti za rastline. A tako kot vsaka rastlina, tudi te potrebujejo nekaj nege. Vendar v primerjavi z ostalimi, te “mesnate” rastline potrebujejo zelo malo zalivanja in pozornosti.

Razkrivamo vam različne vrste sukulent, kako najbolje skrbeti zanje in kako te prikupne rastline ohraniti zdrave in srečne v vašem domu.

Vrste in katero izbrati za vaš dom?

Obstaja mnogo vrst teh čudovitih rastlin, vse najlepše sukulente pa so tudi najbolj nenavadne. Obstajajo vijolične in oranžne, ki so rade na prostem, medtem ko so tiste bolj zelenih barv raje v notranjih prostorih.

Posebej priljubljena sukulenta je “prašičje uho” oz. Cotyledon orbiculata, grmičastega izgleda, na listih katere se prelivata sivo-zelena in rožnata.

Sukulente, ki cvetijo, pa so še posebej ljubke in tudi zelo zaželene. Ena izmed najbolj priljubljenih je “zajčje uho” oz. Monilaria obconica, katere listi so podobni majhnim zajčjim ušesom, kar jo naredi izjemno ljubko.

Če je tej rastlini všeč okolica, v kateri je, pa tudi zacveti s prelepimi rožnatimi cvetovi.

Jelly Bean” oz. Sedum rubrotincum je vrsta cvetočih sukulent, ki imajo majhne ovalne liste zelene barve, ki pa pod določenimi pogoji, kot sta mraz ali preveč svetlobe, pordečijo. Njeni cvetovi so rumeni in zvezdaste oblike.

Sukulenta gorska vrtnica oz. Greenovia dodrantalis nima cveta, je pa zato sama podobna vrtnici, še posebej v svoji redki rožnati barvi. Mesnati tisti te rastline pa so taki kompaktni, da izgledajo kot pravi cvet!

Poleg rožnate jo je mogoče najti v modri in sivi barvi.

Prozorne sukulente oz. Hawortia cooperi so najbolj nenavadna vrsta sukulent, vsekakor pa spadajo med najlepše. Izgledajo kot dragulji, ki se na svetlobi svetlikajo, saj so njeni listi prozorni s svetlo zelenim sijajem.

Modre sukulente so zaradi svoje barve tudi zelo specifična vrsta sukulent, sodijo pa med najmanj zahtevne sukulente.

Potrebna nega

Na srečo so to precej odporne rastline. Zaradi svojih posebnih prilagoditev – mesnati listi, debela stebla in povečane korenine, je tem rastlina omogočeno shranjevanje vode. Zato so odlične sobne rastline in zlahka preživijo suho okolje.

Toda kljub močni vzdržljivosti v suhem prostoru se lahko tudi sukulente posušijo. Mnogi se v svoji skrbi za sukulente srečajo s tem problemom, glavni razlog za ta nesrečen razvoj situacije pa je v večini primerov lokacija, kjer ljudje hranijo svoje sukulente.

Če jim mesto, kjer ste jih trenutno postavili, ne ustreza, bodo sukulente spremenile obliko in se podaljšale, ker nimajo dovolj svetlobe. Sukulente najbolje rastejo od pomladi do jeseni in takrat potrebujejo več vode, pozimi pa se z rastjo upočasnijo.

Pomembno je tudi, v kakšnem loncu sukulenta raste, najbolj priporočljivi so lonci iz terakote. Pomembno je tudi, da ima lonec dobro drenažo in dovolj pretoka zraka. Terakota je odlična izbira, ker se hitro suši in vpija odvečno vodo iz zemlje.

Previdni morate biti tudi pri izbiri zemlje, da jim lahko zagotovite idealen prostor za rast in razvoj. Naslednja pomembna stvar pa je zadostna sončna svetloba, ki jo imajo sukulente zelo rade.

Neposredna sončna svetloba ni vedno zaželena, zlasti za mlade sukulente, saj jih lahko scvre. Če se jih odločite imeti na neposredni svetlobi, jih ne pozabite redno vrteti, tako da vsak del rastline absorbira svetlobo.

Različne sukulente potrebujejo različne količine svetlobe, zato bodo nekatere veliko bolj rasle na prostem, druge pa v notranjih prostorih. Pomembno je, da ste pozorni na simptome, kot so posušeni listi. Če listje odpada samo od sebe, je to popolnoma običajno. A skrbeti vas mora, če listi pospešeno odpadajo, spremenijo barvo v rumeno, imajo črne lise ali pa so premehki na dotik. Ti znaki so najpogosteje znak prepogostega zalivanja.

Kako zalivati sukulente?

Sukulente ne potrebujejo veliko zalivanja, odvisno od sezone pa je, koliko vode bodo potrebovale. Spomladi in poleti, med rastno dobo, morate sukulente zalivati pogosteje kot pozimi in jeseni, ko počivajo.

Ob zalivanju sukulent se prepričajte, da je zemlja pred vsakim naslednjim zalivanjem popolnoma suha. Zelo pomembno je tudi, kako jih zalivate. Zalivati ​​jih morate, dokler voda ne steče skozi drenažne luknje. Zalivanje z vodo skozi razpršilo jim ne bo koristilo, lahko celo povzroči gnilobo listov, do korenin pa tako sploh ne pride.

Prispevek je bil objavljen na miss7.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close