Kava vam lahko podaljša življenje!

05. oktober 2022

Kava vam lahko podaljša življenje!

05. oktober 2022
Foto: Pexels

Najljubši jutranji napitek, ki dviguje nivo energije, tudi pospešuje metabolizem in je dober za srce.

Jutra brez kave si večina odraslih skorajda ne more predstavljati. Poleg tega, da nam pomaga pri prebujanju, je tudi nekakšen ritual, del našega vsakdanjika.

Raziskave, ki so jih izvedli znanstveniki Baker Heart and Diabetes Institute v Melbournu v Avstraliji, so potrdile, da gre za koristno rutino, ki vam lahko podaljša življenje. Nove raziskave so pokazale, da dve do tri skodelice instant, mlete in celo brezkofeinske kave zmanjšujejo tveganje za srčno-žilne bolezni in smrt. Presenetljivo je tudi, da kava s kofeinom bistveno zmanjša tveganje za aritmije.

Foto: Pexels

Profesor Peter Kistler, vodja raziskave na Inštitutu Baker, je za Medical News Today povedal: “Posledice v resničnem svetu so, da je treba kavo obravnavati kot del zdrave prehrane. Ljudje NE bi smeli prenehati piti kave, če se jim pojavi kakršna koli oblika bolezni srca, vključno z motnjami srčnega ritma, razen če opazite neko osebno povezavo med pitjem kave in vašimi simptomi. Raziskava ne kaže, da bi morali začeti piti kavo, če imate srčno bolezen, če pa kavo že pijete, ni le varna, ampak tudi koristna in ponuja nekakšno zaščito.”

Foto: Pexels

Ta novica pa je revolucionarna za ljubitelje kave, saj je bil po dolgih letih razblinjen mit, da srčni bolniki nikoli ne smejo piti kave. Kar 75 odstotkov zdravnikov je nekoč srčnim bolnikom po diagnozi svetovalo, naj prenehajo s pitjem kave, a negativni učinki niso imeli močnih medicinskih dokazov.

Če pa menite, da vam kava ne odgovarja in če vam zdravnik strogo odsvetuje kavo, je najbolje, da mu prisluhnete. Če ne čutite slabih učinkov, vam dve do tri skodelice kave na dan ne bodo škodile.

Kako deluje kofein

Kofein je močna snov, ki lahko izboljša telesno in duševno zmogljivost. En odmerek lahko znatno izboljša učinkovitost vadbe, vašo osredotočenost in izgorevanje maščob.

Kofein se hitro absorbira v krvni obtok, vrhunec pa doseže po 90 – 100 minutah. Raven kofeina ostane visoka tri do štiri ure, nato pa začne upadati. Za razliko od večine snovi in ​​dodatkov lahko kofein vpliva na celice po vsem telesu, vključno z mišičnimi celicami in možgani, poroča Healthline.

Foto: Pexels

Zaradi tega so učinki kofeina na telo precej različni:

  • Živčni sistem: kofein aktivira področja možganov in živčnega sistema za izboljšanje osredotočenosti in energije ter hkrati zmanjša utrujenost.
  • Hormoni: epinefrin (adrenalin) je hormon, odgovoren za vašo vznemirjenost in željo po gibanju, njegovo povečanje pa poveča učinkovitost med vadbo.
  • Izgorevanje maščob: kofein lahko poveča sposobnost telesa, da izgoreva maščobo z lipolizo ali razgradnjo maščobe v maščobnih celicah.
  • Endorfin: β-endorfini lahko povečajo dobro počutje in vam dajo občutek veselja, ki ga dobite po dobri vadbi.
  • Mišice: kofein lahko vpliva na motorični korteks, ki je del možganov, ki signalizira aktivacijo mišic.
  • Telesna temperatura: dokazano je, da kofein poveča termogenezo ali proizvodnjo toplote, kar vam pomaga porabiti več kalorij.
  • Glikogen: kofein lahko prihrani tudi zaloge ogljikovih hidratov, predvsem zaradi povečanega izgorevanja maščob. To lahko izboljša vzdržljivost.
Foto: Pexels

Kofein se sčasoma razgradi v jetrih in mnogi športniki ga uporabljajo kot dodatek k prehrani. Ena študija je pokazala, da približno 400 mg kofeina pri športnikih poveča vzdržljivost. V raziskavi kolesarjev se je pokazalo, da ima kofein boljši učinek kot ogljikovi hidrati in voda. Kofein torej lahko izboljša mišično vzdržljivost in je pogosta sestavina pripravkov za hujšanje.

Zgodnje raziskave so pokazale, da je jemanje kofeina pred vadbo povečalo sproščanje shranjene maščobe za 30 odstotkov. Druga študija je pokazala, da je kofein znatno povečal sproščanje shranjene maščobe pred in po vadbi.

Kofein lahko poveča tudi količino maščobe, ki jo porabite med vadbo. Omenili smo že, da poveča proizvodnjo toplote in epinefrina, kar pomaga pri izgorevanju dodatnih kalorij in maščob.

Prispevek je bil objavljen na miss7.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close