Kdaj partnerja izseliti iz spalnice?

09. december 2021

Kdaj partnerja izseliti iz spalnice?

09. december 2021
Avtor: Unsplash

Ali vaš partner smrči, vas kar naprej objema, brca, oddaja ogromno toplote in sredi noči vstaja? Morda ga celo nosi luna ali pa ne spi? Kaj je dovolj dober razlog, da se izseli iz spalnice?

Zgoraj našteti razlogi so lahko le kaplja v morje, toda hkrati povsem sprejemljivi razlogi, da slabo spite. In biti neprespan in utrujen vsako jutro, je grozno naporno, če pa traja dlje časa, je škodljivo za psihično in fizično zdravje.

Spalna deprivacija namreč poviša tveganje za sladkorno bolezen, kap, srčno-žilne bolezni in demenco, strokovnjakinja za spanje Wendy Troxel pa dodaja, da lahko pomanjkanje spanja vpliva tudi na kvaliteto odnosa, ki ga imate s partnerjem. Neprespanost namreč vpliva na vaše razpoloženje, vaš nivo frustracije, vašo potrpežljivost, empatijo in zmožnost komuniciranja s partnerjem in drugimi ljudmi v vašem življenju. Poleg tega lahko neprespanost vpliva tudi na depresijo, anksioznost. 

Toda ali ni to prvi znak za propad zveze?

Najbolj očitna možnost je, da partnerja izselite iz spalnice ali pa vi spite v drugi sobi. Številne ob tem zaskrbi, da je to spanje v ločenih spalnicah znak, da v zvezi nekaj škripa. Troxel meni, da ne nujno, nasprotno, spanje v ločenih spalnicah lahko zvezo celo izboljša. 

Strokovnjakinja je namreč skupaj s kolegi izvedla raziskavo, pri kateri je ugotovila, da naspani in spočiti partnerji veliko bolje komunicirajo svoja čustva in mnenja, so srečnejši, bolj empatični in tudi bolj privlačni ter zabavni. To pa so lastnosti partnerjev v uspešnih in dolgotrajnih zvezah, pravi Troxel. 

Če je eden od partnerjev neprestano neprespan, sčasoma lahko začne kuhati zamero do partnerja, ki preprečuje dober spanec. Če pa sta se oba dobro naspala, sta oba boljše volje, ni zamer in lažje lahko uživata pri skupnem preživljanju časa. Kadar sta skupaj v postelji, je tako veliko bolj prijetno in zabavno, Troxel predlaga, da lahko noč preživita skupaj ob vikendih, kadar imata manj službenih ali kakršnihkoli obveznosti. 

Avtor: Profimedia

“Parom rečem, naj o spanju v ločenih spalnicah ne razmišljajo kot o spalni ločitvi, temveč kot o spalnem zavezništvu,” pravi Troxelova in še dodaja: “Navsezadnje ni nič bolj zdravega, srečnega in bolj seksi kot dober spanec.”

Style. Več novic

New Report

Close