Kdaj se začne odvisnost?

13. februar 2022

Kdaj se začne odvisnost?

13. februar 2022
Foto: Profimedia

Odvisnost se lahko začne zelo nedolžno, ljudje pa so pogosto v zanikanju, da so le rekreativni uporabniki.

Snovi, od katerih smo odvisni, je mnogo – alkohol, droge, kajenje, za nekatere tudi marihuana. Nekatere izmed teh navad pa so dokaj normalizirane, zato je težko preceniti, kdaj se rekreativna uporaba prevesi v odvisnost. 

Kdaj je en kozarec na dan odvisnost? Sta dva zvitka marihuane na teden že preveč? 

Razlika med zlorabo in odvisnostjo 

Ločnica med zlorabo in odvisnostjo je zelo tanka, zato je med tema dvema pojmoma težko razločiti.  

Zloraba je pravzaprav začetna faza odvisnosti. Gre za uporabo, ki za človeka ni zdrava, a ostaja v predpisanih merah. Tako imenovani socialni pivci alkohola denimo ostajajo v prepisani dnevni meri alkohola, a se z njim vseeno zastrupljajo in brez njega na dnevni bazi ne zmorejo. Zloraba pa se pojavi predvsem pri mladostnikih in ljudeh pred 30. letom starosti. 

Zloraba pa se lahko hitro prelevi v odvisnost. Glavna lastnost odvisnosti je, da posameznik ne zmore nekaj časa preživeti brez snovi in razvije odtegnitvene simptome. Odvisnost se pogosto skoraj kaže kot bolezen, saj telo razvije odpornost na količino zaužite snovi in po tej čuti vedno večjo potrebo. Ko je ne dobi, začne posameznik kazati znake pomanjkanja, ti pa ovirajo njegovo vsakodnevno življenje. 

Odvisnost ne izbira žrtev in je povsem neodvisna od intelekta, statusa, premoženja, spola ali rase, odvisnik pa pogosto zaradi nje izgubi nadzor nad svojim življenjem. 

Znaki odvisnosti 

Ker odvisniki, predvsem na začetku, pogosto zanikajo svojo zasvojenost, jo je lahko zelo težko prepoznati. Sploh zunanjim opazovalcem, pred katerimi svojo odvisnost skrivajo.  

Trenutno lahko na HBO spremljate serijo Evforija, ki nazorno prikazuje življenje odvisnice. Foto: Profimedia

Dr. Gregory L. Jantz, ustanovitelj psihiatrične ustanove in strokovnjak za psihično zdravje in odvisnosti, je za Psychology Today povedal, da moramo biti pozorni na teh 6 stvari: 

  • Pomembnost. “Kako pomembna je ta stvar postala za vaše življenje in vaše dojemanje samega sebe? Pomembnost snovi lahko precenite na podlagi tega kako pogosto to počnete, in kako pogosto se zaradi tega odpoveste ostalim stvarem,” je razložil. 
  • Nagradni odziv. Se po uporabi te snovi počutite boljše? Če vam daje uporaba neke snovi občutek nadzora nad svojim življenjem in povzroči, da se izogibate odgovornosti, je to lahko znak odvisnosti. 
  • Razširjenost. “Počnete to v večji količini in pogosteje, kot ste na začetku načrtovali? Gre za občutek, da nikoli ni dovolj,” razlaga dr. Jantz. Pri odvisnosti si pogosto rečemo “samo še malo”, kar hitro privede do tega, da se vedno več posvečamo temu in ne drugim stvarem. 
  • Prenehanje. Če se počutite anksiozne, živčne in pod stresom, kadar nimate možnosti zaužiti te snovi, ali ste živčni že samo, ko razmišljate da ne bi, je to velik znak odtegnitve. Dr. Lanz opozarja, da so vaša čustva ob misli na abstinenco velik pokazatelj o vaši ravni odvisnosti. 
  • Motnja. “Kako je to zmotilo vaše življenje in vaše odnose? Vaše življenje je kot predal z mapami, ki gredo vanj. Več map kot želite dati not, manj prostora imate za druge stvari. Razmislite, če vaša uporaba te snovi zavzame preveč prostora v vašem predalu.” 
  • Vračanje. Če si pogosto rečete, da boste nekaj spremenili in se nato vrnete nazaj k svojemu staremu vzorcu, je morda čas, da razmislite o pomoči. Iskanje izgovorov, zakaj svojih navad ne bi spremenili, vam samo škodi. 

Vsi ti znaki močno nakazujejo na odvisnost, ta pa vas nadzoruje. Vaša občutja in potreba po določeni snovi je edina stvar, ki vam je še pomembna. To pa je destruktivno za vse vaše odnose, prioritete in cilje v življenju. Če se v napisanem prepoznate in vas skrbi, je čas, da so poiščete pomoč.  

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close