Kdo bo podedoval več milijonov vreden nakit kraljice Elizabete?

13. september 2022

Kdo bo podedoval več milijonov vreden nakit kraljice Elizabete?

13. september 2022
Foto: Profimedia

Pokojna kraljica Elizabeta II. je za seboj pustila ogromno zbirko draguljev, tiar in brošk, ki čakajo na nove lastnike.

Elizabetina zbirka je vredna več milijonov in jo sestavljajo kosi, ki so del družinske dediščine, so ji bili podarjeni ali pa jih je kraljica sama kupila. Nekateri izmed kosov bodo ostali del kronskih draguljev, torej uradne zbirke nakita, ki ga uporablja kraljeva družina in bodo na ogled javnosti v Tower of London.

Zasebna zbirka pokojne kraljice pa bo v lasti članov njene družine. Strokovnjak za kraljevo družino Josh Rom pravi, da je kraljica svojo zasebno zbirko verjetno podarila svojim bližnjim. Večino nakita naj bi tako dobila Charles in Camilla, za njima pa Kate.

Foto: Profimedia

Kraljeva zbirka je stara več kot dvesto let

Nakit, tiare, krone, broške in vse, kar še sodi v kraljevo zbirko, je začela zbirati že kraljica Viktorija v devetnajstem stoletju. Zbirka se je nato samo še širila in danes lahko v njej najdemo tudi precej ekstravagantne kose, ki jih je kraljeva družina kupila na potovanjih po svetu ali pa dobila v dar.

Kraljica je bila znana tudi po svojih broškah. Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Kraljica Elizabeta je v času vladanja svoje tiare in nakit posojala številnim članom družine – po novem valižanska princesa Kate je na svoji poroki nosila tiaro z več kot tisoč diamanti, posodila pa jo je tudi Harryjevi ženi Meghan na njen poročni dan.

Princ William in Kate. Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Rom pravi, da je kraljica verjetno kose nakita in tiare v svoji oporoki namenila tistim, ki so jih že nosili, toda opozoril je, da bodo v primeru, da je to zapisano v oporoki, zanje morali plačati 40-odstotni davek na dediščino. Dodaja, da se bo iz tega razloga verjetno veliko članov odločilo, da nakit raje ostane del kronskih draguljev. 

Princesa Evgenija je na svoj poročni dan nosila kraljičino tiaro. Foto: Profimedia

Style. Več novic

New Report

Close