Njegova dekleta za manj kot 10.000 dolarjev na dan sploh niso vstala iz postelje!

V kolikor ste rojeni po letu 1980, vam ime John Casablancas najbrž ne pomeni nič, a zanj smo slišali vsi, ki smo doživeli obdobje supermodelov v 80-ih letih prejšnjega stoletja. In če vam povemo, da je to človek, ki se je prvi ‘spomnil’ supermodelov, da je tako rekoč oče in izumitelj boginj na modnih pistah, prvi, ki je skoval besedo ‘supermodel’, ste zagotovo zastrigli z ušesi in se vam podatek že zdi od nekod znan.

John Casablancas – žal od 2013 pokojen – je namreč ustanovil najbolj znano manekensko agencijo na svetu, Elite Models, ki še danes velja za najbolj pomembno na svetu v industriji mode. Prav Casablancas je s svojim nezgrešljivim čutom za estetiko prepoznal potencial nekaterih najlepših žensk na svetu in iz njih naredil četico manekenk, ki so postale sinonim za tisto nekaj več v modelingu.

Zlati časi zabave in glamurja, ki jih ne bo več nazaj – Casablancas s svojimi varovankami

Le kdo ne pozna Cindy Crawford, Naomi Campbell, Linde Evangeliste, Claudie Schiffer, Andie MacDowell, Pauline Porizkove, Iman, Heidi Klum in Gisele Bündchen ter še  mnogih drugih? Kaj jim je skupnega? John Casablancas, ki jih je odkril in iz njih naredil ne samo modele, temveč – supermodele.

Oglejmo si razburljivo življenje tega ‘očeta supermodelov’, kot ga še vedno imenujejo v modni panogi. Rodil se je 12. decembra 1942 v New Yorku v družini bogatih španskih priseljencev. Po študiju na prestižnem švicarskem internatu Le Rosey je odšel v Ženevo, kjer bi moral nadaljevati univerzitetni študij, a mu je univerza prepovedala vpis, ker se je razvedelo, da je imel nespodobno afero s sobarico.

Vse življenje je bil obdan z lepoticami

Že v mladih letih je bil John očitno pravi žrebec, njegov šarm pa tako velik, da so mu ženske podlegale ena za drugo. Ker je bil čeden in za povrh šarmanten, so razlogi kajpak očitni. Življenje modnega mogotca in ljubitelja (ter  ljubljenca) žensk, ki je preminil pred skoraj petimi leti za posledicami raka, je navdihnilo producente TV mreže Netflix, da posnamejo dokumentarec z naslovom ‘As The Man Who Loved Women’ (Kot moški, ki je ljubil ženske).

“John je bil utelešenje hollywoodske zvezde, čeprav ni bil igralec. Izjemno karizmatičen, prepričljiv, odličen govorec, šarmanten in privlačen,”

je o njem dejal Hubert Woroniecki, režiser omenjenega dokumentarca na Netflixu, ki so ga premierno predvajali lani.

Manekenke so ga oboževale, on pa (svoje čase) tudi njih

Woroniecki pa je tudi pravi človek, ki o Casablancasu lahko kaj pove, saj je z Johnom sodeloval v agenciji Elite Models v 90. letih.

“Vedno je bil del najbolj glamuroznih partyjev po svetu, del elite, vedno v stilu in pred svojim časom, obenem pa malce uporniški in problematične narave, pred katero pa se ni nikoli skrival, niti je prikrival.”

Casablancas je agencijo Elite models ustanovil leta 1977 v New Yorku, prav v času, ko je imel proti sebi neizprosno tekmico, Eileen Ford, ki je ustanovila prav tako super slovečo agencijo Ford Models. Elieen ga je javno opisala kot ‘sleazy’ tipa, kar bi iz angleščine lahko prevedli takole: gre za osebo, ki je brezobzirna, nemoralna in nadvse neprijetna.

V 90. letih, ko je Elite Models postal številka ena v svetu mode

Sredi 90. let, potem, ko je čez njegovo posteljo šlo že na stotine žensk, se je oženil z eno od finalistk modnega izbora Elite Model Look, ki je bila tedaj še mladoletna. No, to ni bila njegova prva najstnica: s supermanekenko (kasneje tudi igralko) Stephanie Seymour (danes ima ta dama 49 let), se je ‘zabaval’, ko je imela punca samo 16 let, on pa je bil že zelo zrel 41-letnik.

Prav zato, ker je naskočil Stephanie, se je moral John ločiti od svoje tedanje žene, nekdanje danske misice Jeanette Christiansen, s katero je imela Casablancas sina Juliana – sedaj pa ne recite, da stvari niso aktualne tudi za mladino: točno ta njun sin Julian je vodja svetovno znane rock skupine The Strokes. Če ne bi bilo njune zveze, tudi The Strokes morda sploh ne bi obstajali…

Julian Casablancas, vodja skupine The Strokes

Poleg Juliana se je Casablancasu rodil še en sin in dve hčerki, vse skupaj v treh različnih zakonih. John je ob neki priložnosti je izjavil, da je skrivnost uspeha agencije Elite Models ta, da ni samo ‘izbiral najlepše ženske in jih pošiljal na modne piste in pred objektive fotoaparatov’, ampak jim je dovolil, da se izrazijo tudi na druge načine.

“Dovolil sem jim, da dajejo intervjuje, obravnaval sem jih resno in spoštljivo, zame  niso bile samo telo, temveč tudi osebnosti. Poleg tega sem jih odlično plačeval. Tako so postale vzor številnim dekletom, ter sanje in želja mnogih moških,”

je v nekem pogovoru povedal Casablancas.

Modna legenda, posnetek je s konca 80. let

Toda kot rečeno, John ni imel samo prijetnih lastnosti. Slovel je po tem, da je ‘kradel’ punce iz drugih agencij, premamil jih je z večjim zaslužkom, angažiral jih je v glasbenih videospotih, filmih, MTV oddajah – in te punce so postale svetovne zvezde. Za njegova dekleta, zaposlena v agenciji, so vsi govorili, da za manj kot 10.000 dolarjev na dan sploh ne vstanejo iz postelje.

Za vsem tem glamuroznim pokrivalom, bleščečim videzom in finančnim uspehom pa naj bi se, tako so trdili številni ‘insajderji’, ki so bili v letih razcveta modne agencije zraven, skrivala temna plat: menda naj bi bil Elite Models samo pretveza za razuzdane žurke, na katerem so bile (super)manekenke prostitutke za najbogatejše stranke in na zabavah nikoli ni manjkalo vseh vrst drog.

To so bila Johnova dekleta – on je iz njih naredil supermodele!

Tako vsaj trdi Donal MacIntyre, novinar TV mreže BBC, ki je deloval pod krinko na nekaj od teh zabav, ki jih je prirejal Elite Model Look in kasneje o tem z javnostjo delil pikantne zgodbe.

Prav njegov dokumentarec je skozi škandal razkrinkal nekaj šefov in direktorjev agencije, ki so bili vpleteni v nečedne posle, vendar pa nikoli ni bil osebno vpleten vanje John Casablancas, čeprav je dokumentarec posredno tudi njemu uničil ugled in podobo v javnosti ter za vedno vrgel madež ne le na agencijo Elite Models, ampak zaradi posploševanja javnega mnenja tudi na druge uspešne modne agencije.

Casablancas je umrl star 70 let, njegovo življenje je bilo zares polno dogodivščin

Po letu 2000 se je John Casablancas preselil v Rio de Janeiro in se poročil s še eno mladoletnico: komaj 17-letno manekenko Aline Wermelinger. V intervjuju za britanski časopis Telegraph pa je v času, ko je bil že upokojen, izpovedal, da v resnici sovraži svoje manekenke.

“Najbolj mi je žal točno tega, da sem ustvaril supermodele. To so strašansko razvajena in nehvaležna bitja,”

je zatrdil v intervjuju.

Gisele Bündchen je okrcal kot ‘sebično čarovnico’, za Heidi Klum pa je dejal, da je ‘nemška klobasica brez nadarjenosti’. In veste kaj… vsaj ena od teh misli je spreletela tudi nas, ko smo spotoma kje videvali Giselle ali Heidi med njunim dolgoletnim udejstvovanjem v svetu mode.

Casablancas po upokojitvi v Riu de Janeiru

V enem od zadnjih pogovorov za medije je John še dejal, da Stephanie Seymour (ki je bila povod za eno od njegovih ločitev) v resnici ni nikoli seksala z njim, da nista imela nič intimnega, temveč samo platonsko zvezo oziroma sta si bila pač naklonjena in veliko skupaj. Priznal je tudi, da ni svetu dal nobenega posebno pomembnega prispevka, vendar pa da mu je posel, s katerim se je vse življenje ukvarjal, omogočil neverjetno obilico zabave in sreče.

John, počivaj zdaj v miru!

 

Foto: StyleCaster, Pinterest, YouTube, Pexels, Models, LA Times, AOL

New Report

Close