Kdo je umetnik, ki prodaja napihnjene pse za 42 tisočakov?

24. februar 2023

Kdo je umetnik, ki prodaja napihnjene pse za 42 tisočakov?

24. februar 2023
Jeff Koons (Foto: Profimedia)

Na razstavi je ena izmed obiskovalk želela preveriti, če je skulptura resnična in jo razbila.

Svet umetnosti še zdaleč ni izvzet iz občasnih dram in nesrečnih pripetljajev, eden pa je svet umetnosti pretresel pred kratkim. Na sejmu sodobne umetnosti Art Wynwood v Miamiju se je skulptura Balloon Dog Jeffa Koonsa po nesreči razbila, kar je povzročilo zgroženost ljubiteljev umetnosti, ki so bili priča celotnemu dogodku.

Foto: Profimedia

Zgodba o modrem psu

Nesreča se je zgodila med ekskluzivnim VIP otvoritvenim večerom letnega sejma Art Wynwood v Miamiju. Skulptura Jeffa Koonsa, Ballon dog, ki je bila vredna 42 tisoč dolarjev (dobrih 39.000 evrov), se je razbila na majhne koščke, potem ko jo je, kot poročajo, obiskovalka z dotikom s prstom podrla na tla.

Foto: Profimedia

Galerija je delila fotografije zlomljene skulpture, posnetki prizorišča pa so se pojavili tudi na družbenih omrežjih.

Kdo je Jeff Koons?

Jeff Koons je eden od številnih ameriških umetnikov, ki so se pojavili v osemdesetih letih prejšnjega stoletja z estetiko, posvečeno vsesplošni potrošniški kulturi desetletja.

Koonsu je uspelo šokirati svet umetnosti z drznimi deli enega za drugim, od razstavljanja komercialnih sesalnikov in košarkarskih žog kot lastne umetnosti, do izdelave porcelanastih reprodukcij kičastih predmetov do prikazovanja domače pornografije.

Foto: Profimedia

Kritiki so v pogledih na Koonsa močno deljeni. Nekateri menijo, da je njegovo delo pionirsko in umetnostnozgodovinskega pomena. Drugi zavračajo njegovo delo kot kič, nesramno in da temelji na ciničnem samotrževanju. Koons je izjavil, da v njegovih delih ni skritih pomenov in kritik.

Celebration

Jeff Koons je izdal Balloon Dogs kot del svoje serije Celebration leta 1993. Te igrive skulpture so zdaj med najbolj ikoničnimi deli sodobne umetnosti.

Leta 2013 je njegov 10-metrski visok Balloon Dog (Orange) na dražbi hiše Christie’s dosegel ceno 58,4 milijona dolarjev (okrog 55 milijonov evrov), s čimer je postavil nov rekord za najdražje delo, ki ga je na dražbi prodal še živeči umetnik.

Koons je ustvaril tudi manjše zbirateljske različice te skulpture, pa tudi labode iz “balonov”, zajce, opice in celo Venere. “Vedno sem užival v živalih iz balonov, ker so nam podobne,” je o seriji dejal Koons, “Mi smo baloni. Vdihneš in vdihneš, to je optimizem. Izdihneš in to je nekakšen simbol smrti.”

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Skulptura Balloon Dog je bila del omejene serije, ki pa je zaradi nedavnih dogodkov zmanjšana s 799 na 798 kosov.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close