Kdo so modne žrtve in kakšne bizarne stvari so pripravljene storiti?

15. julij 2020

Kdo so modne žrtve in kakšne bizarne stvari so pripravljene storiti?

15. julij 2020

Temna stran slepega spremljanja trendov.

Zaradi nepredstavljive, skoraj božanske lepote, ki je krasila Mario Gunning, grofico Coventry, so ženske navdušeno ahale in ohale, moški pa izgubljali razum.

Popolnoma opita zaradi izjemne lepote je množica omedlevala ob pogledu na njen goli gleženj, ki se je za trenutek pokazal, ko je dvignila krilo.

Tistim, ki so jih spravili k zavesti z malo sladkorja in vode, jim je Marijin čevljar za nekaj kovancev z veseljem pokazal čevlje, ki jih je pustila na popravilu. Ko se je lepotica v kočiji vozila po londonskih ulicah, so trume fanatičnih oboževalcev upale, da bodo vsaj za trenutek lahko ozrli njen čudovit obraz.

Kdo je Maria Gunning?

Maria Gunning je bila Marilyn Monroe razsvetljenstva. Zaradi splošne histerije, ki jo je povzročila s svojo nadnaravno lepoto, je bila prava zveznica tistega časa. Mario je na vsakem koraku spremljala oborožena straža, sama pa se je vsak dan zaljubljeno gledala v ogledalo, ali je dovolj lepa za svojo publiko.

Kožo je na debelo namazala s sloji ličil, ki so vsebovale svinec in vinski kis, da je zadržala porcelanasto polt, ustnice pa je mazala s šminkami, ki so vsebovale živo srebro.

Čeprav so bili v majhnih količinah, so dnevni odmerki svinca in živega srebra sčasoma začeli razžirati Marijin obraz, zato je za ohranitev videza nanašala vedno več ličil. Njena lepotna rutina se je izkazala za katastrofalno, saj so kemikalije vstopile v krvni obtok in povzročile zastrupitev. Maria, prva žrtev nečimrnosti, je umrla komaj pri 27. letih.

Toda Maria Gunning nikakor ni bila edina, ki je zdravje (in življenje) zamenjala za lepoto. Človeštvo je pri doseganju popolne lepote že od nekdaj zelo ustvarjalno in najde načine, kako doseči svoj namen. Pri tem pa se ne ozirajo, kako boleči, smrdeči in bizarni so v resnici.

Težke kovine in mišje dlake

V 18. stoletju so si dame iz visoke družbe s težkimi kovinami belile kožo ter z risanjem žil z modrim svinčnikom še bolj poudarjale porcelanasto polt. Namesto naravnih obrvi so nosile umetne, narejene iz mišje dlake. Pričeske so obdelale s pudrom in svinjsko mastjo, zaradi katerih so se v laseh namnožili mali škodljivci. Ponoči so spale z naglavno kletko, da bi se zaščitile pred vdorom lačnih miši.

Viktorijanska doba in veto šivilj Coco Chanel

Viktorijanska doba je zahtevala druge žrtve. Zaradi na videz elegantnih čevljev z visoko peto in ozkim kopitom so si dame pogosto polomile gležnje, zdravniki pa so zaradi priljubljenosti steznikov, izdali podrobna zdravniška navodila, v katerih je bilo zapisano, kako izbrati steznik, ki ne bo utesnjeval notranjih organov.

Zelene plesne obleke ter elegantne rokavice do komolcev, ki so vsebovale arzenik, so bile predmet poželenja. Strupeni odtenek je tako škodoval zdravju, da so celo šivilje v pariški delavnici Coco Chanel dale veto na to usodno zeleno barvo.

Izraz modne žrtve je prišel v uporabo v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja, najdemo pa ga tudi v nekaterih ženskih revijah, ki so izšle v 30. letih.

Kdo pa so modne žrtve danes?

In kaj točno žrtvujejo? Če se poglobite v spletno neskončnost in se “posvetujete” z modernimi slovarji, boste našli nešteto razprav, v katerih prevladujejo definicije, ki so večinoma zavite v tančico cinizma in površnosti.

Soglasno je sprejeto, da so modne žrtve povezane s pretiravanjem, pogosto tudi s preresnim sledenjem muhastih trendov, brez odnosa in pristnosti. Zaradi tega je žrtev nemalokrat videti kot raztrgana stran modne revije.

V prizadevanju, da bi bila videti trendovska, se modna žrtev zaradi pretiravanja zdi popolnoma brez sloga, ta šibkost pa se osredotoča na mnenje okolice.

Poleg tega se vsi v definiranju modne žrtve strinjajo še v nečem: izgubljajo lastno pristnost, občutek za slog in pozitivno stanje na bančni kartici.

Seveda v tistem trenutku nimajo pojma, da so zabredle in pretiravanje pripisujejo svoji ustvarjalnosti, čeprav copy-paste modni maniri samo slepo sledijo.

Definicija modne žrtve ima zelo malo povezave z estetiko. Če jim oblačila prikrajšajo njihovo simboliko in pomen, potem modnim žrtvam ne bo ostala moda, ampak samo blago, ki jih varuje pred mrazom, dežjem, vetrom, vročino in radovednimi pogledi.

Foto: Pinterest, Profimedia

Avtor
Piše

AnjaCajhen

Style. Več novic

New Report

Close