Kdo so ‘vplivneži’ z družbenih omrežij, ki zaslužijo največ denarja?

19. april 2017.

Forbesov seznam dokazuje, da vpliva družbenih medijev ni mogoče zanemariti. Najbolj uspešni s tem služijo milijone!

Če ste se rodili po letu 1980, kaj šele, če pripadate t.i. skupini ‘millenials’, generaciji, ki je bila rojena ob prelomu tisočletja, je velika možnost, da ste se že srečali s pojmom ‘influencer’, ki v slovenskem jeziku še nima ustreznega prevoda, zato bo najbolj smotrno, da najprej razložimo ta pojem: gre za osebo, ki ima velik vpliv in moč na družbenih omrežjih, ki s svojim izborom življenjskega sloga, tega, kar obleče, nosi, pije ali je, počne, ali tega, kam gre na počitnice, pomembno vpliva na obnašanje drugih ljudi, ponavadi svojih vrstnikov.

V ozadju celotne zadeve so seveda prodajne številke in, surovo rečeno, marketing. V kapitalizmu sta prodaja in dobiček pač vse, ljudje pa zreducirani predvsem na potrošnika. Zato je blagovnim znamkam, njihovim lastnikom in zastopnikom zelo pomembno, kdo predstavlja njihov ‘brand’, kako ga plasira in predvsem, kakšen učinek (spet smo pri številkah in denarju) z njim doseže.

‘Influencerji’ oziroma osebe z vplivom na družbenih omrežjih, kot so Instagram, Facebook, Twitter, YouTube, Snapchat, Tumblr, Vine, Reddit, Pinterest in tako naprej imajo seveda prav tako nekaj od tega, tisti, ki so najbolj uspešni in se znajo tudi najbolje ‘prodati’, oziroma so se znašli, pa lahko zaslužijo prav zavidljive vsote denarcev.

Referenčna finančna revija Forbes, ki slovi po svojih seznamih top zaslužkarjev in vplivnežev iz sveta politike, gospodarstva in drugih področij življenja, je sedaj prvič v zgodovini objavila seznam influencerjev, ki največ zaslužijo s svojim pojavljanjem ali priporočili na družbenih medijih. Navedene številke so menda mnoge presenetile…

Povsem jasno je postalo, da vpliva družbenih medijev ni več mogoče zanemariti. Res je, nekateri z visenjem na Facebooku in Instagramu predvsem zapravljajo dragoceni čas, ki bi ga lahko bolj koristno uporabili. Toda povsem drugače je s posamezniki, ki so se načrtno in s premišljeno strategijo lotili tega početja in ga predvsem vnovčili, ko so enkrat zgradili svojo prepoznavnost v javnosti.

Kyla Itsines

Forbes je za začetek objavil po deset imen največjih influencerjev s področja fitnessa, notranje opreme in področja lepote, za junij pa je napovedal seznam najbolj vplivnih oseb na družbenih medijih na področju mode, kulture in kulinarike. Za primer povejmo, da je Kyla Itsines, fitneserka, prva na seznamu Forbesovega seznama, saj je v prejšnjem letu s svojo dejavnostjo izključno s področja vpliva na družbenih medijih zaslužila kar 17 milijonov dolarjev.

Na področju beautyja oziroma lepote je na prvem mestu Zoe Sugg (na fotografiji zgoraj), medtem ko je na področju notranje opreme oziroma interierja največ zaslužila Grace Bonney. Celoten seznam največjih zaslužkarjev med mladimi vplivneži pa si lahko ogledate na Forbesovi spletni strani.

 

Foto: MarTech, Pinterest, Cosmpolitan

 

New Report

Close