Ko vam telo in možgani sporočajo, da je DOVOLJ! To so znaki!

14. avgust 2020

Ko vam telo in možgani sporočajo, da je DOVOLJ! To so znaki!

14. avgust 2020

To so znaki, da se morate od vsega spočiti!

Telo in um nam neprestano pošiljata signale, da sta na robu vzdržljivosti, vendar jih največkrat ignoriramo. In to sploh ni dobro.

Pridejo dnevi, ko preprosto spoznate, da vam je šlo vse čez glavo. Vendar dan se konča, vi pa si spet privoščite toliko moči, da naslednji dan začnete znova ter se prepričujete, da je vse v redu.

Resnica pa je, da ni vse v redu.

Navzven ni nič narobe, vendar imate občutek, da ne zmorete več – ne prenesete ljudi, niti zvokov, kaj šele dnevne obveznosti in službo.

Vse vas moti in živcira. Tisto, kar ste prej radi počeli, vas zdaj odbija.

Izgoreli ste, vse je ujelo, še posebej, če spadate med tiste osebe, ki veliko stvari pometete pod preprogo in si naložite še več obveznosti.

Vendar obstajajo nekateri znaki, ki jasno kažejo, da si morate vzeti odmor, čas zase, da se oddaljite od vseh obveznosti, stresa in vsega, kar vam prinaša duševni nemir.

Čas za izklop in nov začetek.

Z dajanjem signalov, ki vam jih pošiljata telo in um, si dajte priložnost, da ste še boljši.

Nič vam ne zveni zanimivo

Ne glede, ali je to služba, ali hobi, ste se verjetno že znašli v situaciji, ko ste odlašali s projekti, ki bi se jih sicer veselili. »Preprosto, se ne morem prepričati, da se lotim te zadeve,« je najpogostejši stavek, ki ga izrečemo.

To je znak, da se morate odmakniti od vsega, se posvetiti sebi in poiskati nov navdih.

Da bi bili ustvarjalni in polni energije, je včasih treba nahraniti »duha« in storiti nekaj drugega, kar vam je v tem trenutku bolj všeč. To je lahko branje knjige, sprehod ali kaj čisto drugega.

Ste lačni, čeprav ste pravkar jedli

Če spadate med tako imenovane čustvene jedce, je to lahko znak, da se morate ustaviti in nadzorovati svoja čustva na drugačen način.

Če posegate po vrečkah s prigrizki, ali si na krožnik nalagate dodatno hrano, pa niste lačni, je mogoče, da imate težave s prenajedanjem.

Včasih vam bo pomagala topla kopel, izlet v naravo, sprehod ali pa pogovor z bližnjo osebo, če se sploh želite pogovarjati. Dovolite si, da se ustavite in se vprašajte, ali ste res lačni, ali želite jesti, ker občutite tesnobo.

Že majhne stvari so pretežke

Večina ljudi je »multitasking«, se pravi, da lahko več stvari opravljajo hkrati. Vendar to lahko pripelje do tega, da vas že majhne stvari vržejo iz ravnovesja in da zaradi nepomembnih stvari lahko doživite živčni zlom.

Strokovnjaki pravijo, da je v tem primeru najbolj pomembno, da se vprašate, ali je res konec sveta in kako lahko rešimo situacijo s čim manj stresa in panike. Poiščite pomoč pri opravljanju svojih nalog. Ni treba, da je narejeno vse takoj.

Znašate se nad tistimi, ki jih imate radi

Velikokrat se zgodi, da smo manj strpni do oseb, ki so nam blizu, kot do popolnih neznancev. Smo prijazni, obzirni in imamo več potrpljenja s tujci, vendar prav zaradi tega svoji družini in prijateljem ne prizanašamo.

Če vas mučijo vsakdanje situacije, ki povzročajo znašanje na vaše najdražje, je mogoče čas, da globoko vdihnete in si določite prioritete.

Želite se skriti v kopalnico, omaro ali kamor koli, samo da vas ne najdejo

Se spomnite prizora v seriji Seks v mestu, ko se je Charlotte, ki si je želela biti popolna mama in ženo, skrila v omaro in jokala, potem, ko je doživela živčni zlom? To je trenutek, ki se ne zgodi samo v filmih, ko potrebujemo samo 15 minut, da pridemo k sebi.

Tišina in izoliranost od vsega in vsakogar je včasih ključnega pomena za duševno zdravje.

V takih trenutkih se vam dejansko uspe vrniti na »tovarniške nastavitve«.

Pomembno je, da poslušate telo in sporočila, ki jih pošiljajo možgani. Znaki so vedno prisotni. Nobena sramota ni, da si poiščete pomoč. Niste vsemogočni in ni vse odvisno samo od vas.

Oddahnite si in si napolnite baterije ter naredite nekaj tudi samo zase. To vas ne dela sebične niti egoiste. Iz vas naredi bitja iz mesa in krvi.

Foto: Profimedia

Avtor
Piše

AnjaCajhen

Style. Več novic

New Report

Close