Kokosovo olje: 5 trikov za lepše lase, zobe in kožo!

14. april 2022

Kokosovo olje: 5 trikov za lepše lase, zobe in kožo!

14. april 2022
Foto: Unsplash

Kokosovo olje je eno izmed najbolj uporabnih in priljubljenih olj. Poleg tega, da je nepogrešljivo pri pripravi zdrave hrane, je odlično tudi za nego telesa.

V zadnjem desetletju je kokosovo olje postalo zelo priljubljeno zaradi svoje izjemno široke uporabe in številnih zdravstvenih koristi ter antibakterijskih učinkov.

Čeprav se še vedno najpogosteje uporablja v kuhinji, vam predstavljamo vrsto lepotnih trikov s kokosovim olje za lepše lase, kožo in zobe.

Kokosovo olje za lase

Kokosovo olje je odličen pomočnik za ženske s suhimi in poškodovanimi lasmi. Dokazano je, da po več mesecih redne uporabe kokosovega olja namesto maske in balzama za suhe lase lasje postanejo sijoči in bolj zdravi.

Kokosovo olje lahko uporabite tudi pri barvanju las, tako da nanesete malo olja ob rob lasišča in okoli ušes, da se vaša koža ne obarva. Ajurvedski zdravniki celo priporočajo kokosovo olje za reševanje prhljaja na lasišču, svoje lasišče zmasirajte s kokosovim oljem in po nekaj urah sperite.

Recept za masko s kokosovim oljem:

Žlico kokosovega olja nanesite na lasišče. S krožnimi gibi ga vtrite v lasišče in nato razporedite čez preostanek las. Lase ovijte v brisačo za nekaj ur. Masko ponavljajte enkrat tedensko in bo nekaj mesecih bodo vaši lasje sijoči in zdravi.

Foto: Unsplash

Kokosovo olje za obraz

Kokosovo olje lahko nadomesti tudi kremo za obraz, piling in odstranjevalec ličil. Namesto vlažilne kreme ga v majhni količini nanesite neposredno na obraz, lahko pa ga dodate v piling, masko za obraz ali odstranjevalec ličil. Če imate mastno kožo, ki je nagnjena k aknam, pa priporočamo, da se izogibate uporabi kokosovega olja namesto kreme.

Po odstranitvi ličil lahko na obraz nanesete malo kokosovega olja in ga dobro vmasirate. Koža bo nahranjena, poseben učinek pa bo viden, če imate zelo suho in dehidrirano kožo.

Poleg tega, da kokosovo olje kožo neguje in vlaži, preprečuje nastanek prvih gub in pigmentacije, utrujeni koži vrača elastičnost in vlažnost, upočasnjuje proces staranja kože ter pomaga pri zmanjševanju različnih kožnih okužb ter preprečuje nekatere oblike dermatitisa.

Maska za normalno in občutljivo kožo:

  • 2 žlici medu,
  • 1 žlica kokosovega olja.

Olje zmešajte z medom, dokler zmes ne postane enotna. S prsti nežno nanesite masko na obraz. Masko pustite, da deluje 15 minut in jo nato sperite z mlačno vodo. Če imate zelo suho kožo, maski dodajte še pol žlice avokadovega olja.

Foto: Pexels

Kokosovo olje za telo

Raziskave kažejo, da lahko kokosovo olje poveča vlažnost suhe kože in kožo zaščiti pred škodljivimi zunanjimi dejavniki iz okolja in različnimi kemičnimi sestavinami.

Nedavne raziskave so pokazale izjemen vpliv kokosovega olja na kožo. Če zvečer na roke nanesete od 6 do 8 kapljic deviškega kokosovega olja in ga pustite delovati čez noč, se lahko hitro znebite suhe kože, ki je posledica pogoste uporabe razkužil na osnovi alkohola.

Prav tako lahko zmanjša blage do zmerne simptome atopijskega dermatitisa, kronične kožne bolezni, za katero je značilno vnetje kože in okvare v delovanju kožne pregrade.

In če ne marate uporabljati agresivnih krem ​​za preprečevanje strij in celulita, pred spanjem na kritična mesta nanesite malo kokosovega olja. Je tudi odličen nadomestek za kremo za roke v hladnejših zimskih dneh.

Foto: Unsplash

Kokosovo olje za zobe

Iz kokosovega olja lahko naredite tudi naravno zobno kremo, saj učinkovito deluje proti bakterijam v ustni votlini, ne vsebuje dodatnih barvil in kemikalij ter ne vsebuje fluorida.

Zobna krema iz kokosovega olja:

  • 6 žlic kokosovega olja,
  • 6 čajnih žličk sode bikarbone,
  • 10 do 20 kapljic eteričnega olja poprove mete ali evkaliptusa.

Pred mešanjem stopite malo kokosovega olja in vmešajte ostale sestavine, da se vse dobro poveže. Zmes nato prenesite v kozarec in pustite, da se pred uporabo popolnoma ohladi.

Če imate težave z zobmi, oslabljeno sklenino ali gingivitis (vnetje dlesni), se pred uporabo naravnih zobnih krem posvetujte s svojim zobozdravnikom.

Foto: Pexels

Žvrkljanje kokosovega olja

Žvrkljanje olja v ustih je ena najbolj poznanih metod čiščenja ustne votline v ajurvedi, saj olje nase vleče bakterije in pomaga pri njihovem izločanju iz telesa. Mnogi ravno zaradi tega priporočajo uporabo kokosovega olja kot alternativo ustni vodici.

Kako izgleda postopek?

V usta dajte nekaj kokosovega olja in ga nekaj minut žvrkljajte, bodite pazljivi, da ga ne pogoltnete. Olje je treba nežno žvrkljati, da vas ne bodo bolele čeljustne in ustne mišice. Po 10 minutah žvrkljanja olje izpljunite (ne v umivalnik, saj lahko olje zamaši odtok). Usta sperite s toplo vodo in si umijte zobe kot običajno.

Prispevek je bil objavljen na miss7.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close