Koliko denarja bo od kraljice podedoval Karel III.?

18. september 2022

Koliko denarja bo od kraljice podedoval Karel III.?

18. september 2022
Foto: Profimedia

Poleg prestola je kralj Karel III. tudi edini dedič materinega zasebnega bogastva. Tukaj je vse, kar morate vedeti o njegovi ogromni dediščini.

Bogastvo kraljice Elizabete II. je bilo ob njeni smrti ocenjeno na 500 milijonov dolarjev. Njeno premoženje vključuje grad Balmoral, ki je ocenjen na 140 milijonov dolarjev, posestvo Sandrigham, vredno 65 milijonov dolarjev, več kmetij in zemljišč po Združenem kraljestvu in zasebno zbirko nakita.

Imela je tudi veliko dediščino od svojega očeta, kralja Jurija VI., leta 2002 pa je podedovala še materino premoženje v vrednosti 94 milijonov dolarjev, ki je vključevalo umetnine, nakit, Fabergéjeva jajca in dirkalne konje.

Foto: Profimedia

Obstaja tudi letna državna subvencija – to je dodatek, ki ga kraljici podeli vlada. Temelji na dobičku, ki ga ustvari Crown Estate – zbirka zemljišč in posestev v Združenem kraljestvu, ki pripadajo britanskemu monarhu. Leta 2020 je znašal 475 milijonov dolarjev, kraljeva družina naj bi ga prejela 25 odstotkov.

Kralj Karel III. je prav tako upravičen do mamine zbirke poštnih znamk iz celotne Skupnosti narodov, ki se hranijo v palači.

Foto: Profimedia

Že po smrti princa Filipa aprila 2021, je Karel III. podedoval 30 milijonov dolarjev vredno bogastvo. Če seštejemo vse skupaj, njegova neto vrednost znaša 600 milijonov dolarjev, in to popolnoma neobdavčenih.

Z vlado je sklenjen poseben dogovor, ki določa, da so vsa sredstva, ki jih monarh Združenega kraljestva zapusti svojemu neposrednemu nasledniku, oproščena davka na dediščino. Darila, zapuščena drugim otrokom ali sorodnikom, so obdavčena na običajen način.

Kraljeva oprostitev davka namreč velja samo, če je kraljičino bogastvo preneseno izključno na kralja Karla III.

Foto: Profimedia

Kralj ima velike načrte za prilagoditve monarhije, kot je zmanjšanje števila zaposlenih članov kraljeve družine in znižanje stroškov.

V svojem govoru, v katerem se je poklonil svoji pokojni materi, je izrazil tudi ljubezen do princa Harryja in Meghan, ki si gradita svoje življenje v tujini, in tako dal vedeti, da še naprej ostajata člana kraljeve družine.

Foto: Profimedia

Kar zadeva princa Andrewa, ki je povezan s škandalom Jeffereyja Epsteina, ga je kralj sam odstranil z javne dolžnosti in ga bo verjetno kmalu tudi finančno odrezal.

Avtor
Piše

K. F.

Style. Več novic

New Report

Close