Oblikovalka v zapor, ker je tihotapila izdelke iz kože plazilcev

23. april 2024

Oblikovalka v zapor, ker je tihotapila izdelke iz kože plazilcev

23. april 2024
Foto: Profimedia

Kolumbijska oblikovalka je v ZDA tihotapila svoje izdelke, narejene iz kože kajmanov in pitonov, ki spadajo med zaščitene živalske vrste. Torbice so nosile številne zvezdnice, videli pa smo jih lahko tudi v seriji Seks v mestu.

Kolumbijska oblikovalka dragih torbic Nancy Gonzalez je priznala, da je v Združene države Amerike s pomočjo plačanih kurirjev tihotapila izdelke, narejene iz kože plazilcev.

Gre tudi za torbice, ki so na koncu pristale celo v rokah Victorie Beckham, Salme Hayek in Britney Spears, uporabljeni pa so bili tudi v priljubljeni seriji Seks v mestu.

Foto: Profimedia

Gonzalezova je dotične torbice iz kože pitonov in kajmanov izdelala v svoji domovini Kolumbiji, nato pa jih je s pomočjo prijateljev in sorodnikov pretihotapila v ZDA.

Njeni “kurirji” so jih preko meje prinesli kot del ročne prtljage, nato pa so jih predali oblikovalki, ki jih je prodajala trgovinam s prestižnim blagom – med drugim jih je bilo mogoče kupiti v newyorških trgovinah Harrods, Neiman Marcus in Saks.

Kolekcija čevljev in torbic Nancy Gonzales iz leta 2016 (Foto: Profimedia)

Uvoz tovrstnih izdelkov je sicer mogoč

Ameriški mediji poročajo, da je uvoz izdelkov, narejenih iz kože določenih vrst plazilcev, oziroma živih živali v ZDA potencialno sicer mogoč – tako Kolumbija kot ZDA so namreč podpisnice sporazuma o mednarodni trgovini z ogroženimi živalskimi in rastlinskimi vrstami (CITES) –, vendar je trg strogo reguliran.

Za uvoz so potrebna številna dovoljenja, vendar pa Gonzalezova zanje ni nikoli zaprosila.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Oblikovalko so zaradi nezakonite trgovine z izdelki iz zaščitenih živalskih vrst pridržali že pred dvema letoma. Pridržali so v domačem mestu Cali, nato pa jo je Kolumbija izročila ZDA, kjer so ji tudi sodili.

Foto: Profimedia

Sodišče na Floridi jo je obsodilo na zaporno kazen 18 mesecev, saj je oblikovalka dejanje priznala in se opravičila, rekoč: “Iz dna srca se opravičujem Združenim državam Amerike. Nikoli nisem nameravala škoditi državi, ki ji toliko dolgujem,” na to pa še dodala, da je “pod pritiskom sprejela slabe odločitve.”

Avtor
Piše

Branka Grbin

Style. Več novic

New Report

Close