Kolumna: Tudi ženske vemo, kaj je ofsajd!

Ženske smo vzljubile nogomet in pika! Časi so se pač spremenili.

Veliko vode je že preteklo od tistih dni, ko so fantje in moški v zamaščenih majicah ter s povešenimi trebuhi, z obveznim pivom v roki, glasno preganjali ženske iz dnevnih sob, češ, ‘ženska, pusti me pri miru vsaj med tekmo, a ne vidiš, da je fuzbal!’

Ženska vloga ob tistem tekanju dveh plemen za žogo je bila zreducirana na prinašanje še več mrzlega piva iz hladilnika in strežbo čipsa zanemarjencu ter njegovim kolegom, ki so se zbrani skupaj na kavču nečloveško drli ob vsakem uspelem golu ali magari zgrešenemu strelu in zadetku v vratnico (pardon, okvir gola), mnogo na tem mestu nezapisljivih besed so imeli za povedati tudi čez nasprotno moštvo in kajpak sodnika ali več teh, ki so po njihovem mnenju nalašč in zlobno kaznovali prav člane ekipe, katere navijači so bili.

Minilo je še nekaj let ali celo desetletij in glej si ga no, na stadionih je dandanes videti že skoraj več žensk, kot pa moških obiskovalcev. Ženske vse bolj predano in zvesto sledimo tako lokalnim klubom v Prvi Slovenski nogometni ligi (sedaj je to Prva liga Telekom Slovenije) kot tudi meddržavnim spopadom in prijateljskim klubskim tekmam ter evropskim in svetovnim prvenstvom.

Brez skrbi, da ločimo med Ligo Evropa in Ligo prvakov, med FIFO in UEFO, med klubi in državnimi reprezentancami ter znamo našteti celo ob treh zjutraj na izust imena članov moštva Bayern München, kaj šele Real Madrida, pa ne samo zaradi lepega CR7. Prav tako nam je jasno, da sta Manchester City in Manchester United različna kluba, sledimo prestopom oziroma nakupom igralcev in tudi prestopom zvezdniških trenerjev, saj dobro vemo, kako pomembno vlogo ima vsak trener za uspeh ekipe.

Zadeva pa je šla še dlje. Zdaj smo že me tiste, ki poučujemo moške, kaj je prepovedani položaj, namesto, da bi jih naivno spraševale o osnovnih nogometnih pravilih. Vemo, kaj je ofsajd, kaj je igra z roko, kje je golova črta, kdaj se dosodi enajstmetrovka in kdaj prosti strel, kdaj ‘pade’ strel iz kota, za kakšen prekršek se dobi rumeni karton (bog ne daj kar takoj rdeči) in kaj to pomeni za igralca ter klub ali reprezentanco na naslednji tekmi.

Poznamo vlogo vezistov oziroma veznih igralcev in napadalcev, vemo ne le to, kaj je obramba, ampak tudi, kdaj se na zelenici igra ‘bunker’, beseda predložek pa nam je enako domača kot kuhanje omake bolognese.

Da skrajšamo: ženske smo začele naravnost oboževati nogomet. Morali bi spremljati naše debate na družbenih omrežjih, ko se spopadeta nasprotna kluba dveh navijačic. Denimo, kaj vse smo sposobne oboževalke Real Madrida odgovoriti na provokacije fanic FC Barcelona… Moški so nenadoma modro utihnili in se v ‘babje zadeve’, ki se tičejo nogometa, sploh ne vtikajo več, kaj šele, da bi komentirali ‘spopad’.

Ne le, da smo zdaj me tiste, ki se uležemo na kavč (priznam, tudi s pivom v roki…) in spremljamo to ali ono ligo in tekme, ki nas še posebej zanimajo, zdaj so naši moški tisti, ki se prihuljeno plazijo okoli daljinca ter ga skušajo zapleniti in se jezijo, da ‘baba spet gleda fuzbal’. Vsaj v mojem primeru to presneto drži!

Šle smo še dlje, tudi ženske igramo nogomet in to že vrsto let! Le zakaj bi bil nogomet domena moških, tudi, ko gre za aktivno igro? Ste vedeli, da so ženske tudi nogometne sodnice? V Sloveniji je registriranih kar 25 mednarodnih nogometnih sodnic in zanje veljajo povsem enaki pogoji, kot za moške. Kadar so deležne provokacij na nogometnih zelenicah, le še z večjim veseljem pokažejo, da ne zaostajajo za moškimi kolegi. Še vedno se najdejo troli in troti, ki pišejo komentarje v slogu ‘pojdi za štedilnik in likat’, a na njih se ne oziramo!

Ženske smo vzljubile nogomet in pika. Časi so se pač spremenili. Nogomet me je zanimal že kot majhnega otroka, nato sem nanj pozabila do 28. leta, ko sem si med svetovnim nogometnim prvenstvom, na katerem je nastopala tudi Slovenija s svojim zvezdniškim ‘Zahotom’, namenoma vzela dopust v službi, da sem lahko spremljala zaključek prvenstva! Kupila sem zalogo čipsa in piva ter se s prijateljico, ki je enako oboževala nogomet, zaklenila v stanovanje. Da o evforiji pod berlinskimi Brandenburškimi vrati, ko je Nemčija na svetovnem prvenstvu v Johannesburgu osvojila tretje mesto, sploh ne govorim. Povsem naključno in službeno sem bila prav ob razglasitvi rezultatov v Berlinu in se pridružila evforiji Nemcev, seveda ovenčana z njihovimi koraldami v črni, rdeči in rumeni barvi.

Prav je, da nogomet ljubimo vsi, otroci, mladostniki, mladi, srednjih let in stari, obeh spolov in vseh usmeritev ali veroizpovedi ter političnih prepričanj. Nogomet nas povezuje, nogomet nas uči spoštovanja pravil, discipline, spoštovanja nasprotnika, fair playa oziroma poštene igre, povezuje nas ravno v svoji različnosti, ko na zelenico stopita dve enajsterici, ki se kanita pomeriti med seboj. Žoga je okrogla in vsaka tekma se lahko konča z rezultatom, ki ga nismo mogli napovedati ali predvideti, ne glede na to, za kakšne nogometne strokovnjake se imamo…

Nogomet nam nadomešča spopade plemen, le da na nežnejši in sprejemljiv način. Najboljša droga je žoga, dandanes učijo otroke in mlade in zares spodbudno je videti, da je vse več otrok ter najstnikov vključenih v nogometne klube, kjer prizadevno trenirajo vse leto. Tudi spremljevalci nogometa so se spremenili, manj je ‘zamaščenih’ moških teles in toliko več takih, ki so ekstra fit in seksi postavnih. Kot rečeno, nogomet na tribunah v živo spremlja tudi vse več žensk in enako velja za TV zaslone…

Nogometna zveza Slovenije (NZS) že nekaj let zapored izvaja projekt, ki so ga naslovili: “Rada igram nogomet, in ti?”, ki je namenjen promociji dekliškega in ženskega nogometa po Sloveniji. Projekt je skozi omenjeni čas prek festivalov in propagandnega materiala dobil prepoznavno podobo v javnosti in v omenjenem obdobju že prispeval k izpolnjevanju svojih ciljev.

Ker je spremljanje nogometa ter njegova tradicija v posameznih okoljih različna, želi NZS skupaj s klubi ustvariti enakovredne možnosti za udejstvovanje deklet v nogometu ter s tem privabiti v klubske sredine ženske, ki se z nogometom še ne ukvarjajo v organizirani obliki.

Le zakaj se ne bi iz aktivnih gledalk tudi ve same prelevile v udeleženke in prave igralke, če ste le še dovolj mlade in v telesni kondiciji? Nogomet je pač najbolj pomembna postranska stvar na svetu in ni lepšega občutka, kot je, ko se zadrsaš po kolenih od veselja nad zadetkom, še posebej v živo na zelenici, ne le na parketu domače dnevne sobe! Zato zatresite nasprotnikovo mrežo, punce!

 

Foto: Pinterest

O avtorju

AnjaCajhen

New Report

Close