Koristi matche in kako jo pripraviti

17. julij 2022

Koristi matche in kako jo pripraviti

17. julij 2022
Foto: Pexels

Matcha napitek je v zadnjih časih postal alternativa za kavo. Veste, kakšne so njegove prednosti in kako ga pripraviti?

Matcha nastane tako, da lističe zelenega čaja zmeljejo v fin prah prepoznavne svetlo zelene barve. Tega nato zmešajo z vročo vodo in pripravijo matcha čaj, tradicionalno pijačo, ki izvira iz Japonske, kjer jo uživajo že od 12. stoletja.

Prednosti uživanja matche

Matcha čaj vsebuje veliko antioksidantov, kot so zeleni pigment klorofil, kofein in aminokisline, ki delujejo proti stresu. Ker je zeleni čaj bogat s hranilnimi vrednostmi, jih dobimo tudi z uživanjem matcha napitka.

Foto: Unsplash

Uživanje matche lahko tudi zmanjša tveganje za kronične bolezni, je pokazala raziskava, objavljena v reviji Oxidative Medicine and Cellular Longevity.

Antioksidativni učinki matche lahko vplivajo tudi na zmanjšanje vnetij in izboljšanje imunskih funkcij. Prav tako uživanje matcha napitka znižuje raven stresa in izboljšuje kakovost spanja, saj matcha v prahu vsebuje L-teanin, aminokislino, ki znižuje raven hormona stresa – kortizola.

Foto: Pexels

Uživanje matche bo prav tako pomembno prispevalo k vaši energijski ravni, saj je zeleni čaj bogat s kofeinom, a ker vsebuje L-teanin, je manjša verjetnost, da boste vznemirjeni ali nervozni, kot po drugih kofeinskih pijačah, kot je kava. Če pa ste občutljivi na kofein, jo na začetku uživajte v manjših količinah.

Kako pripraviti matcho

Matcho v prahu najdete v lekarnah in trgovinah z zdravo prehrano, doma pa jo tako kot ostale čaje hranite na hladnem in suhem mestu.

Uživate jo lahko na več načinov, vendar pazite, da v prahu ni grudic, preden ga zmešate s tekočino. Na tradicionalen japonski način matcha čaj pripravimo tako, da prah prelijemo z vročo vodo, premešamo pa z bambusovo matcha metlico.

Foto: Pexels

Poleg te tradicionalne metode lahko matcho zmešate tudi z mlekom in sladkorjem ter tako pripravite matcha latte. Če vam topli napitki poleti ne ustrezajo in se želite osvežiti, lahko matcha čaju ali matcha latte preprosto dodate led.

Poleg tega lahko matcha prah dodate smutijem ali limonadi, saj se bo zeleni čaj v prahu odlično ujemal z drugim sadjem, kot so mango, banana ali limona!

Prispevek je bil objavljen na miss7.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close