Kraljeva družina sporočila datum kronanja Karla III. in Camille

12. oktober 2022

Kraljeva družina sporočila datum kronanja Karla III. in Camille

12. oktober 2022
Foto: Profimedia

Iz Buckinghamske palače so sporočili datum kronanja kralja Karla III. in hkrati obljubili, da bo ceremonija odražala zgodovinsko tradicijo monarhije. Okronana bo tudi njegova soproga Camilla.

Kronanje kralja Karla III. bo potekalo 6. maja prihodnje leto v londonski Westminstrski opatiji, kar je v skladu z že več kot 900-letno tradicijo.

Odražalo bo vlogo monarha danes, a bo hkrati zakoreninjeno v dolgoletnih tradicijah in slavnostnih prireditvah, so zapisali v kratki izjavi palače. V okviru obreda bo okronana tudi monarhova soproga Camilla, vendar bo njen obred nekoliko preprostejši, poroča STA.

Težko pričakovana potrditev datuma prihaja le dober mesec dni po smrti kraljice Elizabete II.

Foto: Profimedia

Kronanje njegove mame je trajalo tri ure

Karel III. je bil za novega britanskega kralja formalno razglašen 10. septembra, dva dni po smrti njegove matere, kraljice Elizabete II.

Kronanje Elizabete II. v Westminstrski opatiji 2. junija 1953 – približno 16 mesecev po tem, ko je postala kraljica – je bil prvi večji mednarodni dogodek, ki so ga prenašali po televiziji. Približno 27 milijonov ljudi, več kot polovica takratnega prebivalstva Velike Britanije, je dogodek spremljalo po televiziji in za mnoge je bil to tudi prvi televizijski prenos.

Slovesnost je trajala skoraj tri ure, na njej pa je bilo 8251 uradnih gostov, med njimi tudi predstavniki 129 držav in ozemelj. Prihodnje leto bo slovesnost najverjetneje krajša, bolj raznolika in z veliko manjšim številom gostov.

Kraljica Elizabeta II. med kronanjem. (Foto: Profimedia)

Med kronanjem sedijo na stolu iz 14. stoletja, krona je iz 17. stoletja

Kronanje britanskih monarhov je slovesno versko obredje in tradicionalno poteka nekaj mesecev po nastopu novega vladarja na prestol, torej po obdobju državnega in kraljevega žalovanja ter intenzivnih priprav.

Monarhi tekom kronanja tradicionalno sedijo na stolu kralja Edvarda iz 14. stoletja in so kronani s krono svetega Edvarda iz 17. stoletja. Dobijo tudi simbole svoje kraljevske vloge – kroglo, žezlo in prstan – in če se bo sledilo vzorcu prejšnjih kronanj, bo po prestolnici potekal sprevod z zlato državno kočijo. Kasneje istega dne se okronani monarh običajno pojavi na balkonu Buckinghamske palače.

Avtor
Piše

B. G.

Style. Več novic

New Report

Close