Kraljica Elizabeta: Camilla naj bo kraljica 

07. februar 2022

Kraljica Elizabeta: Camilla naj bo kraljica 

07. februar 2022
Foto: Profimedia

Kraljica je v soboto potrdila, da si želi, da Charlesova žena Camilla prevzame uradni naziv kraljice. 

Na predvečer svoje sedemdesete obletnice kraljevanja je kraljica svoje želje izrazila v sporočilu. Zapisala je, da ve, da bosta prestolonaslednik Charles in njegova žena Camilla kot kralj in kraljica dobila enako podporo, kot jo je imela sama. Zapisala je tudi, da je njena iskrena želja, da ko pride čas, bo Camilla znana kot kraljica spremljevalka. 

Vprašanje o tem, kakšen naziv bo imela Camilla, je bilo aktualno že vse od leta 2005, ko sta se princ Charles in Camilla poročila. Številni so namreč predvidevali, da bo Camilla imela naziv princesa spremljevalka, podobno kot je Elizabetin mož nosil naziv “princ Filip”. Toda kraljičina želja to spremeni – Camilla bo ob moževem prevzemu monarhije prav tako okronana za kraljico. 

Uradni predstavnik Valižanskega princa Charlesa se je že odzval in povedal, da je par ob kraljičinih besedah in željah ganjen in počaščen. 

Foto: Profimedia

Vprašljivo pa je tudi, ali bodo ljudje Camillo sprejeli kot kraljico, saj mnogi še niso pozabili na nesrečen zakon princa Charlesa in pokojne princese Diane. Kljub temu pa kraljičino sporočilo ni nepričakovano. Vojvodinja Camilla je lani postala članica Redu podvezice (Order of the Garter), leta 2016 pa je postala tudi članica kraljičinega odbora (Privy Council). 

Kraljica se je zazrla v prihodnost

Elizabeta je prva britanska monarhinja, ki je dosegla platinasti jubilej. 

“Ko se z upanjem in optimizmom zazrem v leto svojega platinastega jubileja, se spomnim na to, za kaj vse smo lahko hvaležni. V teh zadnjih sedmih desetletjih smo videli izreden družbeni, tehnološki in kulturni napredek, ki je bil v korist vsem, in prepričana sem, da nam bo prihodnost ponudila podobne priložnosti, še posebej mlajšim generacijam Združenega kraljestva in celotni britanski Skupnosti narodov.

Kraljica Elizabeta

V nadaljevanju je zapisala tudi, da je lahko srečna, da ima ljubečo podporo družine ter da je imela moža, ki je prevzel naziv princa spremljevalca in se nesebično žrtvoval, tako kot je to v času vladanja njenega očeta storila Elizabetina mati. Zahvalila se je tudi ljudem vseh narodnosti, prepričanj, religij in starosti po vsem svetu, ki so ji v času njenega vladanja izkazali podporo. Pravi, da je neskončno ponižna in hvaležna za zvestobo in naklonjenost, ki so ji jo ljudje izkazali. 

Kraljica je zbrane pogostila s torto. Foto: Profimedia

Leto jubileja se je začelo v vzhodni Angliji

Kraljica Elizabeta je svoje sporočilo predstavila na manjšem sprejemu za lokalne dobrodelne organizacije. Te je povabila na svojo posest v Sandringham, v angleški Norfolk. 

Tja je bila povabljena tudi Angela Wood, ki je leta 1953 na kraljičinem kronanju pomagala pripraviti piščanca. Takrat 19-letna študentka je več dni porabila za pomoč pri pripravi danes izjemno znanega recepta. Na sprejemu je pokramljala s kraljico, ki je bila po poročanju medijev zelo dobre volje. 

Angela Wood in kraljica Elizabeta med klepetom. Foto: Profimedia

Šesti februar je dan, ko je leta 1952 v Sandringhamu umrl njen oče, kralj George peti, s tem pa se je začela najdaljša vladavina v zgodovini monarhije. V čast kraljice bodo Britanci imeli tudi dodaten dela prost dan v mesecu juniju, v pripravi so že številni dogodki in koncerti.

Style. Več novic

New Report

Close